Δίκη Λιγνάδη: «Τον έβλεπαν όλοι να κυκλοφορεί με ανήλικα, υπάρχουν και άλλοι που κακοποίησε», κατέθεσε ηθοποιός

«Είχαν πολλούς λόγους να τον πλήξουν, τα έκαναν όλα μέσα σε τέσσερις ημέρες, έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι μου όταν άκουσα για τη σύλληψή του» είπε από την πλευρά της η Ελένη Κούρκουλα

«Ακούγονταν συνεχώς για ερωτικές σχέσεις του με ανήλικα. Υπήρχε κοινός παρανομαστής σε όλο αυτό. Δεν μαθαίναμε ποτέ το όνομα των παιδιών αυτών, ήταν δασκαλεμένα να μην μιλάνε», κατέθεσε σήμερα στη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ηθοποιός – μουσικός, ο οποίος, όπως ανέφερε, είχε γνωρίσει τον κατηγορούμενο το 1993 και διέκοψε κάθε επαφή μαζί του, το 2006, όταν, κατάλαβε ότι «είχε σχέση με ανήλικο αγόρι».

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η κατάθεσή που έδωσε στη συνέχεια στο δικαστήριο η πολιτικός και ηθοποιός Ελένη Κούρκουλα, στενή φίλη του Δημήτρη Λιγνάδη.

Η μάρτυρας άφησε να εννοηθεί ότι οι καταγγελίες σε βάρος του σκηνοθέτη και ηθοποιού έγιναν για να πληγεί τόσο ο ίδιος όσο και η υπουργός Πολιτισμού, με απόφαση της οποίας ο κατηγορούμενος είχε τοποθετηθεί στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και μάλιστα «καταχειροκροτούμενος». Η ίδια ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν είχε δει κάποιον ανήλικο να συνοδεύει τον Δημήτρη Λιγνάδη, με τον οποίο, όπως είπε, έκανε κοινές διακοπές επί σειρά ετών.

Μάλιστα, η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου άρχισε με τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου σκηνοθέτη, να ανακοινώνει στο δικαστήριο πως καταθέτει μήνυση για ψευδή κατάθεση, σε βάρος του μάρτυρα Ν.Σ, ο οποίος είχε υποστηρίξει σε προηγούμενη δικάσιμο ότι βιάστηκε από τον εντολέα με μια μεταλλική ράβδο το 2005 σε ηλικία 19 ετών.

Αμφισβητώντας την αξιοπιστία του συγκεκριμένου μάρτυρα, ο κ. Κούγιας ανέφερε το συγκεκριμένο πρόσωπο ενώ ήταν 19 ετών το 2005, όταν υπέστη -όπως υποστηρίζει – το βιασμό, εντούτοις με μεγάλη καθυστέρηση, το 2021, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Δ. Λιγνάδη, χωρίς να μπορεί να γίνει ιατροδικαστική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν πράγματι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση.

«Ήταν ενήλικας τότε. Δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας που να επιβεβαιώνει τη μαρτυρία του για βιασμού. Ούτε την επίσκεψή του στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη. Ο κατηγορούμενος δεν γνωρίζει το μάρτυρα, τον είδε πρώτη φορά στο ακροατήριο. Ο μάρτυρας παρέμενε αδρανής για 15 χρόνια και τώρα ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται να προστατέψει άλλα θύματα» τόνισε ο κ. Κούγιας στο δικαστήριο και ζήτησε να διαβιβαστούν στην εισαγγελία Πρωτοδικών τα πρακτικά της δίκης προκειμένου να ερευνηθεί το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης από τον ΝΣ.

Στη συνέχεια, στο βήμα του μάρτυρα προσήλθε ηθοποιός – μουσικός, ο οποίος ανέφερε πως γνωρίζει και άλλα πρόσωπα που έχουν κακοποιηθεί από τον κατηγορούμενο, πλην όμως δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του. Αν και κλήθηκε από το δικαστήριο να δώσει τα στοιχεία των προσώπων αυτών, ο μάρτυρας απάντησε πως δεν θέλει να το πράξει, διότι δεν έχει τη συναίνεση των συγκεκριμένων προσώπων.

