Δρακόπουλος και Γιαννάκης στο «Γήπεδο Ζωής»

Το ενδιαφέρον και η αγάπη του για την Ελλάδα, για τους νέους και για τα παιδιά, αλλά και οι ευκαιρίες εξέλιξης που δίνει στα Ελληνόπουλα ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, είναι γνωστά εδώ και χρόνια και με πάρα πολλούς τρόπους.

Από την άλλη η πορεία του Παναγιώτη Γιαννάκη στον αθλητικό χώρο από την πρώτη μέρα που έπιασε την «πορτοκαλί» μπάλα του μπάσκετ στα χέρια του σε μια γειτονιά της Νίκαιας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τα παιδιά πρέπει να ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους.

Και τι συμβαίνει όταν αυτοί οι δύο ισχυροί άνθρωποι με κοινό όραμα έρχονται κοντά και συνεργάζονται υπό τη σκέπη και σιγουριά που εγγυάται το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Το «Γήπεδο Ζωής» που στόχο έχει «το κάθε παιδί να βρει μόνο του το ταλέντο του, αλλά και να διαμορφώσει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, που θα τον βοηθήσει στην ζωή του ό,τι κι αν επιλέξει να κάνει».

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κι ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος στην παρουσίαση του «Γηπέδου Ζωής». Φωτογραφία: facebook.com/gipedozois.org

Ο «Δράκος» του ελληνικού μπάσκετ, μάς αποκαλύπτει το όραμα και την προσφορά του Ανδρέα Δρακόπουλου στο «Γήπεδο Ζωής» αλλά και το πόσο κομβική είναι η δική του θέση για να μπορέσουν παιδιά που δεν έχουν τις ευκαιρίες να βρουν τον δρόμο τους.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, μάς μιλάει για το πως γνωρίστηκε με τον κ. Δρακόπουλο, για το ρόλο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», για ποιο λόγο επέλεξαν την Νίκαια, το πλάνο για το μέλλον αλλά και ποιοι μπορούν να βρουν θέση στο «Γήπεδο Ζωής».

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης στο «Γήπεδο Ζωής». Φωτογραφία: facebook.com/gipedozois.org

κ. Γιαννάκη, πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Γήπεδο Ζωής; «Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, είναι ένας άνθρωπος που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και για τα νέα παιδιά. Εχω την τιμή να είναι φίλος μου και συζητούσαμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαν να δώσουν την ευκαιρία σε παιδιά, τα οποία οι οικογένειές τους δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά, για να βρουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους και την κλίση τους, ώστε να ανακαλύψουν τι πραγματικά είναι αυτό που θα τους έδινε τη δυνατότητα να κατακτήσουν τα όνειρά τους. Στην κουβέντα μας, του είπα ότι εγώ ήμουν τυχερός. Γιατί ναι μεν είχα μια αγάπη για τον αθλητισμό, αλλά στην εποχή που μεγάλωνα δεν μπορώ να πω ότι το μπάσκετ ήταν η προτεραιότητα των παιδιών. Εγώ το συνάντησα τυχαία, γιατί κάποιοι άνθρωποι που αγαπούσαν το παιχνίδι, ήρθαν σε μια παιδική χαρά κοντά στη γειτονιά μου και δημιούργησαν μια ακαδημία μπάσκετ, κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή. Δεν ξεχνώ λοιπόν ότι αυτό το ερέθισμα, με οδήγησε να ταξιδέψω όλο τον κόσμο, με κάτι που είχα μέσα μου, χωρίς να το γνωρίζω. Ολα τα παιδιά έχουν μια δύναμη μέσα τους και ο πρόεδρος το γνωρίζει πολύ καλά. Με ρώτησε, λοιπόν, αν θα ήθελα να συνδράμω ώστε να δημιουργήσουμε κάτι που να αφορά όχι μόνο τον αθλητισμό, αλλά όλα τα όνειρα που κρύβει ένα παιδί και πολλές φορές δεν έχει το ερέθισμα για να ανακαλύψει τον τρόπο για να τα κάνει πραγματικότητα. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Γηπέδου Ζωής».

Ποιος ο ρόλος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στην ιδέα αυτή; «Το Γήπεδο Ζωής γεννήθηκε με πρωτοβουλία και ιδρυτική δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το ΙΣΝ βρίσκεται δίπλα μας, στηρίζει κάθε δράση που κάνουμε και συμπαραστέκεται σε όλη αυτήν την προσπάθεια με μεγάλη αγάπη».

«Γήπεδο Ζωής». Φωτογραφία: facebook.com/gipedozois.org

Πώς έγινε η γνωριμία σας με τον κ. Ανδρέα Δρακόπουλο και ποια η βοήθεια και προσφορά του; Ποιο είναι το όραμά του με το Γήπεδο Ζωής; «Γνώρισα τον κύριο Ανδρέα Δρακόπουλο όταν, ως πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων προπονητών, θέλησα να βοηθήσω νέους προπονητές σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας να βελτιώσουν τις γνώσεις τους. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος μού συμπαραστάθηκε και έτσι γνωριστήκαμε. Ξεκινήσαμε να κάνουμε πολλή παρέα, ειδικά στο διάστημα που ερχόταν στην Ελλάδα και οι συζητήσεις μας αφορούσαν τη νέα γενιά, τον αθλητισμό και τα όνειρα των παιδιών. Η βοήθειά του υπήρξε καθοριστική, όπως είπα και πριν, καθώς η ιδέα του Γηπέδου Ζωής γεννήθηκε από το κοινό μας όραμα. Ο ίδιος θέλει να δημιουργηθούν ευκαιρίες εξέλιξης για όλα τα παιδιά και τους νέους, ειδικά σε περιοχές όπου οι ευκαιρίες αυτές είναι περιορισμένες».

