Δολοφονίες πολιτικών ηγετών που συγκλόνισαν

Μαχάτμα Γκάντι, Άλντο Μόρο, Ούλοφ Πάλμε, Τζον Κένεντι, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, είναι μερικές από τις δολοφονίες ηγετών που συγκλόνισαν

Ο δολοφονία του Σίνζο Άμπε σόκαρε την υφήλιο. Έγινε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες που κατέγραψαν τις τελευταίες του στιγμές. Όμως δολοφονίες ηγετών, πολιτικών, πνευματικών και θρησκευτικών, έχουν ξανασυμβεί και έχουν σοκάρει.

Είναι δολοφονίες που έγιναν είτε για πολιτικούς λόγους, είτε για άλλους λόγους και οι εκτελεστές είτε σκοτώθηκαν επι τόπου είτε μπήκαν στη φυλακή. Κάποιοι βέβαια παραμένουν ακόμη και σήμερα ασύλληπτοι.

Αβραάμ Λίνκολν

Ο Αβραάμ Λίνκολν, ο 16ος πρόεδροων των ΗΠΑ, με το «Confiscation Act of 1862», απελευθέρωσε τους αφροαμερικάνους σκλάβους. Αυτό ήταν κάτι που δεν άρεσε καθόλου στα αφεντικά των αφροαμερικανών τους Νότιους, που είχαν μάθει να πλουτίζουν από το αίμα και τον ιδρώτα των μαύρων.

Την 14η Απριλίου του 1865, που έτυχε να είναι και Μεγάλη Πέμπτη, ο Αβραάμ Λίνκολν μπήκε μαζί με τη σύζυγο του Mary Ann Todd, στο Ford Theatre στην Ουάσιγκτονγια να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση «Our American Cousin».

Μόλις είχε τελειώσει η τρίτη πράξη του θεατρικού έργου και η πόρτα του θεωρείου των επισήμων όπου καθόταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, άνοιξε. Τότε εμφανίσθηκε ο ηθοποιός Τζον Γουίλκς Μπουθ, ο οποίος κρατούσε ένα όπλο στα χέρια του. Ο δολοφόνος φώναξε «Sic semper tyrannis» («έτσι πάντα στους τυράννους») και πυροβόλησε. Η σφαίρα βρήκε τον Λίνκολν στο κεφάλι. Το επόμενο πρωινό στις 7.22 ακριβώς, ο 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπέκυψε στο τραύμα του.

Μαχάτμα Γκάντι

Ο Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής Μοχάντας Καραμτσάν Γκάντι, που όλοι γνώριζαν απλά με το επίθετο του, Γκάντι, έγινε ο κύριος εκφραστής του εθνικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας από τους Βρετανούς.

Την περίοδο του Μεσοπολέμου Ο Μαχάτμα Γκάντι (Μαχάτμα στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή) αναδείχθηκε σε κεντρική μορφή του εθνικού αγώνα των Ινδών για ανεξαρτησία.

Το κίνημα της ανεξαρτησίας άρχισε σύντομα να εξαπλώνεται και όταν το 1919 το Βρετανικό Κοινοβούλιο μέσω της πράξης του Ρόουλατ παραχώρησε στις αποικιακές δυνάμεις έκτακτες εξουσίες για την αντιμετώπισή του, η τακτική της παθητικής αντίστασης του Γκάντι απέκτησε εκατομμύρια θιασώτες σε όλη τη χώρα. Μία διαδήλωση εναντίον της πράξης του Ρόουλατ στην πόλη Αμριτσάρ πνίγηκε στο αίμα από τις βρετανικές δυνάμεις και ονομάστηκε «Σφαγή του Αμριτσάρ».

Στις 15 Αυγούστου του 1947 ο Γκάντι με τους αγώνες του πέτυχε την ανεξαρτησία της χώρας του από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Βρετανοί εγκατέλειψαν τη χώρα. Στις 30 Ιανουαρίου του 1948, ο 78χρονος Γκάντι βρέθηκε στο Νέο Δελχί. Κατά τη διάρκεια της απογευματινής προσευχής σε έναν ναό Ινδουιστών, ο Γκάντι δολοφονήθηκε από τον Ναθουράμ Γκόντσε, Ινδό εθνικιστή και φανατικό ομόθρησκό του.

Ο θάνατος του στοχαστή Γκάντι με τον ασκητικό βίο και τους αγώνες του με τη περίφημη «παθητική αντίσταση» συγκλόνισε όλον τον κόσμο.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

«Εχω ένα όνειρο». Η φράση σύμβολο του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 1963. Ο αφροαμερικανός ιερέας και οπαδός της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης εξελίχθηκε σε ηεγετική μορφή του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων.

Στις 14 Οκτωβρίου του 1964 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ για τους αγώνες του υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των αφροαμερικανών μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών.

Τάχθηκε κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και άσκησε σφοδρή κριτική στην Αμερικανική κυβέρνηση. Το 1968 ενώ σχεδίαζε την «πορεία των φτωχών» προς την Ουάσιγκτον δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου, στον δεύτερο όροφο του μοτέλ «Λόρεν» στο Μέμφις από τον James Ray. Τον είχε πυροβολήσει με μια καραμπίνα «Ρεμινγκτον» από το παράθυρο ενός απέναντι πανδοχείου.

Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του, ξέσπασαν πολυήμερα σφοδρά επεισόδια σε όλες τις ΗΠΑ. Η ιδιοκτήτρια της πανσιόν περιέγραψε στους πράκτορες του FBI έναν μελαχρινό νέο, με νότια προφορά, ο οποίος νοίκιασε την προηγούμενη μέρα το μοιραίο δωμάτιο επιμένοντας να έχει θέα προς την οδό Μέλμπερι και πλήρωσε προκαταβολικά.

Recommended For You