Τις τελευταίες ώρες έχει επικρατήσει έντονη διπλωματική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς ο Νίκος Δένδιας μετέβη χθες στην Ιερουσαλήμ όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ελι Κοέν, όπως επίσης παράλληλα παρουσιάστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Δυτική Όχθη.
Η κοινή τους παρουσία Δένδια και Μπλίνκεν στο Ισραήλ είναι πολύ σημαντική, παρά το γεγονός πως δεν είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν, καθώς συμβαίνει λίγες βδομάδες πριν την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα αλλά και την επανεκκίνηση του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ.
Ενίσχυση σχέσεων
Άμεση προτεραιότητα για την Αθήνα αποτελεί η επιβεβαίωση των ισχυρών δεσμών με το Τελ Αβίβ διότι, εκτός από τη συνεργασία σε θέματα άμυνας και εξοπλισμών, η Ελλάδα επιδιώκει επίσης στενότερο συντονισμό στον τομέα της ενέργειας.
Ως η σημαντικότερη πτυχή των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων αναδεικνύεται ο αγωγός East Med και η μεταφορά υδρογονανθράκων από την Ανατολική Μεσόγειο στην Κεντρική Ευρώπη με σκοπό να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό, η οποία έχει τις ευλογίες της αμερικανικής κυβέρνησης.
Αν και στην παρούσα φάση ο αγωγός ”έχει παγώσει”, αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών του σχήματος 3+1 μιας και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.
Στη συνάντηση Δένδια – Κοέν αναμένεται να συζητηθούν και τα εξοπλιστικά, με τη διπλωματία να αναλαμβάνει να λειάνει τις «γωνίες» στις θέσεις των δύο πλευρών, αναζητώντας τρόπους προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να προχωρήσει η πώληση των πυραύλων Spike NLOS.
Ως εκκρεμότητα παραμένει η ολοκλήρωση των εργασιών στην 120 Πτέρυγα Μάχης στην Καλαμάτα και η λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης, η υποστήριξη ορισμένων εκ των C-130 και η αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων Apache.
Τουρκική προκλητικότητα
Στο επίκεντρο της συζήτησης, θα βρεθεί βεβαίως και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και οι πολεμικές απειλές που εκτοξεύει καθημερινά έναντι της Ελλάδας.
Αυτή την περίοδο μπορεί οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ να είναι σε φάση εξομάλυνσης, κάτι το οποίο θέλει και η Αθήνα, όμως, το Τελ Αβίβ έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην ένταση με την Άγκυρα.
Παράλληλα, η παρουσία του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή, εκτός από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και τη στρατηγική συνεργασία, αντανακλά και την επιθυμία της Ουάσιγκτον να επικρατήσει σταθερότητα ρίχνοντας τους τόνους ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων σε Τουρκία και Ελλάδα.
Εξάλλου, ο Νίκος Δένδιας θα έχει σύντομα συνάντηση και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον οποίο ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε χθες, με την Αθήνα, το Κάιρο, τη Λευκωσία, το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον να συντονίζουν τις ενέργειες τους ορθώνοντας τείχος νομιμότητας απέναντι σε μεθοδεύσεις της Άγκυρας.
Προβληματισμός για Ιταλία
Ωστόσο έμπειροι διπλωμάτες, προβληματίζονται σχετικά το «μπάσιμο» της Ιταλίας στη Λιβύη με στόχο την υπογραφή συμφωνιών για επενδύσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή η κίνηση δεν πέρασε απαρατήρητη από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις Ελλάδας, Αιγύπτου, Ε.Ε αλλά και Η.Π.Α, σχετικά με τη δυνατότητα της προσωρινής κυβέρνησης Ντμπεϊμπά να δεσμεύει τη χώρα μέσω διεθνών συμφωνιών.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές, τονίζουν ότι η Ρώμη, βάζοντας «πόδι» στα ενεργειακά κοιτάσματα της Λιβύης, παρέχει ουσιαστικά νομιμοποίηση στην προσωρινή κυβέρνηση και απομακρύνει το ενδεχόμενο η χώρα να προβεί σε νόμιμες εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης.