Γιατί η πικραλίδα κάνει καλό στο συκώτι σας. Το ξέρατε;

Είναι διουρητική και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφόρων πεπτικών και νεφρικών παθήσεων.

Είναι γνωστό ότι η πικραλίδα κάνει καλό στο συκώτι χάρη στην αποτοξινωτική δράση της. Ωστόσο, αν λαμβάνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν την καταναλώσετε, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές αλληλεπιδράσεις.

Αν και η πικραλίδα θεωρείται ζιζάνιο, στην πραγματικότητα σας ωφελεί: είναι διουρητική όπως αναφέρει και ο Δρ. Richard S. Conroy εδώ και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφόρων πεπτικών και νεφρικών παθήσεων. Πέρα από τη χρήση της στη φυσική ιατρική, η πικραλίδα έχει επίσης τη θέση της στον κόσμο της μαγειρικής, όπως στις σαλάτες.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της πικραλίδας

Η πικραλίδα κάνει καλό στο συκώτι
  • Χάρη στα ξεχωριστά συστατικά της, η πικραλίδα εξασφαλίζει στο σώμα σας πολλές θρεπτικές ουσίες. Έχει επίσης φυσική αποτοξινωτική δράση, γεγονός που την καθιστά εξαιρετική για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών.
  • Η πικραλίδα προάγει την έκκριση χολής, η οποία συνεισφέρει στην αντιμετώπιση πιθανών πεπτικών προβλημάτων. Επίσης, χάρη στις υπακτικές της ιδιότητες δρα αποτελεσματικά κατά της δυσκοιλιότητας.
  • Επιπλέον η πικραλίδα αποτελεί εξαιρετικό διεγερτικό, το οποίο συμβάλλει στη βελτίωση της δραστηριότητας του νεφρικού συστήματος. Η πικραλίδα βοηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που οφείλονται σε υπερβολικό ουρικό οξύ, καθώς και στην αντιμετώπιση της ποδάγρας.
  • Η πικραλίδα χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των λίθων στα νεφρά.
  • Η πικραλίδα είναι πλούσια σε σίδηρο, έτσι κάνει πολύ καλό στο σώμα σας.
  • Επιπλέον καθαρίζει το αίμα σας και απαλλάσσει τον οργανισμό σας από τις τοξίνες, κάτι που του επιτρέπει να λειτουργεί σωστά.

Η πικραλίδα κάνει καλό στο συκώτι σας

Η πικραλίδα είναι πικρή, έτσι διεγείρει το συκώτι σας και βοηθάει στην αποτοξίνωσή του. Είναι πολύ χρήσιμη για ασθενείς με ηπατίτιδα ή κίρρωση ήπατος. Όπως ήδη αναφέραμε, οι αποτοξινωτικές της ιδιότητες βοηθούν στον καθαρισμό του αίματος και επομένως προστατεύουν το συκώτι σας από ασθένειες λόγω δηλητηρίασης από χημικές ουσίες ή λόγω κακής διατροφής.

Φαρμακευτικά, χρησιμοποιείται για ανθρώπους που πάσχουν από κίρρωση ήπατος. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή οφείλεται σε κατάχρηση αλκοόλ, έτσι το συκώτι νοσεί. Ευτυχώς όμως παρατηρείται βελτίωση μετά την κατανάλωση εγχύματος πικραλίδας. Συστήνεται η κατανάλωση εγχύματος πικραλίδας δύο ή τρεις φορές τη μέρα.

Ανθρώπινο συκώτι

Η πικραλίδα συνιστάται συχνά για την αντιμετώπιση ηπατικών προβλημάτων σε συνδυασμό με άλλη αγωγή. Ωστόσο δεν θα έχει αποτέλεσμα αν δεν σταματήσετε να καπνίζετε ή να πίνετε.

Γενικά η πικραλίδα χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα μετά τη θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα για ορμονικά προβλήματα ή για υπερβολικό βάρος. Το ζεστό έγχυμα πικραλίδας είναι το καλύτερο, καθώς το βραστό νερό βοηθάει στην εκχύλιση των ωφέλιμων συστατικών που αναφέραμε παραπάνω.

Παρενέργειες

Η κατανάλωση πικραλίδας δεν είναι καλή ιδέα αν διαρκεί περισσότερο από τέσσερις μήνες, αφού μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για το δέρμα σας.

  • Σε συνηθισμένες περιπτώσεις κατάχρησης, έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις ή ευαισθησία στην έκθεση στον ήλιο.
  • Άλλες λιγότερο συνηθισμένες παρενέργειες είναι η διάρροια ή ο πόνος στο στομάχι.

Η πικραλίδα κάνει καλό στο συκώτι – Μερικές τελευταίες πληροφορίες

Έγχυμα πικραλίδας σε φλιτζάνι

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την πικραλίδα στις σαλάτες σας για να διατηρείτε το συκώτι σας υγιές, ή μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτοξινωτικό έγχυμα. Η πικραλίδα είναι εξαιρετική για την πέψη και βοηθάει στην καταπολέμηση ορισμένων προβλημάτων στα νεφρά. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε την πικραλίδα με μέτρο και να μην το παρακάνετε.

Όπως βλέπετε, παρά το γεγονός ότι η πικραλίδα ενοχλεί όσους θέλουν έναν ωραίο κήπο χωρίς ζιζάνια, μπορεί να μας κάνει πολύ καλό.

Αν μετά την κατανάλωσή της προσέξετε κάποια προβλήματα, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μη χρησιμοποιείτε την πικραλίδα ως κύρια φαρμακευτική αγωγή αλλά ως συμπλήρωμα της θεραπείας που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Συνιστούμε επίσης να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες, όπως περισσότερη άσκηση και περισσότερο περπάτημα. Η εφίδρωση βοηθάει το σώμα σας να απαλλαγεί από τις τοξίνες και τις άχρηστες ουσίες, εκτός του ότι βοηθάει στην καύση λίπους. Έτσι, απολαύστε τον φρέσκο αέρα ενώ μαζεύετε πικραλίδες για ένα ωραίο φλιτζάνι έγχυμα και διατηρήστε το σώμα σας υγιές.

Recommended For You