Την Καθαρά Δευτέρα η Αποκριά λήγει και αρχίζει  η Μεγάλη Σαρακοστή, «Οι Μεγάλες 40 Ημέρες», μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Η  Τεσσαρακοστή, η μεγαλύτερη σε διάρκεια, αλλά και η αυστηρότερη περίοδος νηστείας του εκκλησιαστικού έτους κάνει την αρχή και μαζί της η σωματική και ψυχική εγκράτεια, η μετάνοια, η κατάνυξη, η προσευχή.

Οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά, εξ ου και Καθαρά Δευτέρα. Τα «Κούλουμα», ημέρα νηστείας, γιορτάζονται κατά κύριο λόγο με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα, την παραδοσιακή λαγάνα, την ταραμοσαλάτα, τον χαλβά, τα θαλασσινά και τις ελιές.

Όμως, σήμερα, πετάμε τον χαρταετό.

Ο χαρταετός θρησκευτικά έχει συμβολική σημασία: Με τη δύναμη των χεριών ανυψώνουμε την ανθρώπινη ψυχή προς τον Δημιουργό της.

Με το πέταγμα του χαρταετού, ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό και αυτή η επαφή συμβολίζεται με τον χαρταετό που επίσης πλησιάζει προς τον Θεό, καθώς πετάει ψηλά στον ουρανό.

Μετά το πέταγμα του χαρταετού, η ψυχή μας είναι καθαρή και έτοιμη να ξεκινήσει τη νηστεία της Σαρακοστής, και η αρχή γίνεται σήμερα.

Καλή Σαρακοστή!

Πηγή: skai.gr