ΒΟΑΚ: Ασφυκτικές οι προθεσμίες για το μεγαλύτερο οδικό έργο της Ευρώπης

ΒΟΑΚ: Ασφυκτικές οι προθεσμίες για το μεγαλύτερο οδικό έργο της Ευρώπης

Εν μέσω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, προχωρά η υλοποίηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου που κατασκευάζεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, με προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ που θα ενώνει το νησί από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή του έργου, προβλέπει ότι έως το τέλος του 2025 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργούν ολόκληρα τα τμήματα Χερσόνησος – Νεάπολη και Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος και να έχει κατασκευαστεί το 15% του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο.

Η κατασκευή του ΒΟΑΚ έχει χωριστεί σε τρία διακριτά μέρη: το πρώτο είναι το τμήμα της παραχώρησης μεταξύ Χανίων και Χερσονήσου, το δεύτερο είναι η ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη και το τρίτο είναι το δημόσιο έργο στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δύο εκ των τριών διαγωνισμών του έργου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο υπεγράφη η σύμβαση για το ανατολικό τμήμα του άξονα από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, με ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ. Το έργο το οποίο έχει κόστος μαζί με τον ΦΠΑ 186 εκατ. ευρώ και υλοποιείται ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο μεσαίο τμήμα, από τη Χερσόνησο μέχρι την Νεάπολη, που θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, ανάδοχος αναδείχτηκε τον περασμένο Μάιο, το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ωστόσο η σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί.

Όσον αφορά το σημαντικότερο τμήμα του ΒΟΑΚ το Χανιά – Χερσόνησος συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, το υπουργείο Υποδομών παρέτεινε πρόσφατα την προθεσμία υποβολής σχολίων από τους διαγωνιζόμενους επί των όρων του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης έως τις 13 Φεβρουαρίου, ενώ επόμενο βήμα είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου. Τα σχήματα που έχουν ήδη περάσει στην β΄φάση ήτοι:

1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 

2.ΤΕΡΝΑ, 

3.J&P ΑΒΑΞ, 

4.VINCI, 

5.Κ/Ξ  ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL

Το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος θα είναι ένας αυτοκινητόδρομος με διόδια μήκους περίπου 163 χλμ. ο οποίος θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί βάσει σύμβασης παραχώρησης. Το έργο περιλαμβάνει 26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους περίπου 34 χλμ, 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος, 20 νέους ανισόπεδους κόμβους και αναβάθμιση των υπαρχόντων 18 ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου.

Πηγή: capital.gr

Recommended For You