Κύκλοι Ιστορίας της Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Νίκαιας-Ρέντη

Στους Κύκλους Ιστορίας της Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Νίκαιας-Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας» διαλέξεις με τη μορφή ανοιχτών μαθημάτων αναδεικνύουν όψεις της δυτικής καλλιτεχνικής παράδοσης και της νεοελληνικής τέχνης. Η θεματική των κύκλων εκτείνεται κατά κανόνα από την Αναγέννηση μέχρι τις σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις, ενώ έκτακτα προσεγγίζεται η τέχνη παλαιότερων εποχών. Οι παρουσιάσεις συνοδεύονται από ψηφιακή προβολή, σχολιασμό πηγών, βιβλιογραφική ενημέρωση και, στις περισσότερες περιπτώσεις, από συνοπτικές σημειώσεις.

Οι ΚΙΤ της Δημοτικής Πινακοθήκης θα πραγματοποιηθούν και φέτος μέσω τηλεδιάσκεψης. Με έναρξη τον Ιανουάριο του 2022 ένας Κύκλος πέντε μηνιαίων ανοιχτών μαθημάτων θα διεξαχθεί μέσω της εφαρμογής Webex. Οι διαδικτυακές συναντήσεις θα διεξάγονται ημέρα Τρίτη, στις 19.00, με διάρκεια 90΄ (συμπεριλαμβάνεται ενδιάμεσο διάλειμμα).

Οι ΚΙΤ είναι μια επιμορφωτική δραστηριότητα του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη που παρέχεται δωρεάν, μετά από ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής. Τη φετινή χρονιά δεν θα διανεμηθούν σημειώσεις.

Επιμέλεια ύλης – διδασκαλία: Μαρία Πούλου, ιστορικός της τέχνης

Δηλώσεις συμμετοχής: Στέλνετε ηλεκτρονικό μήνυμα με το ονοματεπώνυμο και το προσωπικό σας μέιλ επικοινωνίας στην ηλ. διεύθυνση της Δημοτικής Πινακοθήκης: pinakothiki.nikaia.rentis@gmail.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2021-2022

Κύκλος 2021-2022
Το θέμα και οι προσεγγίσεις του: σταχυολογήματα μορφών και ιδεών

Το περιεχόμενο του φετινού Κύκλου είναι πολυσυλλεκτικό, με συνισταμένη το θέμα του καλλιτεχνικού έργου. Για τις τέσσερις από τις πέντε ενότητες την αφορμή δίνουν μεγάλες θεματικές κατηγορίες που απασχολούν διαχρονικά τον άνθρωπο. Η αναπαράσταση του σώματος ως σημαίνοντος ενός αξιακού συστήματος, το φύλο ως κοινωνική κατασκευή, η βία ως συστατικό κοινωνικό στοιχείο, η μεταβαλλόμενη αντίληψη για την έννοια της λαϊκότητας κ.ά. είναι οι έννοιες που θα θίξουμε. Θεμελιώδη πεδία όπως αυτά, κάθε άλλο παρά καλύπτονται στο πλαίσιο μιας τηλεδιάσκεψης. Σκοπός του Κύκλου είναι να επιχειρήσει μια πρώτη νύξη, μια εισαγωγή σε θεματικές αρχετυπικού χαρακτήρα, εστιάζοντας στην αλληλεξάρτηση μορφής και ιδεών με σταχυολογήσεις από την ευρωπαϊκή κυρίως αλλά και την παγκόσμια τέχνη. Από το σύνολο παρεκκλίνει η πέμπτη ενότητα, που προσεγγίζει τη στροφή σύγχρονων καλλιτεχνών στη σκηνοθετημένη φωτογραφία. Ο σχολιασμός θα επικεντρωθεί στην κριτική και αποδομητική λειτουργία της φωτογραφίας αυτής.

Τρίτη 18 Ιανουαρίου, 7 μ.μ.: Το γυμνό
Επιλογές από την τέχνη μη ευρωπαϊκών πολιτισμών, τη νεότερη ευρωπαϊκή και τη σύγχρονη τέχνη.
Θα δοθεί έμφαση στην αμφισβήτηση του κλασικιστικού γυμνού από τους νεωτερικούς καλλιτέχνες κατά τον 19ο αιώνα και στην απεικόνιση του γυμνού κατά τον 20ό αιώνα υπό την επίδραση της φωτογραφίας, της ψυχολογίας και των σύγχρονων ρευμάτων σκέψης.

Τρίτη 1 Μαρτίου, 7 μ.μ.: Η γυναίκα
Επιλογές από τη νεότερη ευρωπαϊκή και τη σύγχρονη τέχνη. Θα δοθεί έμφαση στις φεμινιστικές θεωρητικές προσεγγίσεις των Linda Nochlin, Laura Mulvey και Griselda Pollock.

Τρίτη 15 Μαρτίου, 7 μ.μ.: Η φωτογραφία ως σκηνοθετημένη αναπαράσταση
Επιλογές από τη σύγχρονη τέχνη: η αμφισβήτηση της φωτογραφίας-ντοκουμέντου, η φωτογραφία ως κριτική της ρητορικής των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ως κριτική της υψηλής τέχνης.

Τρίτη 12 Απριλίου, 7 μ.μ.: H βία και ο τρόμος
Επιλογές από τη μεσαιωνική, τη νεότερη ευρωπαϊκή και τη σύγχρονη τέχνη.
Η βία ως τελετουργία, ο τρόμος ως τιμωρία της αμαρτωλής ανθρωπότητας, ο αντίκτυπος των επιδημιών, ο ψυχολογικός χαρακτηρισμός της βίας, η κριτική στην κρατική βία.

Τρίτη 10 Μαΐου, 7 μ.μ.: Ο άνθρωπος του λαού, η Vanitas και άλλες ιστορίες
Μια καλειδοσκοπική παρουσίαση με αντιπαραβολές καλλιτεχνικών έργων πάνω σε διάφορα θέματα.
Τα μέλη των Κύκλων καλούνται να προτείνουν έργα τέχνης με κοινό θέμα αλλά διαφορετική μορφική προσέγγιση και νοηματικό περιεχόμενο, τα οποία επιθυμούν να σχολιάσουμε. Οι προτάσεις πρέπει να αποσταλούν έως 15 ημέρες πριν την διεξαγωγή της ενότητας.

Recommended For You