Γερμανία: “Σωσίβιο” για τους υπερχρεωμένους Δήμους ετοιμάζει ο Λίντνερ

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner πρότεινε τροποποίηση του βασικού νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων πόλεων και δήμων.

“Πρέπει να απαλλάξουμε τώρα τους πληγέντες δήμους από τα χρέη, ώστε να υπάρχει χώρος για επενδύσεις”, δήλωσε ο πολιτικός του FDP στις εφημερίδες της Funke-Mediengruppe. “Ο χρόνος πιέζει, διότι η στροφή των επιτοκίων θα επηρεάσει επίσης τις πόλεις και τους δήμους”.

Μια τροποποίηση του βασικού νόμου δεν θα απαιτούσε μόνο την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Μπούντεσταγκ, και συνεπώς την έγκριση τουλάχιστον μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και στο Bundesrat, δηλαδή στο Συμβούλιο των εκπροσώπων των ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας. Υπάρχουν υπερχρεωμένοι δήμοι σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια, αλλά δεν πλήττονται εξίσου όλες οι περιοχές. Ειδικά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και το Σάαρλαντ, οι δήμοι έχουν υψηλές πιστώσεις σε μετρητά. Άλλα κρατίδια με λιγότερο υπερχρεωμένους δήμους, όπως η Βάδη-Βυρτεμβέργη, έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στα σχέδια του συνασπισμού.

Ο Λίντνερ προέρχεται από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου πολλοί δήμοι είναι υπερχρεωμένοι και όπου την επόμενη Κυριακή θα εκλεγεί νέο κρατικό κοινοβούλιο. Τον Νοέμβριο, ο εκεί πρωθυπουργός του κρατιδίου, Hendrik Wüst (CDU), είχε δηλώσει σε κυβερνητική δήλωση ότι η κυβέρνηση του κρατιδίου του ήταν έτοιμη να συμβάλει “κατάλληλα” στην επίλυση του προβλήματος των παλαιών χρεών. Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της διαρθρωτικής βοήθειας προς τους δήμους για τα κοινωνικά τους βάρη.

{https://www.capital.gr/}

Recommended For You