Άλκης Καμπανός: Έφεση στην καταδικαστική απόφαση για τους 12

Έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης για τους 12 κατηγορουμένους στην υπόθεση δολοφονίας του Άλκη Καμπανού κατέθεσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών της Θεσσαλονίκης, αποδεχόμενος την αίτηση της οικογένειας του θύματος.

Με την αίτησή τους οι γονείς και η αδελφή του Άλκη Καμπανού ζητούσαν να ακυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση, θεωρώντας ότι το δικαστήριο αξιολόγησε εσφαλμένα ορισμένες πτυχές της υπόθεσης και κυρίως δεν εκτίμησε σωστά το δόλο των 12 κατηγορούμενων, αλλά και τη συμμετοχή κάποιων εξ αυτών που κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί στη δολοφονία και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώτου τραυματία νεαρού (Α.Β.), φίλου του Άλκη.

Επί της ουσίας, ο εισαγγελέας Εφετών συντάσσεται με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε ζητήσει να καταδικαστούν και οι 12 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από κοινού με άμεσο δόλο και επιπλέον ο 1ος κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός στην τετελεσμένη ανθρωποκτονία του Άλκη και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον φίλο του (καταδικάστηκε ως απλός συνεργός).

Ακόμη, η εισαγγελέας κατά τη μαραθώνια αγόρευσή της, είχε προτείνει προς το δικαστήριο να καταδικαστούν ο 5ος και ο 12ος ως συναυτουργοί στις δύο συγκεκριμένες πράξεις.

Ως προς τα σκέλη για τα οποία ασκήθηκε έφεση, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και εν προκειμένω το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, ενώπιον του οποίου θα εισαχθεί η πολύκροτη υπόθεση, δεν δεσμεύεται ως προς τις επιβληθείσες ποινές από το πρωτόδικο δικαστήριο. Ουσιαστικά, όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι με γνώση της υπόθεσης, η δίκη –όταν προσδιοριστεί στον επόμενο βαθμό δικαιοδοσίας- ξεκινάει από «μηδενική βάση» ως προς τα επίμαχα νομικά ζητήματα για τα οποία ο εισαγγελέας άσκησε έφεση και πρακτικά δεν ισχύει για τους κατηγορούμενους (ενόψει του Εφετείου) η λεγόμενη «αρχή της μη χειροτέρευσης» της θέσης τους.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε ένα σημείο το οποίο να μην αποδοθεί δικαιοσύνη στην όλη υπόθεση», είχε δηλώσει ο Γιάννης Πουλτσίδης, ένας εκ των συνηγόρων της οικογένειας Καμπανού (προς υποστήριξη της κατηγορίας).

Υπενθυμίζεται ότι – σύμφωνα με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης – οι 7 από τους 12 κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις, ενώ οι υπόλοιποι σε πολυετείς καθείρξεις. Όλοι επέστρεψαν στις φυλακές μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Η δίκη διήρκεσε σχεδόν 6 μήνες, διάστημα κατά το οποίο μεσολάβησαν 49 συνεδριάσεις.

Άλκης Καμπανός: Οι ποινές

Το δικαστήριο, να υπενθυμιστεί, επέβαλε τις εξής ποινές στους 12 καταδικασθέντες:

 • Στον 1ο, συνολική ποινή κάθειρξης 27 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
 • Στον 2ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
 • Στον 3ο και στον 4ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών
 • Στον 5ο, συνολική ποινή κάθειρξης 24 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
 • Στον 6ο, συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
 • Στον 7ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
 • Στον 8ο, συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών
 • Στον 9ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
 • Στον 10ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών
 • Στον 11ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
 • Στον 12ο, συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Recommended For You