Ο παγκοσμίου φήμης γιατρός William Li αποκάλυψε τον «καλύτερο τρόπο για να αντισταθεί ο άνθρωπος σε χρόνιες ασθένειες», όπως η άνοια.
Ο γιατρός Li εξήγησε πόσο σημαντική για τη θωράκιση της υγείας είναι η σωστή διατροφή αρχής γενομένης του πρωινού. Ο εν λόγω γιατρός αποκάλυψε τι περιλαμβάνει το δικό του πρωινό θέλοντας να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Συγκεκριμένα κάθε πρωί αντί καφέ πίνει πράσινο τσάι, τρώει ψωμί με προζύμι και καταναλώνει οπωσδήποτε ένα ακτινίδιο. Όπως επεσήμανε ο γιατρός Li «το πράσινο τσάι ενεργοποιεί και τα πέντε συστήματα άμυνας υγείας στο σώμα και περιέχει ευεργετικές βιοδραστικές ενώσεις».
Όσο για το ψωμί με προζύμι «προωθεί υγιή βακτήρια του εντέρου που βοηθούν στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος».
Πράσινο τσάι
Οι ερευνητές διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και του κινδύνου άνοιας.
Αναλύοντας δεδομένα από 377.592 συμμετέχοντες στη Βρετανική Biobank κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης εννέα ετών, οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα.
Δεύτερον, η «μέτρια κατανάλωση» – δηλαδή μεταξύ ενός και έξι φλιτζανιών την ημέρα – «άσκησε σημαντικές προστατευτικές επιδράσεις», με τρία φλιτζάνια ημερησίως να έχουν την «ισχυρότερη προστατευτική επίδραση».
Και τρίτον, η ανάλυση της υποομάδας έδειξε ότι οι μεσήλικες συμμετέχοντες ή οι άνδρες επωφελήθηκαν περισσότερο από την κατανάλωση τσαγιού.
Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Η μέτρια κατανάλωση τσαγιού συσχετίστηκε σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο άνοιας».
Έτσι, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τσαγιού θα μπορούσε να είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας τρόπου ζωής που μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άνοιας.
Οι παράγοντες κινδύνου αναφορικά με την άνοια
Το NHS δήλωσε: «Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».
Εκτός από την κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, πρέπει επίσης να μειώσετε την κατανάλωση επικίνδυνων τροφίμων.
Στα επικίνδυνα τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται αυτά με περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη καθώς και αυτά με χαμηλά ποσοστά φυτικών ινών.
Μια ανθυγιεινή διατροφή κάνει τον άνθρωπο παχύσαρκο, με υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη. Όλες αυτές οι καταστάσεις συμβάλλουν σε υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.
Για να μετριάσετε τον κίνδυνο άνοιας, πρέπει επίσης να ασκείστε τακτικά για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
Συνιστάται επίσης στους ανθρώπους να μην υπερβαίνουν τις 14 μονάδες αλκοόλ εβδομαδιαίως και να κόψουν «μαχαίρι» το κάπνισμα.
Τηρώντας ευλαβικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής είστε σε θέση να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε υγιές επίπεδο οπότε τα αιμοφόρα αγγεία σας είναι λιγότερο πιθανό να καταστραφούν και η κυκλοφορία του αίματος μπορεί να συνεχιστεί σε βέλτιστα επίπεδα.
Επομένως, η καλή κυκλοφορία εξασφαλίζει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να εφοδιαστεί με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.
Φάρμακο κατά της γήρανσης του εγκεφάλου και της απώλειας μνήμης ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Οι επιστήμονες που εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα του γηράσκοντος εγκεφάλου και της σταδιακής απώλειας μνήμης, ίσως ανακάλυψαν ένα πιθανό φάρμακο.
Πειράματα σε τρωκτικά έδειξαν ότι η χορήγηση εγκεφαλονωτιαίου υγρού από νεότερης ηλικίας ζώα βελτίωσε αισθητά τη μνήμη στα γερασμένα ποντίκια. Η βελτίωση οφείλεται κυρίως σε μια πρωτεΐνη (FGF17) που περιέχεται στο «νεανικό» υγρό.
Οι Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες Ταλ Ιλάμ και Τόνι Γουίς-Κορέϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», σύμφωνα με το ίδιο και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη θα οδηγήσει μελλοντικά σε θεραπευτικές εφαρμογές στους ανθρώπους (π.χ. με άνοια ή Αλτσχάιμερ), αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Μια από τις πρακτικές δυσκολίες είναι ότι είναι δύσκολη η συλλογή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Επιπλέον, ανακύπτει το ερώτημα βιοηθικής κατά πόσο είναι σωστό να ληφθεί τέτοιο υγρό από έναν νέο άνθρωπο για να μεταφερθεί σε έναν ηλικιωμένο. Η χορήγηση μόνο της πρωτεΐνης FGF17 και όχι όλου του υγρού είναι πιθανώς μια πιο πρακτική λύση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