«Γήπεδο Ζωής». Φωτογραφία: facebook.com/gipedozois.org

Ποιους αφορά το «Γήπεδο Ζωής», ποια είναι τα προγράμματά του και πού βασίζονται; «Το Γήπεδο Ζωής αφορά όλα τα παιδιά και τους νέους σχολικής ηλικίας, από την πρώτη δημοτικού μέχρι την τρίτη λυκείου. Τα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα σε κάθε ηλικιακό γκρουπ και βασίζονται σε τρεις πυλώνες: Τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Παιδεία, που οδηγούν σε έναν δυνατό Χαρακτήρα. Τα παιδιά θα μπορούν να έρχονται στην εγκατάσταση αμέσως μετά το σχολείο, όπου θα τους προσφέρεται ένα ζεστό γεύμα και βοήθεια για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας. Επειτα, θα μπορούν να παίρνουν μέρος στα προγράμματά μας, τα οποία πάντα έχουν κοινό παρονομαστή τη διασκέδαση. Θέλουμε να χαίρονται αυτό που κάνουν, να μην αποτελεί γι’ αυτά ‘αγγαρεία’ και γι’ αυτό το λόγο είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν το ταλέντο τους και παράλληλα να περνούν ωραία. Θα υπάρχει πλήθος προγραμμάτων, τα οποία θα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα όπως η ρομποτική και η αστρονομία, αλλά θα υπάρχει και μηχανουργείο. Θα υπάρχει κολυμβητήριο και κλειστό γυμναστήριο, αλλά παράλληλα αίθουσα χορού και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο χώρος που δημιουργείται είναι πραγματικά μοναδικός και μέχρι την ολοκλήρωσή του, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα προγράμματα και τη φιλοσοφία μας στις δράσεις που διοργανώνουμε σε σχολεία της Νίκαιας».

«Γήπεδο Ζωής». Φωτογραφία: facebook.com/gipedozois.org

Πού θα βρίσκεται το «Γήπεδο Ζωής», γιατί επιλέξατε αυτό το μέρος και τι θα περιλαμβάνει; «Η εγκατάσταση του Γηπέδου Ζωής θα δημιουργηθεί στον Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, στη συμβολή των οδών Θεσσαλονίκης και Στρατηγού Μακρυγιάννη. Επιλέξαμε αυτό το μέρος γιατί καταρχάς είναι μια περιοχή που στερείται υποδομών, ενώ έχει πάρα πολλά παιδιά και επίσης επειδή είναι οι γειτονιές που μεγάλωσα και ανακάλυψα το ταλέντο μου. Είπαμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε από εκεί».

«Γήπεδο Ζωής». Φωτογραφία: facebook.com/gipedozois.org

Στα πλάνα σας είναι να υπάρχουν κι αλλού στην Ελλάδα «Γήπεδα Ζωής»; «Υπάρχουν παντού παιδιά που ενδεχομένως να στερούνται ευκαιριών και ερεθισμάτων. Επομένως θα προσπαθήσουμε να έρθουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά με όλα. Ξέρω ότι ο πρόεδρος έχει μεγάλη διάθεση για να υποστηρίξει όλα τα νέα παιδιά. Θα προσπαθήσουμε σίγουρα να βρεθούμε κοντά σε παιδιά από άλλες περιοχές και άλλες πόλεις».

«Γήπεδο Ζωής». Φωτογραφία: facebook.com/gipedozois.org

Ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνετε μέσα από αυτό το Πρόγραμμα; «Οτι όλοι έχουμε μεγάλη δύναμη μέσα μας και πολλές φορές αρκεί ένα απλό ερέθισμα για να βρούμε αυτό που μας κάνει να περνάμε ωραία, να χαιρόμαστε και να εξελίσσουμε τις δεξιότητες και τον χαρακτήρα μας. Το ταλέντο από μόνο του, όμως, δεν αρκεί. Χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή και υπομονή, στοιχεία που συνθέτουν ένα δυνατό χαρακτήρα. Στόχος μας, λοιπόν, δεν είναι να βρει μόνο το παιδί το ταλέντο και την κλίση του, αλλά να διαμορφώσει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, που θα τον βοηθήσει να πορευτεί στην υπόλοιπη ζωή του ό,τι κι αν επιλέξει να κάνει. Να βοηθήσει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και την οικογένειά του, τους φίλους του και ολόκληρη την κοινωνία».

Στοιχεία επικοινωνίας:

facebook.com/gipedozois.org/

https://www.gipedozois.org/

{https://www.ekirikas.com/}

Recommended For You