Δημοτική Αστυνομία: Στο «παρά πέντε» 1.200 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Πότε θα εκδοθεί η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τη Δημοτική Αστυνομία; Ποια είναι τα ηλικιακά όρια και τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι.

Περίπου 1.200 νέες θέσεις εργασίας θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τη Δημοτική Αστυνομία που επεξεργάζεται αυτό το διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το προσχέδιο της προκήρυξης που θα περιλαμβάνει τον ακριβή αριθμό των θέσεων καθώς και τα απαραίτητα τυπικά και πρόσθετα προσόντα των υποψηφίων.

Μόλις το υπουργείο ολοκληρώσει τον σχετικό έλεγχο, το προσχέδιο της προκήρυξης θα σταλεί στο ΑΣΕΠ και από εκεί, αφού γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των προσλήψεων στη Δημοτική Αστυνομία καθορίζεται μετά από τα σχετικά αιτήματα των Δήμων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των προσλήψεων που έχουν αιτηθεί οι Δήμοι είναι τουλάχιστον μιάμιση φορές μεγαλύτερος από τις 1.200 θέσεις που τείνει να καταλήξει το υπουργείο.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα ότι μόνο οι Δήμοι στους 4 μεγαλύτερους Νομούς της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Ηράκλειο) έχουν αιτηθεί συνολικά πάνω από 600 προσλήψεις για τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σε γενικές γραμμές, η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας υποστηρίζεται διοικητικά και επιστημονικά από τις υφιστάμενες υπηρεσίες του Δήμου με αποκλειστική ή παράλληλη άσκηση καθηκόντων.

Αυτή τη φορά, οι νέες προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία θα γίνουν εξ ολοκλήρου μέσω ΑΣΕΠ, αφού πλέον σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.4765/2021 το ειδικό ένστολο προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας υπάγεται στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ. Παλαιότερα το προσωπικό αυτό εξαιρούνταν από τις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, και η πρόσληψη γινόταν με τις διατάξεις του ΠΔ 135/06.

Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις

Οι προσλήψεις θα γίνουν σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούν οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ. Μόλις το υπουργείο Εσωτερικών «κλειδώσει» και ολοκληρώσει τον αριθμό την κατανομή των θέσεων θα στείλει το προσχέδιο στην Αρχή για να ετοιμάσει την προκήρυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη για τη Δημοτική Αστυνομία θα έχει ηλικιακά αλλά και «ανατομικά» κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν υποψήφιοι άνω των 21 ετών για τους κλάδους ΠΕ και ΤΕ, ενώ για τον κλάδο ΔΕ οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας τους.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι άνδρες θα πρέπει να έχουν ανάστημα, χωρίς υποδήματα, τουλάχιστον 1,70 μ. Για τις γυναίκες υποψήφιες το όριο του ύψους θα ορίζεται στα 1,67 μ.

Η προκήρυξη θα ζητάει ακόμα και ακαδημαϊκά προσόντα, όπως η γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας καθώς και η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πηγή: proson.gr

Recommended For You