Ο ηθοποιός, ανέφερε πως γνώρισε το Δημήτρη Λιγνάδη το 1993 και πως έγραφε μουσική για τις παραστάσεις, τις οποίες ο κατηγορούμενος σκηνοθετούσε. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, το 2006 κατάλαβε πως είχε σχέση με ανήλικο και τότε αποφάσισε σταματήσει τις επαφές μαζί του.

«Την άνοιξη του 2006 βρέθηκα με ένα παιδί ανήλικο, ήξερα ότι είχε σχέση με τον κατηγορούμενο και απομακρύνθηκα. Είχα δει αυτό το παιδί σε πρόβες. Ποτέ δεν είχε παραδεχθεί ο κατηγορούμενος ανοιχτά ότι είχε σχέση μαζί του, αλλά καταλάβαινες ότι είναι μαζί» κατέθεσε ο συγκεκριμένος μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Είχα δει και άλλα παιδιά μαζί του, το 2006. Το συγκεκριμένο παιδί κατάλαβα ότι δεν ήταν φοιτητής της Φιλοσοφικής, όπως έλεγε. Τον είχε δει από το 2003 με 2004. Τότε ήταν 15 – 16 ετών. Μεγαλόδειχνε δεν μπορούσα τότε να καταλάβω ότι ήταν ανήλικος».

Πρόεδρος: Είχατε διαπιστώσει ότι είχαν ερωτική σχέση;

Μάρτυρας: Με τόση μεγάλη διαφορά ηλικίας; Έμεναν στο ίδιο δωμάτιο…

Πρόεδρος: Υπήρχε κάτι μεμπτό στο ότι έμεναν στο ίδιο δωμάτιο; Πως συμπεράνατε ότι είχε ερωτική σχέση;

Μάρτυρας: Δεν είχα μάθει την αλήθεια για την ηλικία του και αυτό με έβαλε σε σκέψεις, συν τις φήμες που υπήρχαν και το επεισόδιο με την απόπειρα δολοφονίας του κατηγορούμενου.

Πρόεδρος: Για αυτό τι ξέρετε;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω πολλά για αυτό. Με πήρε ένας φίλος και μου είπε ότι μαχαίρωσαν τον κατηγορούμενο…

Πρόεδρος: Αφού λέτε ότι τον βλέπατε πολύ νωρίτερα με ανήλικα αγόρια και ανήλικες εσείς γιατί διακόψατε το 2006;

Μάρτυρας: Ήλθε η ώρα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Πρόεδρος: Πως προέκυψε η κατάθεση σας τώρα;

Μάρτυρας: Είδα τη συνέντευξη του Β.Κ …

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας έκανε λόγο για «φήμες» που κυκλοφορούσαν για τον κατηγορούμενο και τη συναναστροφή του με ανηλίκους, ενώ όπως ο ίδιος ανέφερε, το 2002 είχε ακούσει και για επίθεση με μαχαίρι σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη.

«Πρώτη φορά άκουσα από τις δηλώσεις του εδώ ότι είναι αμφιφυλόφιλος, δεν θα παραδέχονταν ποτέ τίποτα, δεν μιλούσε ποτέ. Είχε μεγάλο θέμα να παραδεχθεί την ταυτότητά του. Από τη μια ήταν σαν να προκαλούσε και από την άλλη σαν να επιθυμούσε σοβαροφάνεια», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας και κατέθεσε πως έβλεπε τον κατηγορούμενο πηγαίνει στο θέατρο μαζί ανήλικα και αυτά «να κάθονται πάνω στο σκοτάδι». Ακόμη, ο μάρτυρας κατέθεσε πως είχε δει τον Δημήτρη Λιγνάδη να έχει πάει δυο φορές «χτυπημένος» σε πρόβες.

Πρόεδρος: Τους καταγγέλλοντες τους γνωρίζετε;

Μάρτυρας: Όχι.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι ήλθε χτυπημένος στις πρόβες; Πότε ήλθε και πόσες φορές;

Μάρτυρας: Δυο φορές, μια το 1996 και μια το 1997.

Εισαγγελέας: Δεν τον ρωτήσατε ποιός τον χτύπησε;

Μάρτυρας: Όχι, όχι κανένας δε ρωτούσε ούτε για το μαχαίρωμα, δεν μας είπε κάτι. Το μόνο που μου είπε ήταν να γράψω ένα τραγούδι για το μαχαιρωμένο βασιλιά.

