Βουλή: «Γαλάζια» ανταρσία στις εκλογές των υπαλλήλων – Η ΝΔ διέγραψε τον υιό του βουλευτή Δημοσχάκη

Χρήστος Μπόκας

Η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, αν και πρώτη σε «σταυρούς», δεν κατάφερε τελικά να εκλέξει πρόεδρο, καθώς ο Σπύρος Δημοσχάκης, γιος του βουλευτή της ΝΔ, συμμάχησε με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Άγριο παρασκήνιο, βυζαντινισμοί και αποστασίες συνόδευσαν τις εκλογές των υπαλλήλων της Βουλής. Η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ αν και πρώτη σε «σταυρούς» δεν κατάφερε τελικά να εκλέξει πρόεδρο καθώς ο Σπύρος Δημοσχάκης, γιος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και ένας εκ των τεσσάρων εκλεγμένων με το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο συμμάχησε με τις παρατάξεις ΣΎΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ (όπως αποκάλυψε την Κυριακή το «Πρώτο Θέμα» στην στήλη Leaks), για να αποσπάσει τελικά το προεδρείο από τον επί σειρά ετών πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής, Γιάννη Σαμπάνη.

Πιο αναλυτικά η «γαλάζια» παράταξη κατέλαβε 4 έδρες έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία. Η παράταξη που στηρίζεται από το Κίνημα Αλλαγής έλαβε 2 έδρες και τελευταίος ήρθε ο ΣΎΡΙΖΑ με μόλις μια έδρα. Υπό αυτό τον συσχετισμό δυνάμεων συνεκλήθη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τις απαραίτητες αρχαιρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχικές συνεννοήσεις μεταξύ της πλειοψηφίας για την επιλογή προσώπου που θα αναλάμβανε την θέση του πρόεδρου ανατράπηκαν αιφνιδιαστικά από το «αντάρτικο» του «γαλάζιου» Δημοσχάκη ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεση να διεκδικήσει την ηγεσία του Συλλόγου και τελικά να την καταλάβει με την στήριξη της αντιπολίτευσης (3-4).

Το όλο παρασκήνιο συνοδεύτηκε από αιχμηρές ανακοινώσεις με την «ΕΝΙΑIΑ ΚΊΝΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΟΥΛΗΣ» να μιλά για πραξικόπημα και τον κ Δημοσχάκη για λάσπη και ψέματα. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΥΒ έχει ως εξής:

Αθήνα, 18 Απριλίου 2022

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Αισθανόμαστε την υποχρέωση και το καθήκον να σας ενημερώσουμε για τον απαράδεκτο, πραξικοπηματικό και διασπαστικό, της παράταξής μας, τρόπο, με τον οποίον συγκροτήθηκε, τελικώς, το νέο Δ. Σ. του Συλλόγου μας.

Την υποχρέωση για την ενημέρωση αυτή, που φέρνει στην μνήμη συναλλαγές άλλων εποχών, την κρίνουμε αναγκαία και χρήσιμη απέναντι όχι μόνο σε αυτούς, που με την ψήφο τους τίμησαν το ψηφοδέλτιο της Ενιαίας Κίνησης Υπαλλήλων της Βουλής (ΕΚΥΒ), αλλά γενικότερα απέναντι σε όλα τα μέλη του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής, καθώς αναδεικνύει ζητήματα ηθικής τάξης και εντιμότητας, που ως αρχές πρέπει να διακρίνουν κάθε συνδικαλιστική πρωτοβουλία.

