«Δεν είχε ενημερωθεί ο κόσμος πως η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή τους»

Συνεχίστηκε και σήμερα, για 6η δικάσιμο, η εξέταση του πραγματογνώμονα αξιωματικού της πυροσβεστικής Δ. Λιότσιου στη δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο πραγματογνώμονας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι δίοδοι προς τη θάλασσα είναι τουλάχιστον 25. Από τη Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα, είναι 850 μέτρα. Μόνο δύσκολο κομμάτι είναι στο Κόκκινο Λιμανάκι. Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα θάλασσα. Η απόσταση για ένα μέσο άνθρωπο προς τη θάλασσα είναι περίπου 20 λεπτά. Ο κόσμος έφυγε αυτοβούλως με τα οχήματα του. Στις 18:00, με την ενημέρωση του δημάρχου, ο κόσμος καθησυχάστηκε. Δεν είχε ενημερωθεί ο κόσμος πως η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή».

Επίσης ανέφερε πως δεν προέκυψε ότι τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν μπορούσαν την ημέρα της πυρκαγιάς να κάνουν ρίψεις και ότι αυτά είχαν κάποιο πρόβλημα. Ακόμη τόνισε πως τα ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας τα οποία διαθέτουν και θερμικές κάμερες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ανθρώπων στη θάλασσα ενώ απαντώντας σχετικά για την ρυμοτομική διάταξη της περιοχής, κατέθεσε: «Σε ότι αφορά το πολεοδομικό θέμα στο σχέδιο δασών του Πυροσβεστικού Σώματος δεν αναφέρονται ως αυθαίρετες οι συγκεκριμένες περιοχές (Νέα Μάκρη, Μάτι). Υπήρχαν κάποια κομμάτια, απόκρημνα και δαιδαλώδη, στο Κόκκινο Λιμανάκι και προς Ζούμπερι, ήταν, κάποιες, προβληματικές περιοχές. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Το Πυροσβεστικό Σώμα ξέρει και αναλόγως κινείται».

Τέλος, ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση είπε πως αν ο τότε διοικητής της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος, Γεώργιος Πορτοζούδης, άφησε τη θέση του, την ώρα που η φωτιά έφτανε στο Μάτι, εν γνώση του πως καιγόταν ο κόσμος, αυτό είναι εγκληματικό

Πηγή:902.gr

Recommended For You