Άρης: Το σχήμα που του ταιριάζει

Είναι φανερή πλέον η άποψη του Τόλη Τερζή σχετικά με τον σχηματισμό που ταιριάζει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών του Άρη καθώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο το γεγονός ότι και στα τρία παιχνίδια όπου είχε ρόλο προπονητή κατέβασε την ομάδα μ’ έναν κόφτη και δύο δημιουργικούς μέσους.

Σημασία δεν έχει τόσο ο σχηματισμός όσο τα πρόσωπα. Στην παρθενική (φετινή) παρουσία του στην τεχνική ηγεσία του Άρη, στην Τρίπολη απέναντι στον Αστέρα, ο Τόλης Τερζής είχε χρησιμοποιήσει έναν κόφτη (σ. σ. Ντουκουρέ) και δύο δημιουργικούς μέσους (Ματέο Γκαρσία και Μάνου Γκαρθία).

Την περασμένη εβδομάδα απέναντι στον Παναθηναϊκό το μόνο που άλλαξε ήταν ο «κόφτης» καθώς καιρό τώρα ο Πίτερ Ετέμπο έχει θέση βασικού. Προχθές στην Κρήτη, ο Βεροιώτης τεχνικός επέμεινε στην ίδια τακτική φιλοσοφία καθώς ο Νιγηριανός διατήρησε τον ρόλο του έχοντας μπροστά του τους Βλάντιμιρ Νταρίντα, Λούκας Ρουπ.

Στο χορτάρι, αυτός ο σχηματισμός παραπέμπει περισσότερο σε 4-1-4-1 αλλά αυτό έχει μικρή σημασία. Σπουδαιότερο συμπέρασμα είναι η άποψη που έχει διαμορφώσει και την οποία υποστηρίζει μέσα από τις επιλογές του, δηλαδή, ότι ο Άρης θα πρέπει απέναντι σε υποδεέστερες ομάδες να αγωνίζεται με δύο δημιουργικούς μέσους και να έχει τα ηνία του αγώνα. Εκτιμά δηλαδή ότι δεν του ταιριάζει η αμυντική φιλοσοφία, η λογική του… «περιμένω για να βγω στη κόντρα επίθεση».

Βέβαια, κατ’ επανάληψη έχει πει ότι ο σχηματισμός και η τακτική προσέγγιση ενός αγώνα εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του αντιπάλου. Για παράδειγμα, ανεξαρτήτως της αποδοτικότητας που σχήματος και των προσώπων στον αγώνα απέναντι στον ΟΦΗ, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε 1-2 αλλαγές στον εντός έδρας αγώνα με τον Ατρόμητο δεδομένου του ότι η ομάδα του θα μετρήσει μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής μπάλας και θα πρέπει να έχει περισσότερους παίκτες στη περιοχή.

Στην Κρήτη, το τελευταίο προσφέρθηκε από τους Νταρίντα, Ρουπ οι οποίοι πάτησαν περιοχή προσθέτοντας πονοκεφάλου στην άμυνα του ΟΦΗ. Δεν θα πρέπει όμως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός σχεδίου που υπάρχει στο μυαλό του 52χρονου τεχνικού, αυτό της συνύπαρξης των Καμαρά-Γκρέι στην επιθετική γραμμή. Αν το αποφασίσει, ο πρώτος θα αγωνιστεί στο αριστερό άκρο της επίθεσης και ο Τζαμαϊκανός θα είναι στην κορυφή.

Το στοιχείο που τον αποτρέπει είναι η συνήθεια του Γκρέι να διευκολύνει την κυκλοφορία μπάλας στον αντίπαλο καθώς δεν ασκεί πίεση. Το βέβαιο είναι ότι στα παιχνίδια που θα ολοκληρώσουν την κανονική διάρκεια, ο Άρης θα εμφανίζει στην 11αδα του δύο δημιουργικούς μέσους γιατί η άποψη του Τερζή είναι ότι αυτό ταιριάζει στην ομάδα του.

Πηγή: metrosport.gr

Recommended For You