Γερμανία: Συνελήφθησαν 25 ύποπτοι που σχεδίαζαν πραξικόπημα

Μια εκτεταμένη επιχείρηση της γερμανικής Aστυνομίας, υπό την κωδική ονομασία «Soko» («Σκιά»), στους κόλπους οργανώσεων της άκρας Δεξιάς και υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας οδήγησε σήμερα το πρωί στη διάλυση ενός πυρήνα που σχεδίαζε ένοπλες επιθέσεις και είχε στόχο κυρίως την Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Γερμανίας. Μάλιστα, στον πυρήνα των σχεδίων τους ήταν η ανατροπή της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι επιδρομές της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν σε 11 ομοσπονδιακά κρατίδια και συνελήφθησαν 25 άτομα που ανήκαν στην οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger). Στις 6 το πρωί, οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτι στη συνοικία Wannsee του Βερολίνου και συνέλαβαν πρώην βουλευτή του AfD και δικαστή του Βερολίνου. Τρία λεπτά αργότερα, εισέβαλαν στο καταφύγιο Waidmannsheil στη Θουριγγία. Ταυτόχρονα, οι ειδικές δυνάμεις έλεγξαν περίπου 30 ακίνητα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και, μεταξύ άλλων, σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων και ένα ξυλουργείο στη Σαξονία. Περαιτέρω έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Βαυαρία, την Εσση, την Κάτω Σαξονία, την Αυστρία και την Περούτζια της Ιταλίας.

Οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι ότι «προέβησαν σε συγκεκριμένες προετοιμασίες για να διεισδύσουν βίαια στη γερμανική Μπούντεσταγκ με μια μικρή ένοπλη ομάδα» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση. Η συγκεκριμένη οργάνωση βρίσκεται εδώ και καιρό στο «στόχαστρο» της γερμανικής Αστυνομίας για βίαιες επιθέσεις και ρατσιστικές θεωρίες συνωμοσίας. Οι ίδιοι αρνούνται επίσης να αναγνωρίσουν το σύγχρονο γερμανικό κράτος, να πληρώσουν φόρους, για παράδειγμα, και συχνά συγκρούονται με τις Αρχές. Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος θεωρεί ότι η οργάνωση διαθέτει περίπου 21.000 οπαδούς, αποδίδοντάς του περισσότερα από 1.000 εγκλήματα μέχρι ώρας.

Ενας 71χρονος Γερμανός, που αναφέρεται ως πρίγκιπας Χάινριχ ΙΓ΄, φέρεται να ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το σχέδιο. Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, είναι ένας από τους δύο φερόμενους ως αρχηγούς μεταξύ των συλληφθέντων – ο δεύτερος λέγεται ότι είναι ένας 69χρονος πρώην καταδρομέας. Υπολογίζεται ότι 50 άνδρες και γυναίκες φέρονται να ήταν μέλη της ομάδας που λέγεται ότι σχεδίαζαν να ανατρέψουν τη δημοκρατία και να την αντικαταστήσουν με ένα νέο κράτος με πρότυπο τη Γερμανία του 1871 – μια αυτοκρατορία ονόματι «Δεύτερο Ράιχ».

Μεταξύ των υπόπτων είναι στρατιώτης που υπηρετεί επί του παρόντος στη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και αρκετοί έφεδροι, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων DPA εκπρόσωπος της γερμανικής στρατιωτικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας (MAD). Αναφέρθηκε ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του στρατιώτη και στο γραφείο του στον στρατόπεδο στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Γερμανία: Συνελήφθησαν 25 ύποπτοι που σχεδίαζαν πραξικόπημα-1
©Reuters

 

Πρώην μέλη ειδικών μονάδων του γερμανικού Στρατού συμμετείχαν επίσης σε σημαντικό τμήμα τού υπό σχεδίασιν πραξικοπήματος, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα. Οι συνωμότες είχαν ήδη καταρτίσει σχέδια για να κυβερνήσουν τη Γερμανία, όπως δήλωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Τα μέλη κατάλαβαν ότι μπορούσαν να οδηγηθούν στον στόχο τους μόνο με «στρατιωτικά μέσα και βία κατά των εκπροσώπων του κράτους» και αυτό περιλάμβανε δολοφονίες.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Γερμανίας ZDF ανέφερε ότι πρώην ακροδεξιό μέλος της Μπούντεσταγκ ανήκε επίσης στην οργάνωση και είχε προγραμματιστεί να τοποθετηθεί υπουργός Δικαιοσύνης, με αρχηγό τον πρίγκιπα Χάινριχ ΙΓ΄.

Πέραν των συλλήψεων εντός της γερμανικής επικράτειας, δύο άτομα συνελήφθησαν στην Αυστρία και την Ιταλία, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον ανακριτή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν έγραψε στο Twitter ότι λαμβάνει χώρα μια μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση για συλλήψεις υπόπτων για «ένοπλη επίθεση σε συνταγματικά όργανα», ενώ ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας είπε ότι η ομάδα σχεδίαζε το βίαιο πραξικόπημα από τον Νοέμβριο του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την όλη επιχείρηση πυροδότησε η έρευνα μίας άλλης ομάδας των «Πολιτών του Ράιχ» που σχεδίαζε να απαγάγει τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Υπουργός εσωτερικών: Η οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» συνιστά απειλή για τη Γερμανία

Δηλώσεις σχετικά με τις συλλήψεις 25 υπόπτων που ανήκαν στην ακροδεξιά οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» και σχεδίαζαν μεταξύ άλλων την ανατροπή της γερμανικής κυβέρνησης, έκανε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φάιζερ.

Όπως τόνισε, «οι έρευνες σχετικά με μία ακροδεξιά συνωμοσία για την ανατροπή της γερμανικής κυβέρνησης καταδεικνύουν την απειλή που συνιστά η οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» το οποίο αρνείται την ύπαρξη ενός σύγχρονου γερμανικού κράτους».

Η Φάιζερ επισήμανε πως οι έρευνες έδειξαν ένα μέρος της αβύσσου της τρομοκρατικής απειλής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δρα για να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες αξιοποιώντας όλες τις συνέπειες του κράτους δικαίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters, DW, Bild

Αναδημοσίευση από kathimerini.gr

Recommended For You