Βουλή: Πολιτική ταραχή και αντιδράσεις για τον «μαχητή του Tάγματος Αζόφ» στην ομιλία Ζελένσκι

Λανθασμένη και άστοχη η παρεμβολή μέλους του Τάγματος Αζόφ στην ομιλία Ζελένσκι, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – «Ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από τον κ. Τσίπρα για να δικαιολογηθεί η ρωσική εισβολή, πρόσθεσε – Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Τασούλας: Αχρείαστη και άστοχη η εμφάνιση των μαχητών, να μείνουμε όμως στην μεγάλη εικόνα

Η παρουσίαση από τον πρόεδρο Ζελένσκι κατά την διάρκεια της παρέμβασής του βίντεο με Ελληνοουκρανό στρατριώτη ο οποίος ανέφερε ότι υπηρετεί στο τάγμα του Αζόφ, προκαλεί έντονες αντιδράσεις και απειλεί να «σκεπάσει» επικοινωνιακά την στιβαρή ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας προς την Ελληνική Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά από τις πρώτες αντιδράσεις ότι η παρουσία του στρατιώτη θόλωσε το νόημα της παρέμβασης Ζελένσκι, προσέθεταν ωστόσο ότι «πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα».  Αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «λανθασμένη και άστοχη»  την παρουσία μέλους του τάγματος του Αζόφ στην παρέμβαση Ζελένσκι, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή»

H γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε: Σήμερα απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ Ζελένσκι. Στο πρόσωπο του Ουκρανού Προέδρου, είδαμε τον ουκρανικό λαό και τα δεινά που υφίσταται από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή. Αυτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ Ζελένσκι και μόνο. Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις.

Τασούλας: Αχρείαστη και άστοχη η εμφάνιση των μαχητών, να μείνουμε όμως στην μεγάλη εικόνα

Να μην αμαυρωθεί η μεγάλη εικόνα μιας ιστορικής στιγμής όπως ότι ένας ηγέτης μιας εμπόλεμης χώρας απευθύνθηκε στην Ελληνική βουλή, ζήτησε ο Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά από την διάσκεψη των προέδρεων. Όπως είπε, το σημαντικό ιστορικό γεγονός είναι ότι ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, στην ελληνική βοήθεια και την ομογένεια.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, εξήγησε ότι έμαθαν για την παρέμβαση των μαχητών λίγα λεπτά πριν την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, χωρίς να γνωρίζουν όμως το περιεχόμενο της συζήτησης. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «αχρείαστη και άστοχη», την εμφάνιση των δύο μαχητών, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να μείνουμε στην μεγάλη εικόνα, η οποία είναι η εμφάνιση του Ζελένσκι.

Ένταση στην Διάσκεψη των προέδρων

Στον απόηχο των αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εμφάνιση μαχητή με το Τάγμα Αζοφ, η Διάσκεψη των προέδρων, που ολοκληρώθηκε,  είχε  ιδιαίτερη ένταση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζήτησαν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής για το βίντεο με τον μαχητή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλευρά του Κυριάκου Βελόπουλου έθεσε ζήτημα ακόμη και παραίτησης του κ. Τασούλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είπε ότι ενημερώθηκε λίγα λεπτά πριν από την παρέμβαση Ζελένσκι ότι θα υπήρχε ένα βίντεο με δύο στρατιώτες ελληνικης καταγωγής, χωρίς να του δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

Δεν είχαμε ενημέρωση για το περιεχόμενο των βίντεο που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου στην ελληνική βουλή, εξήγησαν πηγές κοντά στον Πρόεδρο της Βουλής μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όπως είπαν, ευθύνη είχε η εταιρία που ήταν υπεύθυνη για όλη την σύνδεση με την Ουκρανία και οι ίδιοι πάτησαν  το play για το βίντεο. Η ίδια εταιρεία ήταν υπεύθυνη και για τους μεταφραστές καθώς η Αθήνα δεν μπόρεσε να βρει μεταφραστή που να μπορεί να μεταφέρει απευθείας από τα Ουκρανικά στα Ελληνικά.

Οι ίδιες πηγές, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ,ΜέΡΑ25, Ελλ. Λύση), αποδίδουν την φασαρία σε παρεξήγηση.

Νέα δήλωση Γεροβασίλη μετά από την διάσκεψη των προέδρων

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της Συνδιάσκεψης των Προέδρων, η Όλγα Γεροβασίλη είπε πως ζητούν επίσημη δήλωση από τον Πρόεδρο της Βουλής ώστε να εκφραστεί η δυσαρέσκεια από την πλευρά του Ελληνικού κοινοβουλίου. «Είναι ντροπή να απευθύνεται ναζιστής στην ελληνική βουλή, πρέπει να υπάρξει αντίδραση, να εκφραστεί η δυσαρέσκεια», είπε χαρακτηριστικά. Η κ. Γεροβασίλη, τόνισε επίσης, ότι θα έπρεπε το βίντεο να έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της βουλής πριν «παίξει».

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι δεν ήταν τυχαία η εμφάνιση των μαχητών αφήνοντας αιχμές προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ήταν εσκεμμένη κίνηση, απέφυγε όμως να εξηγήσει τον λόγο. Παράλληλα, είπε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ζήτησε να δοθεί το πρωτότυπο βίντεο, χωρίς την μετάφραση, ώστε να δουν τι ακριβώς είπε ο μαχητής.

Σε δήλωσή της, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη σημειώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενήμερος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος αυτό που έγινε σήμερα στην ελληνική Βουλή».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛΚ. Σκανδαλίδης είπε ότι η ομιλία Ζελένσκι ανέδειξε τον ηγέτη μιας χώρας που μάχεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της, θέσε όμως και το ερώτημα στον Πρόεδρο της Βουλής, «εάν η παρέμβαση των δύο Ουκρανών, που έγινε στο ενδιάμεσο της ομιλίας του κ. Ζελένσκι, ήταν σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση ή όχι. Δεν μου προξένησε καθόλου καλή εντύπωση. Ήρθαμε να ακούσουμε την τοποθέτηση του προέδρου Ουκρανίας και όχι την τοποθέτηση του οποιουδήποτε άλλου», είπε ο κ. Σκανδαλίδης. «Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική εισβολή στη Κύπρο αλλά έδειξε δύο βίντεο με δηλώσεις μαχητών, εκ των οποίων ο ένας ανήκει στο τάγμα Αζόφ, το σημειώνω. Αυτό όμως που έγινε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ότι ακούστηκε μια φωνή εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟικές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «η νομιμοποίηση ναζιστών συνιστά μία ανεξίτηλη εικόνα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο». «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επέτρεψαν τη μετατροπή του λίκνου της Δημοκρατίας σε υπερασπιστή της ναζιστικής θηριωδίας, στη μαύρη επέτειο των 81 ετών από τη ναζιστική επίθεσης στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Βελόπουλος.

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο, ενώ σε ανακοίνωσή του κόμματος σημειώνεται: «Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον ουκρανικό λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ. Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα».

{https://www.protothema.gr/, https://www.kathimerini.gr/}

Recommended For You