Είμαστε, δυστυχώς, στην δυσάρεστη θέση να αποκαλύψουμε τον ρόλο που έπαιξε στην πραξικοπηματική διάσπαση της παράταξής μας ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Σπύρος Δημοσχάκης, αλλά και την συμβολή στην αντιδεοντολογική υπόγεια συνδικαλιστική συνδιαλλαγή των εκπροσώπων της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας κ. Φαίης Γιαννάκου, Αντιπροέδρου του Συλλόγου, του κ. Παναγιώτη Σόφιου-Σοφιάδη, Γραμματέα καθώς και της Ενωτικής Δράσης Εργαζομένων Βουλής (ΕΔΕΒ) κ. Δημήτρη Παπά, Ταμία. Πέραν, όμως, της διάσπασης μιας παρατάξεως, ως αποτέλεσμα συνδιαλλαγής που δεν τιμά το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εξελίξεις αυτές έδωσαν την αφορμή και για πολιτικές ερμηνείες.

Ο κ. Δημοσχάκης μέχρι την Τρίτη, 5 Απριλίου 2022, είχε απολύτως συμπαραταχθεί με την ΕΚΥΒ. Αιφνιδίως, όμως, και ενώ γνώριζε ότι θα συνερχόταν το 7μελές Δ. Σ. για την εκλογή Προεδρείου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την θέση του Προέδρου. Όταν συνήλθε η παράταξη της ΕΚΥΒ για την συζήτηση του θέματος που είχε προκύψει εξαιτίας της διασπαστικής πρωτοβουλίας Δημοσχάκη, ο τελευταίος συνέχισε να επιμένει αμετάπειστος στην ικανοποίηση της μωροφιλόδοξης αρχηγικής του επιδίωξης, για την οποία απετόλμησε, ως προέκυψε από τα γεγονότα, υπόγειες συνδιαλλαγές με τις άλλες παρατάξεις.

Η ηθική διάσταση του ζητήματος αναδεικνύεται από το γεγονός ότι όταν συνήλθε η παράταξη της ΕΚΥΒ στις 12 Απριλίου 2022 υπήρξε συμφωνία βάσει της οποίας θα εξελέγετο Πρόεδρος η Μ. Δρακουλάκου. Ο Γ. Σιαμπάνης —o οποίος μάλιστα είχε διαβεβαιώσει ότι θα ήταν η τελευταία θητεία ως Προέδρου- θα κατείχε την θέση του Αντιπροέδρου και ο Σπ. Δημοσχάκης την θέση του Γραμματέως και ο Απ. Καλαματιανός την θέση του Ταμία.

Παρά το γεγονός ότι, όπως προέκυπτε από την συμφωνία αυτή -την οποία είχαν δεχθεί όλα τα μέλη της ΕΚΥΒ- ο κ. Δημοσχάκης αθέτησε την συμφωνία και έφερε τον Σύλλογο σε νέο αδιέξοδο. Αθέτησε δε την συμφωνία παραπλανώντας προηγουμένως τους συναδέλφους του της ίδιας παράταξης, καθώς μάλιστα δέχτηκε να φωτογραφηθεί με την νέα, υποτίθεται, σύνθεση του προεδρείου στην οποία και ο ίδιος είχε συναινέσει!

Ο κ. Δημοσχάκης οφείλει μια εξήγηση τόσο για την υπαναχώρησή του όσο και για την εξαπάτηση την συναδέλφων του με τους οποίους, επίσης υποτίθεται ότι τους ενώνει κοινή ιδεολογική ταυτότητα. Διότι η εξαπάτηση αυτή αποτέλεσε τελικώς τον βατήρα της δικής του ανάδειξης στην θέση του Προέδρου του Συλλόγου με την στήριξη των παρατάξεων της μειοψηφίας. Ο δε τρόπος που εξελίχθη η διαδικασία ανάδειξης του κ. Δημοσχάκη κάθε άλλο παραπέμπει σε συναινετικές λύσεις που αποτελούν, κατά τα άλλα την δημοκρατική λύση όταν προκύπτουν αδιέξοδα σε διαδικασίες αρχαιρεσιών.

Θεωρούμε ότι ο κ. Δημοσχάκης πρόδωσε τους συναδέλφους του, που τον επέλεξαν.
Ενέπαιξε το σύνολο των συναδέλφων, που εψήφισαν την συνδικαλιστική παράταξη της ΕΚΥΒ.
Ως προερχόμενος από αυτή διέβρωσε τις αρχές της.
Εισήγαγε νέα ήθη στον συνδικαλισμό.