Εισαγγελέας: Τον βλέπατε να συνοδεύετε από ανήλικα άτομα;

Μάρτυρας: Ναι, και εγώ και άλλοι τον έβλεπαν.

«Υπάρχουν και άλλα θύματά του»

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις του εισαγγελέα, ο μάρτυρας υποστήριξε πως γνωρίζει και άλλα άτομα που έχουν κακοποιηθεί από τον κατηγορούμενο και δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής είπε πως μετά την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος του Δ. Λιγνάδη και τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο «Σωτηρία», «συζητιόνταν ότι ήταν από κάποιον αγανακτισμένο πατέρα…». Ακόμη, υποστήριξε πως είχε ακούσει ότι από το 1984 είχε καταγγελθεί ο κατηγορούμενος για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, αλλά όπως είπε, τότε εκείνος είχε πιστέψει αυτές τις φήμες.

Πολιτική Αγωγή: Είπατε ότι γνωρίζετε και άλλο άτομο που κακοποιήθηκε. Τι σας είπε; Πως κακοποιήθηκε; Ήταν ανήλικος;

Μάρτυρας: Όχι δεν ήταν ανήλικος. Μου είπε ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε βία στο σεξ.

Πολιτική Αγωγή: Ο κατηγορούμενος λέει ότι είχατε μια ερωτική σχέση;

Μάρτυρας: Είχαμε ένα φλερτ από την πλευρά του. Με γνώρισε στο μπαρ του Εθνικού το 1993, ήμουν τότε 20 ετών. Ήρθε στο θέατρο και μου έστειλε λουλούδια στη πρεμιέρα. Δεν είχαμε ποτέ σχέση, δεν χωρίσαμε ποτέ όπως λέει. Είχαμε φιλική σχέση.

Υπεράσπιση: Μπορείτε να πείτε έστω έναν που από το 2002 μέχρι το 2022 να χει κάνει ανάρτηση που να λέει ότι ο κ. Λιγνάδης κάνει παρέα με ανήλικα;

Μάρτυρας: Όχι.

Υπεράσπιση: Από ποια ηλικία ήσασταν στο περιβάλλον του Χατζηδάκη;

Μάρτυρας: Από τη Β Λυκείου. Ο πατέρας ενός φίλου μου ήξερε τον ηχολήπτη του Χατζηδάκη στην ΕΡΤ και του έστειλα ένα ντέμο μου.

Υπεράσπιση: Για ποιο λόγο τότε εσείς κακίζετε τον Λιγνάδη επειδή έκανε παρέα με τους μαθητές του. Είναι κακό αυτό;

Μάρτυρας: Είχε μια παρέα 4 – 5 ατόμων. Αυτός ο κύκλος ανοιγόκλεινε..

Υπεράσπιση: Γιατί είναι κακό αυτό;

Μάρτυρας: Δεν είπα ότι είναι κακό.

Υπεράσπιση: Αυτό είναι κακό; Στο χώρο του Κουν δε συνηθίζονταν;

Μάρτυρας: Δεν ήμουν στον Κουν.

Εισαγγελέας: Εν κατακλείδι, θα αναφερθείτε στα άτομα -που όπως είπατε – γνωρίζετε ότι κακοποιήθηκαν από τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Όχι δε θέλω

Εισαγγελέας: Τα γνωρίζετε αυτά τα άτομα;

Μάρτυρας: Ναι, κάποια από αυτά τα άτομα τα γνωρίζω.

Πρόεδρος: Εσείς ξέρετε ονόματα και δε θέλετε να πείτε; Ή είναι μόνο φήμες αυτά που ξέρετε;

Μάρτυρας: Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν επιθυμούν να μιλήσουν, κάποιους από αυτούς τους γνωρίζω.

«Ήθελαν να τον πλήξουν»

Στη συνέχεια, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η ηθοποιός και πολιτικός Ελένη Κούρκουλα, η οποία μάλιστα ενημέρωσε την έδρα, πως όση ώρα βρίσκονταν εκτός της αίθουσας και περίμενε να καταθέσει, δέχθηκε προπηλακισμούς από πρόσωπο που είναι μάρτυρας στην υπόθεση.

