Γερμανία: Οι ένοπλες δυνάμεις «δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν» τη χώρα σε περίπτωση επίθεσης

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ακόμη και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί δήλωναν ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ μια τόσο σαφή δήλωση από υπουργό Άμυνας

«Δεν διαθέτουμε ένοπλες δυνάμεις οι οποίες θα μπορούσαν να αμυνθούν σε περίπτωση βάναυσου επιθετικού πολέμου» π.χ. από τη Ρωσία, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, παραδεχόμενος ανοιχτά τα σοβαρά προβλήματα της Bundeswehr.

Όπως αναφέρει η Bild, ο κ. Πιστόριους, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τη χώρα ή τους συμμάχους της εναντίον ενός επιτιθέμενου όπως ο ρωσικός στρατός, τονίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την κατάσταση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ακόμη και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί δήλωναν ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ μια τόσο σαφή δήλωση από υπουργό Άμυνας, επισημαίνοντας ότι οι προηγούμενες ηγεσίες προσπαθούσαν να αποκρύψουν την απελπιστική κατάσταση του στρατού. Ενδεικτικά, η προκάτοχος του κ. Πιστόριους, Κριστίνε Λάμπρεχτ, επιχείρησε ακόμη και να αποκρύψει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο τις αναφορές για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων σχετικά με το στρατιωτικό υλικό, ενώ επί υπουργίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντίστοιχες αναφορές είχαν χαρακτηριστεί απόρρητες και οι βουλευτές μπορούσαν μόνο να διαβάσουν τα στοιχεία σε ειδική αίθουσα της Bundestag.

Η Bundeswehr «χρειάζεται επειγόντως όπλα»

Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του SPD, ο κ. Πιστόριους δήλωσε ακόμη ότι η Γερμανία οφείλει να εκπληρώνει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις. «Πρέπει να αρχίσουμε και πάλι να τις εκπληρώνουμε. Κατά το παρελθόν δεν το κάναμε». Η Bundeswehr «χρειάζεται επειγόντως όπλα, βαρύ εξοπλισμό, πυρομαχικά, αλλά και στρατιώτες», δήλωσε και η στάση του επαινέθηκε όχι μόνο από τους βουλευτές του κόμματός του, αλλά και από στελέχη της αντιπολίτευσης. Ο υπεύθυνος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν δήλωσε στην Bild: «Αυτό που λέει ο Πιστόριους είναι η πικρή αλήθεια και είναι θαρραλέο το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας δεν την ωραιοποιεί, αλλά την εκφράζει ανοικτά. Περιγράφει όμως με αυτόν τον τρόπο και το καθήκον του: Να αλλάξει τα πράγματα, και να λάβει γι’ αυτό την πολιτική υποστήριξη του κόμματός του».

Θετική ήταν η αντίδραση και του επικεφαλής του Συνδέσμου της Bundeswehr Αντρέ Βούστνερ, ο οποίος δήλωσε επίσης στη BILD: «Είναι εντυπωσιακό το πόσο ειλικρινά και αληθινά περιγράφει ο υπουργός Άμυνας την κατάσταση στην Bundeswehr. Το στράτευμα δεν είχε βιώσει μία τέτοια σαφήνεια εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει τώρα. Δεν μπορεί η κατάσταση να παραμείνει έτσι».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Recommended For You