Δίκη Πισπιρίγκου: Τα καρδιογραφήματα της Τζωρτζίνας ήταν φυσιολογικά

Η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά κατέθεσε σήμερα 4/04 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.

Η γιατρός κλήθηκε έπειτα από αίτημα του Αλέξη Κούγια προκειμένου να διευκρινίσει πότε της ζητήθηκε από το Καραμανδάνειο να εξετάσει το κοριτσάκι.

«Στις 29 Μαρτίου εξέτασα την Τζωρτζίνα Δασκαλάκη έπειτα από παραπομπή του παιδιάτρου της οικογένειας εξαιτίας των θανάτων των άλλων δυο παιδιών. Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα δηλαδή, αλλά ήθελε να γίνει καρδιολογικός έλεγχος. Την εξέτασα εκτενώς, έγινε καρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς και ήταν μια χαρά. Ήταν όλα φυσιολογικά» ανέφερε η μάρτυρας και εξήγησε ότι στα παιδιά δεν απαιτούνται τέτοιες εξετάσεις.

Πρόεδρος: Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζεται ένα παιδί όταν διαπιστώνεται ότι είναι φυσιολογικό;

Μάρτυρας: Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δεν περιλαμβάνεται στον παιδιατρικό έλεγχο. Άρα ένα παιδί δεν υποβάλλεται σε τέτοιες εξετάσεις. Ακόμη και οι αθλητές εξετάζονται μια φορά τον χρόνο με καρδιογράφημα. Τα αλλά παιδιά ποτέ.

Η μάρτυρας ανέφερε πως επικοινώνησαν μαζί της από το Καραμανδάνειο στις 8 Απριλίου, δηλαδή πριν από την ανακοπή του παιδιού. «Με πήρε τηλέφωνο ο κ. Φίλιας για να εξετάσω το παιδί και συνεννοηθήκαμε να το φέρουν την επόμενη ημέρα. Εγώ στη συνέχεια ανακάλεσα στη μνήμη μου ότι έχω εξετάσει το παιδί και το ακυρώσαμε γιατί δεν υπήρχε λόγος να το ξαναδώ. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ειδικευόμενη που ήταν στο γραφείο μου».

Σύμφωνα με την γιατρό τα καρδιογραφήματα της Τζωρτζίνας ήταν απολύτως φυσιολογικά. «Και τα δυο καρδιογραφήματα του παιδιού είναι απολύτως φυσιολογικά για την ηλικία του. Καμία υποψία, καμία ένδειξη για το οτιδήποτε. Δεν θα επαναλάμβανα τα καρδιογραφήματα αν ήμουν στο Καραμανδάνειο».

Σχολίασε ότι η ανακοπή δεν άφησε κανένα ίχνος στην 9χρονη και σημείωσε: «Εξεπλάγην γιατί έπειτα από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν είχε τίποτα πέραν λίγο υγρού αντανακλαστικούς. Συνήθως τα παιδιά αυτά έχουν πολλά προβλήματα μετά από αυτό. Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά!».

Η κα Καρατζά σημείωσε ότι δεν θα άλλαζε στάση αν γνώριζε την πορεία της Τζωρτζίνας μέσα στο Καραμανδάνειο. Υποστήριξε δε πως το παιδί ανέβασε σφίξεις κάποιες φορές. Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν ενδεχομένως ταραγμένο ή στρεσαρισμένο.

Πρόεδρος: Στο σημείο αυτό θα σας δείξουμε τα καρδιογραφήματα από το μόνιτορ της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο του Ρίου και θα μας πείτε τι βλέπετε.

Μάρτυρας: Δεν καταγράφεται η παραμικρή αρρυθμία και καμιά ισχαιμία και καμία ταχυκαρδία.

Recommended For You