Ανέδειξε τις προσωπικές φιλοδοξίες ως υψίστη αρχή πίσω από τις οποίες πρέπει να συντάσσεται ακόμη και η ιδεολογία κάποιου, καθώς φρόντισε να σχηματιστεί υπ’ αυτόν Προεδρείο με τις μειοψηφούσες παρατάξεις αντί της παράταξης που πλειοψήφησε κατά τις αρχαιρεσίες και από την οποία και ο ίδιος προερχόταν! Διότι πλέον η παράταξή μας τον έχει αποβάλει.

Υπόλογοι, βεβαίως, για τον συνδικαλιστικό τους αμοραλισμό είναι και οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας που στον βωμό της εξυπηρέτησης ενός αρχολίπαρου συναδέλφου θυσίασαν κάθε έννοια δημοκρατικών θεσμών, δημοκρατικής διαδικασίας και αρχών αξιοκρατίας και συναλλακτικής εντιμότητας.
Τα μέλη της ΕΚΥΒ

Η απάντηση του κ Δημοσχάκη

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας αλλάζει σελίδα και μπαίνει σε νέα τροχιά. Στις εποχές των απανωτών κρίσεων (αξιακή, οικονομική, κλιματική, υγειονομική, ενεργειακή), των ασύμμετρων απειλών, της ταχύτητας και πυκνότητας των εξελίξεων, η μόνη λύση αντιμετώπισης μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων είναι η επικοινωνία στη βάση μιας κοινής γλώσσας, οι συγκλίσεις απόψεων/θέσεων, η εύρεση κοινών στόχων και τελικά οι συνεργασίες. Το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει στην πολιτική ζωή και δεν θα το εφαρμόσουμε εμείς μέσα στον Σύλλογό μας, όπου το συμφέρον μας είναι ένα και είναι κοινό?

Αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι έχουμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις. Αυτό δεν αποτυπώνεται σε πλαστικές κάρτες μέλους και εγγραφή σε μητρώα κομμάτων, αλλά με την υιοθέτηση των αρχών, των αξιών και των πιστεύω κάθε πολιτικού κόμματος. Το να είμαστε ταμπουρωμένοι πίσω από πολιτικά αναχώματα δεν μας οδηγεί σε πρόοδο. Δεν ξεχνάμε την πολιτική μας ταυτότητα, ωστόσο καλούμαστε να συνεργαστούμε, να συνδυάσουμε απόψεις και αντιλήψεις και να πορευτούμε ενωμένοι για το ένα και μοναδικό κοινό συμφέρον, με σεβασμό τόσο απέναντι στο πρόσωπό μας όσο και απέναντι στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Πιστεύω ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε και να κάνουμε πράξη στα κοινά του Συλλόγου μας το σύνθημα της Ε. Ε. “United in Diversity” (Ενωμένοι μέσα στη διαφορετικότητα).

Απέναντι στη λάσπη, την αδιαφάνεια, το κατεστημένο, τα ψέματα, τις φρούδες ελπίδες και τις πελατειακές σχέσεις, να αντιτάξουμε την αλήθεια, την καθαρότητα των θέσεών μας και την ανιδιοτελή αγάπη για να πάει ο Σύλλογός μας μπροστά, σηματοδοτώντας μία νέα αρχή.

Σας εύχομαι ολόψυχα καλό Πάσχα και η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει στις καρδιές όλων μας την ελπίδα για καλύτερες ημέρες.

Η διαγραφή

Η ΝΔ διέγραψε από μέλος του κόμματος τον αποσχισθέντα νέο πρόεδρο του συλλόγου υπαλλήλων της Βουλής.

Η διαγραφή ήρθε από τον γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι τελευταίες εκλογές στον σύλλογο.

Recommended For You