«Γνωρίζω τον Δημήτρη Λιγνάδη 1990. Είμαστε αδελφικοί φίλοι. Τον θεωρώ οικογένειά μου» είπε η μάρτυρας και αναφέρθηκε σε κοινές διακοπές που είχε με το σκηνοθέτη αλλά και σε καθημερινή τους επικοινωνία.

Πρόεδρος: Εδώ υπάρχουν καταγγελίες για βιασμούς; Γνωρίζετε τους καταγγέλλοντες είχατε δει κάποιον στο περιβάλλον του κατηγορούμενου;

Μάρτυρας: Ποτέ κανέναν. Έπεσε από τα σύννεφα όταν άρχισε όλα αυτό. Εκείνες τις ημέρες ξέσπασε ένα κύμα ότι κάτι θα γίνει με τον Λιγνάδη….

Πρόεδρος: Είχατε διαπιστώσει ότι είναι μεμπτή η συμπεριφορά του; Ότι είχε σχέση με ανήλικα;

Μάρτυρας: Με ανήλικα ποτέ. Με ενήλικους ναι, και γυναίκες και άνδρες. Ξέρω τους δεσμούς του και κορίτσια και αγόρια.

Πρόεδρος: Γενικά τι άνθρωπος είναι ως προς αυτή την πλευρά του;

Μάρτυρας: Ήταν ευγενής παραπάνω από το κανονικά, πάντα ήταν περιποιητικός. Έρχονταν στο εξοχικό μας με τις σχέσεις του και έβλεπα ότι ήταν κανονικές. Δεν υπήρχε καν η υποψία του άντρα που κάνει ότι θέλει.

Πρόεδρος: Στις εξόδους σας βλέπατε να περιστοιχίζετε από νεαρά άτομα;

Μάρτυρας: Παιδιά ουδέποτε. Παιδιά ουδέποτε, το ξαναλέω. Με νεαρούς ανθρώπους γυναίκες και άνδρες, βεβαίως.

Πρόεδρος: Πως θα τον χαρακτήριζα γενικά σαν άνθρωπο;

Μάρτυρας: Θα τον χαρακτήριζα -όσο και αν ακουστεί περίεργο σε αυτή την αίθουσα – έναν γλυκό και τρυφερό άνθρωπο.

Πρόεδρος: Πως εσείς αντιληφθήκατε τα γεγονότα της σύλληψής του;

Μάρτυρας: Μου έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι. Άκουγα 20 ημέρες πριν τη σύλληψή του ότι «κάτι έρχεται με τον Λιγνάδη». Τον ρώτησα πολλές φορές, όχι μια: «Τι είναι αυτό που έρχεται;». Μου είπε «δεν ξέρω». Αφού πήγε μόνος του στη ΓΑΔΑ μετά συνελήφθη.

Συνεχίζοντας η μάρτυρας ανέφερε: «Για ένα από τους κυρίους που τον κατήγγειλαν και λέει ότι βιάστηκε, ο Δημήτρης στο ημερολόγιο του έγραφε ότι τις συγκεκριμένες ημερομηνίες ήταν στην Ιθάκη μαζί μου. Είδα κινητό μου ήταν γεμάτο φωτογραφίες από την Ιθάκη μαζί του. Πήγα στην ανακρίτρια και το κατέθεσε. Ο κύριος αυτός είπε μετά ότι μπέρδεψε τις ημερομηνίες, όπως και ένας ακόμη από τους καταγγέλλοντες. Το ερώτημα το δικό μου είναι: Γιατί δεν περίμενε έξι μήνες για να είναι σίγουρος, παρά έπεσε σε όσες ανακρίβειες».

Πρόεδρος: Για ποια περίοδο λέτε;

Μάρτυρας: Τον Αύγουστο του 2015. Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τις 20 του ίδιου μήνα. Τόσο μένουμε στην Ιθάκη κάθε χρόνο. Νοικιάζουμε ένα σπίτι. Αυτό το 20ημερο ήταν σε δυο δόσεις. Το πρώτο μισό ο Δημήτρης είχε φέρει ένα φίλο του, τον κ. Μικελάτο. Και μετά ήλθε ο αδελφός του με την ανιψιά του. Πολύς κόσμος το είδε αυτό στην Ιθάκη και προσφέρθηκε να το καταθέσει.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε ότι υπήρχαν και στο παρελθόν καταγγελίες σε βάρος του κατηγορουμένου;

Μάρτυρας: Όχι, δεν το γνωρίζω.

