Σε 24ωρη απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος προχωρούν μεταλλεργάτες και ναυπηγοξυλουργοί, σήμερα, Τρίτη, οργανώνοντας συγκέντρωση στις 10 π.μ. στον χώρο του μνημείου στην είσοδο της Ζώνης. Την απεργία οργανώνουν τα Συνδικάτα Μετάλλου και Ναυπηγοξυλουργών, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία, που συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο όσα κατέκτησαν οι εργάτες το τελευταίο διάστημα με την υπογραφή ΣΣΕ.
Υπενθυμίζεται ότι στη Ζώνη οι εργαζόμενοι με τη ΣΣΕ κατάφεραν να κατοχυρώσουν το ωράριο, το διάλειμμα, τον τρόπο δουλειάς και αμοιβής των υπερωριών κ.λπ. «Το τελευταίο διάστημα αυτές οι κατακτήσεις μας έχουν μπει στο στόχαστρο από την εργοδοσία, με αποτέλεσμα καθημερινά στους χώρους δουλειάς να βλέπουμε καταστάσεις στον τομέα της ασφάλειας που να μας πηγαίνουν χρόνια πίσω», σημειώνουν τα σωματεία και εξηγούν: «Η αύξηση της δουλειάς, η βιασύνη να τελειώσει το πλοίο, η χρήση παντελώς ακατάλληλων υλικών και κακοσυντηρημένων εργαλείων, μαζί με τα εξαντλητικά ωράρια και τους εκατοντάδες νέους συνάδελφους που κανείς δεν φροντίζει να εκπαιδεύσει, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε δεκάδες μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα».
Παρά τις προειδοποιήσεις των σωματείων εδώ και μήνες και με ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως ήταν η 24ωρη απεργία τον περασμένο Νοέμβρη, τα πράγματα όχι μόνο δεν έχουν καλυτερέψει αλλά η κατάσταση χειροτερεύει, «υπάρχουν παντελής έλλειψη ελέγχων από τις υπηρεσίες του κράτους και συνεχείς προσπάθειες να μη λειτουργούν οι μεικτές 5μελείς επιτροπές», σημειώνεται στο απεργιακό κάλεσμα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εργοδοτικής ασυδοσίας είναι το δεξαμενόπλοιο που πριν από δύο βδομάδες βρισκόταν στο Πέραμα για εκτεταμένες εργασίες, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα προστατευτικό ρέλι στα ανοίγματα, ενώ εργαζόμενοι δούλευαν υδροβολή σε αυτοσχέδιες σχεδίες αντί για σκαλωσιές. Ενώ παρότι δόθηκε «δυο φορές εντολή για διακοπή των εργασιών και ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας για τον κίνδυνο, το πλοίο συνέχισε να δουλεύει κανονικά και από θαύμα δεν είχαμε ατύχημα», αναφέρουν τα σωματεία.
«Τίποτα και ποτέ δεν μας έχει χαριστεί και είναι ξεκάθαρο και στον τελευταίο συνάδελφο ότι εφοπλιστές και εργολάβοι δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στα κέρδη τους», καταλήγουν τα δύο σωματεία και καλούν στην απεργία.
Απαιτώντας, «άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων που έχουμε κατακτήσει», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, στοο κάλεσμά τους αναφέρουν τα εξής:
«Συνάδελφοι,
Με την αύξηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας το τελευταίο διάστημα και τους αγώνες που αναπτύξαμε καταφέραμε να υπογράψουμε μια σειρά συλλογικές συμβάσεις από το 2017 και μετά, κατοχυρώνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις που τον καιρό της κρίσης η εργοδοσία τα είχε υπονομεύσει.
Από τα πιο σημαντικά που έχουμε καταφέρει είναι στην συλλογική μας σύμβαση να κατοχυρώνεται το ωράριο, το διάλειμμα, ο τρόπος που θα δουλεύουμε και θα αμειβόμαστε την υπερωριακή απασχόληση και μια σειρά άλλα, τα οποία δεν αφορούν το μεροκάματο αλλά την δυνατότητα που έχουμε να δουλεύουμε σαν άνθρωποι τον 21ο αιώνα και να πηγαίνουμε ζωντανοί και υγιείς στις οικογένειες μας
Το τελευταίο διάστημα αυτές οι κατακτήσεις μας έχουν μπει στο στόχαστρο από την εργοδοσία του χώρου με αποτέλεσμα καθημερινά στους χώρους δουλειάς να βλέπουμε καταστάσεις στον τομέα της ασφάλειας που να μας πηγαίνουν χρόνια πίσω.
Η αύξηση της δουλειάς, η βιασύνη να τελειώσει το πλοίο, η χρήση παντελώς ακατάλληλων υλικών και κακοσυντηρημένων εργαλείων, μαζί με τα εξαντλητικά ωράρια και τους εκατοντάδες νέους συνάδελφους που κάνεις δεν φροντίζει να εκπαιδεύσει, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε δεκάδες μικρότερα η μεγαλύτερα ατυχήματα.
Τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε προχωρήσει μαζί με το σωματείο των εργαζομένων στις προβλήτες της cosco και τους ναυτεργάτες σε 24ωρη απεργία. Είχαμε “βαρέσει καμπανάκι” προς τους υπευθύνους για την κατάσταση, λέγοντας τότε, ότι αυτή την φορά δεν είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε τον επόμενο νεκρό συνάδελφο για να κάνουμε απεργία.
Από τότε μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν καλυτέρεψαν τα πράγματα, αλλά συνεχίζει και χειροτερεύει η κατάσταση αφού υπάρχει παντελής έλλειψη ελέγχων από τις υπηρεσίες του κράτους και συνεχείς προσπάθειες να μην λειτουργούν οι μεικτές 5μελείς επιτροπές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την ασυδοσία των επιχειρήσεων είναι το δεξαμενόπλοιο που πριν δυο εβδομάδες ήταν στο Πέραμα και γίνονταν εκτεταμένες εργασίες σε όλο το πλοίο, δεν υπήρχε ούτε ένα προστατευτικό ρέλι στα ανοίγματα και οι συνάδελφοί που δούλευαν υδροβολή στα αμπάρια δεν δούλευαν σε σκαλωσιές αλλά πάνω σε αυτοσχέδιες σχεδίες… Ενώ δόθηκε δυο φορές εντολή για διακοπή των εργασιών και ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας για τον κίνδυνο, το πλοίο συνέχισε να δουλεύει κανονικά και από θαύμα δεν είχαμε ατύχημα.
Συνάδελφοι τίποτα και πότε δεν μας έχει χαριστεί και είναι ξεκάθαρο και στον τελευταίο συνάδελφο ότι εφοπλιστές και εργολάβοι δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στα κέρδη τους»