Γιάννης Μανιάτης: «Βάλτε ηλιακό θερμοσίφωνα για να μειώσετε 20% τον λογαριασμό ρεύματος»

Στην κλιματική κρίση και την επιχειρηματικότητα επικεντρώθηκε η συζήτηση που έγινε χθες και συμμετείχαν ο Γιάννης Μανιάτης, οκαθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης και η καθηγήτρια Φοίβη Κούντουρη, στο πλαίσιο τους Regional Growth Conference που διεξήχθη στην Πάτρα

Ο πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις και εκτίμησε ότι η επόμενη γενιά «θα προσπαθήσει τουλάχιστον να μην ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη».

Ακόμη, τόνισε ότι η Ευρώπη αναλογικά εκπέμπει μικρό ποσοστό ρύπων σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη, όπου εκεί το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και όπου επιβάλλεται να υπάρξει βελτίωση. Όπως είπε στη συνέχεια, «δυστυχώς δεν γίνεται αρκετή συζήτηση για την εξοικονόμηση της ενέργειας».

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ καλό παγκόσμιο επίπεδο παραγωγής φωτοβολταϊκής ενέργειας και κάλεσε τον κόσμο να εγκαταστήσει ηλιακούς θερμοσίφωνες, κάτι που θα μειώσει κατά 20% τους λογαριασμούς ρεύματος.

Τέλος, ο Γιάννης Μανιάτης παρατήρησε ότι η Ευρώπη «πιάστηκε αδιάβαστη» στα θέματα της ενέργειας και χαρακτήρισε τη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ως την «11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης», αφού η ήπειρος έπαθε σοβαρό ενεργειακό πλήγμα.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης παραδέχθηκε πως βιώνουμε μια κλιματική κρίση και προέβλεψε πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και πιο πυκνά στο μέλλον. Ο ίδιος είπε πως θα πρέπει να ξοδευτούν πολλά χρήματα για να ενισχυθεί η πρόληψή τους.

Η καθηγήτρια Φοίβη Κούντουρη υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η αειφόρος ανάπτυξη έχει οριστεί επακριβώς και αυτή τη στιγμή υπάρχει «ακριβής παγκόσμια ατζέντα για την επίτευξή της».

 

Πηγή: news.b2green.gr

Recommended For You