Εισαγγελέας: Δεν είδατε ποτέ να φιλοξενεί κάποιο πρόσωπο και μάλιστα αλλοδαπής υπηκοότητας;

Μάρτυρας: Ποτέ.

Ακόμη, η κ. Κούρκουλα αναφέρθηκε και στη γυναίκα μάρτυρα που κατέθεσε εις βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, λέγοντας ότι πρόκειται για πρόσωπο που είχε εμμονή μαζί του. Σε ό,τι αφορά στην επίθεση με μαχαίρι που είχε δεχθεί ο κατηγορούμενος, το 2002, η μάρτυρας είπε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο: «Κάποιος του την είχε στήσει στο σκοτάδι στο χολ ενώ πήγαινε να μπει στο σπίτι του. Από εκεί και πέρα άρχισε μια παραφιλολογία ….Αυτό άρχισε αμέσως».

Όπως ανέφερε η μάρτυρας κάποιοι έλεγαν, τότε, ότι ο πατέρας κάποιου παιδιού, που κατά τη γνώμη τους, «είχε παρενοχλήσει ο Δημήτρης τον μαχαίρωσε». Όπως όμως είπε για την υπόθεση αυτή δεν υπήρξε κάποια μήνυση. «Τίποτα από αυτά δεν είναι η αλήθεια. Ο Δημήτρης, όπως είχε συμβεί και σ εμένα, έπεσε θύμα ανθρώπου που ήθελε να τον ληστέψει» είπε η κ. Κούρκουλα.

Εισαγγελέας: Του αφαιρέθηκε εκείνο το βράδυ κάποιο αντικείμενο; Πορτοφόλι;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.

Εισαγγελέας: Είχαν λόγο κάποιο οι καταγγέλλοντες να βλάψουν τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Αυτό είναι τα μεγάλο ερώτημα. Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι που μετά από τόσα χρόνια βιαζόντουσαν να καταγγείλουν τον βιασμό τους μέσα σε τέσσερις ημέρες. Αυτό είναι κάτι που δείχνει «να βγάλουμε το Λιγνάδη από τη μέσω τώρα». Κάποιοι τον ζήλευαν και πάντα είχε μια προσωπικότητα που προκαλούσε φθόνο. Θυμάμαι συνήγορο πολιτικής αγωγής, που έλεγε στη τηλεόραση όποιος είναι να καταγγείλει τον κ. Λιγνάδη να το κάνει τώρα. Θυμάμαι ότι υπήρχε ένας – σαν τελάλης – και έλεγε «τώρα για τον Λιγνάδη». Τι πιστεύω; Επειδή ήταν διευθυντής του Εθνικού ήθελαν να τον πλήξουν.

Εισαγγελέας: Γιατί;

Μάρτυρας: Είχαν πολλούς λόγους. Για να πλήξεις την υπουργό, τον ίδιο, ακόμη και τον πρωθυπουργό. Η υπουργός τον επέλεξε. Όταν επελέγη ο Λιγνάδης για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επιλέγει καταχειροκροτούμενος. Όταν έσκασε το #metoo είπαν: «να η χρυσή ευκαιρία για να φάμε το Λιγνάδη». Δεν είδα κάποιο άνθρωπο σοβαρό μέσα από το θέατρο, να τον καταγγέλλει και να πει ότι «με βιάσει μέσα στο καμαρίνι». Αντίθετα, είδα κάποιες περίεργες προσωπικότητες. Άρχισαν κάποιοι να σκέφτονται που δεν ήταν από την πλευρά της κυβέρνησης να μια ευκαιρία να πλήξουμε «τον ζωηρό Λιγνάδη», να τον τελειώσουμε. Και παρασυρόμενα πολλά ΜΜΕ το κατάφεραν. Άκουγα για το ανθρωπόμορφο τέρας εκείνες τις ημέρες. …

Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ορίστηκε για τις 16 Ιουνίου.


Αρθρογράφος: Βασιλική Κόκκαλη


Πηγή: protothema.gr

Recommended For You