Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναγνώρισε τους κατηγορούμενους ο Αιγύπτιος ψαράς

Τους κατηγορούμενους για την άγρια επίθεση στο σπίτι τους τον Ιούνιο του 2012 στο Ικόνιο Περάματος αναγνώρισε ο ένας από τους τρεις αλιεργάτες που ήταν μέσα στον χώρο όταν το Τάγμα Εφόδου της Χρυσής Αυγής, αφού χτύπησε σφοδρά τον συμπατριώτης τους που κοιμόταν στην ταράτσα, Αμπυζίντ Εμπάρακ, κατέβηκε και με χτυπήματα στην πόρτα και τα παράθυρα προσπαθούσε να τους αναγκάσει να βγουν έξω.

Μετά την αναγνώριση του καταδικασμένου σε κάθειρξη 10 ετών και 24 μηνών πυρηνάρχη της Τοπικής Περάματος Αναστάσιου Πανταζή που έκανε χθες, Πέμπτη 27/04 ο μάρτυρας Σαάντ Αμπουχαμάντ, σήμερα ο αδελφός του Μοχάμεντ Αμπουχαμάντ αναγνώρισε τον πυρηνάρχη ως αρχηγό της ομάδας καθώς και τους Δημήτρη ΑγριογιάννηΜάρκο ΕυγενικόΚωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαρία, καταδικασμένοι όλοι τους σε κάθειρξη 7 ετών.

Αναγνώρισε επίσης και την ανήλικη τότε, που ήταν μαζί με το Τάγμα Εφόδου για την οποία είπε πως στεκόταν πιο πέρα.

Ο μάρτυρας περιέγραψε όσα βίωσαν αφού η ομάδα επιτέθηκε με σιδηρολοστούς και καδρόνια στον φίλο τους, όταν με φωνές και χτυπήματα αλλά και έναν πυροσβεστήρα που ενεργοποίησαν και πέταξαν στο χωλ του σπιτιού προσπαθούσε να τους αναγκάσει να βγουν έξω.

Είδα περίπου 10 άτομα , όλοι τους νέοι. Φορούσαν όλοι μαύρα ρούχα. Στέκονται στην πόρτα και κάτω από την πόρτα.. Χτυπούσαν πολύ δυνατά την πόρτα και τα παράθυρα. Εγώ πήγα και άνοιξα την πόρτα και ο αδελφός μου μου είπε ‘κλείσε το παράθυρο γρήγορα’. Το έκλεισα και τότε πέταξαν στο σπίτι κάτι που έβγαλε καπνό πολύ. Εγώ άνοιξα ξανά το παράθυρο και τους πέταξα κάτι που είχαμε μέσα στο σπίτι. Κατάλαβα ότι κατέβηκαν κάτω και άκουσα χτυπήματα στο αυτοκίνητο μας κάτω. Σπάγανε τα αυτοκίνητα. Μετά άκουσα τον αδελφό μου, που φώναζε ‘ζεντ ζεντ Αμπουζίντ’ και είδα να κατεβάζουν τον Αμπουζίντ γεμάτο αίμα. Ήρθε ένας από την γειτονιά που είχε αναστατωθεί, που νομίζω λέγεται Γιώργος, και είπε ‘είναι της Χρυσής Αυγής’. Έπειτα ήρθαν οι αστυνομικοί, πάρα πολλοί, ο Σαάντ και ο Αμπουζίντ πήγαν στο νοσοκομείο. Μετά επικοινώνησαν μαζί μας και μας είπανε ‘συλλάβαμε μερικά άτομα και ελάτε να τους αναγνωρίσετε’, κατέθεσε ο κ. Αμπουχαμάντ λέγοντας πως τα χτυπήματα που έριχναν στο σπίτι οι χρυσαυγίτες ήταν τόσο σφοδρά που “ήταν σαν σεισμός“.

Πρόεδρος: Δηλαδή δεν είχατε καταλάβει ότι ήταν της ΧΑ; Την ξέρατε την Χρυσή Αυγή πιο πριν;

Μάρτυρας: Ήξερα, γιατί είχαμε μάθει ότι είχαν χτυπήσει άτομα στην Καλλιθέα και στην Αθήνα. Ακούσαμε ότι υπάρχει ένα κόμμα που λέγεται Χρυσή Αυγή και ότι χτυπάνε τους ξένους με σκοπό να τους διώχνουν από τη χώρα. Δεν πίστευα όμως ότι θα μπορούσαν να έρθουν να μας χτυπήσουν και να μας βγάλουν από το σπίτι μας μέσα στη νύχτα.

Πρόεδρος: Ο γείτονας αυτός, ο Γιώργος, πώς κατάλαβε ότι είναι ΧΑ;

Μάρτυρας: Ένας από αυτούς το είχε με μεγάλα γράμματα στην μπλούζα.

Νωρίτερα την αντίδραση της πλευράς των θυμάτων προκάλεσαν απαξιωτικές εκφράσεις για το θρήσκευμα του μάρτυρα που χρησιμοποίησε συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Γιάννη Λαγού κατά την εξέταση του κ. Σαάντ Αμπουχαμάντ. Όπως ανέφερε σε δήλωση του προς το δικαστήριο ο συνήγορος προς Υποστήριξη της Κατηγορίας Θανάσης Καμπαγιάννης “Η επαναληπτική υποβολή των ίδιων ερωτήσεων και η υποτιμητική αναφορά στο θρήσκευμα του μάρτυρα με φράσεις: «σας ήρθε η επιφοίτηση του Αλλάχ» και «δεν είμαστε Αδελφοί Μουσουλμάνοι», ερωτήσεις που δεν απαγορεύτηκαν από το δικαστήριο, συνιστούν προσβλητική εξέταση του μάρτυρα, αποτελούν προσβολή του θρησκεύματος του και παραβιάζουν την Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με εξευτελιστική μεταχείριση. Ζητάμε την καταγραφή της συγκεκριμένης δήλωσης, προκειμένου να κάνουμε μεταγενέστερη χρήση”.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Μαΐου.

Recommended For You