Βασίλισσα Ελισάβετ: Η πρώτη δήλωση του Κάρολου ως Βασιλιάς της Βρετανίας μετά το θάνατο της μητέρας του

Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ο νέος βασιλιάς και αρχηγός του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου και 15 κρατών της Κοινοπολιτείας μετά το θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών.

Η πρώτη δήλωση του Κάρολου ως Βασιλιάς της Βρετανίας

Ο Κάρολος, λίγη ώρα μετά το θάνατο της μητέρας του εξέδωσε την πρώτη του ανακοίνωση ως νέος Βασιλιάς της Βρετανίας. «Ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας, είναι μια στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης για εμένα και για όλα τα μέλη της οικογένειάς μου.

Θρηνούμε βαθύτατα τον θάνατο μιας αγαπημένης κυρίαρχης και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας. Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία και από αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε και θα συντηρηθούμε από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή στην οποία είχε τόσο ευρέως η Βασίλισσα».

 

Αργεί η στέψη του Κάρολου

Ο πρώην πρίγκιπας της Ουαλίας έγινε αυτομάτως ο νέος μονάρχης τη στιγμή που πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ Β‘ – αλλά η στέψη του πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθεί για πολλούς μήνες.

Ο Κάρολος, 73 ετών, είναι διάδοχος του θρόνου από το 1952, τέσσερα χρόνια μετά τη γέννησή του στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο μακροβιότερος διάδοχος στην ιστορία της μοναρχίας.

Ο προηγούμενος τίτλος του, πρίγκιπα της Ουαλίας, θα περάσει τώρα πιθανότατα στον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, δούκα του Κέιμπριτζ, μαζί με αρκετούς άλλους τίτλους.

Στη βρετανική ιστορία έχουν υπάρξει ήδη δύο βασιλείς Κάρολοι – με τον έναν από αυτούς να καταλήγει εκτελεσμένος – και υπάρχουν κάποια ερωτηματικά σχετικά με το ποιον τίτλο θα πάρει ο νέος μονάρχης.

 

πηγή: ethnos.gr

Recommended For You