Έρχεται κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού αλλά όχι παντού

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να καταργηθεί αυτή ή την επόμενη εβδομάδα αλλ΄α με μία βασική αλλαγή. Η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναμένεται να καταργηθεί αποκλειστικά και μόνο στους εξωτερικούς χώρους εστίασης.

Μέχρι σήμερα, στους εξωτερικούς χώρους εστίασης οι ανεμβολίαστοι έπρεπε να φέρουν μαζί τους αρνητικό rapid test ή PCR test και η εμβολιασμένοι υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού. Συνεπώς, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας και την αλλαγή των μέτρων με ΦΕΚ, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να κάθονται ελεύθερα σε καταστήματα εστίασης χωρίς την επίδειξη κάπου αρνητικού τεστ.

Διαφωνία Μαγιορκίνη – Βασιλακόπουλου

Μπάχαλο προκάλεσε η δήλωση του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη περί κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Στη συγκεκριμένη δήλωση, την οποία επιβεβαίωσε και ο ίδιος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αντέδρασε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επανέλαβε ότι είναι «πολύ πρόωρη η κουβέντα για κατάργηση των πιστοποιητικών. Στις χώρες που συζητείται κάτι τέτοιο, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ υψηλό και είναι πολύ δύσκολο να έρθει κάποιος σε επαφή με ανεμβολίαστο, ενώ στην Ελλάδα έχουμε ακόμη αρκετούς ανεμβολίαστους».

Ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν κατηγορηματικός στο να μην καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι ο μοναδικός λόγος για να έρθει η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι για να μην είναι δυσαρεστημένοι όσοι δεν το έχουν.

«Ο μόνος λόγος για πρόωρη κατάργηση του πιστοποιητικού είναι να μην είναι δυσαρεστημένοι όσοι δεν το έχουν. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποφασιστεί και για προεκλογικούς λόγους», σημείωσε με νόημα.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε ότι είναι θέμα χρόνου η έλευση της κανονικότητας. «Αν και ακόμη δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή, τόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όσο και οι μάσκες θα σταματήσουν να ισχύουν».

Ειδικά για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι θα είναι το πρώτο μέτρο που θα επανέλθει αν η πανδημία επιστρέψει με μεγαλύτερη δυναμική.

Σχετικά με τη μάσκα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων είπε ότι «είναι λογικό να καταργηθεί στους κλειστούς χώρους εκτός από νοσοκομεία και γηροκομεία».

«Πολλές χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Βρετανία έχουν αποσύρει την χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες», συμπλήρωσε. {https://www.dikaiologitika.gr}

Recommended For You