Εικαστικά / Για τη διαταραγμένη σχέση μας με τη φύση

Ησχέση μας με τη φύση είναι κάθε άλλο παρά υγιής. Έχει δομηθεί στη διάρκεια των αιώνων με βάση την κατακτητική και ασεβή συμπεριφορά του λευκού, χριστιανού, άρρενος αποίκου απέναντί της. Που εκμεταλλεύεται αλόγιστα και καταστρέφει τους πόρους της για τον ίδιον πλουτισμό και την ανάδειξή του ως απόλυτου κυρίαρχου. Και λησμονεί μέσα στη μέθη της εξουσίας του ότι η επιβίωσή του βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση από αυτήν. Ότι το βουνό που καίει και τσιμεντώνει και η θάλασσα που καλύπτει με πλωτές ξαπλώστρες και υπηρετείται χωρίς αιδώ από τους αμειβόμενους με φιλοδωρήματα νέους δούλους του νεοφιλελεύθερου μεσαίωνα θα οδηγήσει κάποια στιγμή αυτόν και τους απογόνους του στον βυθό της ματαιότητας της υπεροψίας του. Αγνοεί ή παραγνωρίζει τη «διαταραχή λόγω ελλειμματικής επαφής με τη φύση», που εκδηλώνεται ως ελλειμματική προσοχή και συναίσθηση, κατάθλιψη, παχυσαρκία, από τις οποίες βασανίζονται ο ίδιος και τα παιδιά του. Εγκλωβισμένοι ο ίδιος και τα παιδιά του στο «κλουβί των μπιτσόμπαρων» και στερημένοι από τους ήχους της και την αποσυμπιεστική, ισορροπιστική επίδρασή της στην ψυχή και στο σώμα. Αυτήν που ανέκαθεν αναγνώριζαν οι αυτόχθονες, αλλά και οι δημιουργοί της Τέχνης.

Ανθεκτικότητα μέσω της φύσης

Οι 14 καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη επιχειρούν να δείξουν αυτήν ακριβώς την αντίφαση που διακατέχει τον σύγχρονο άνθρωπο της «κλιματικής κρίσης». Να διερευνήσουν μέσα από τη ζωγραφική ή τη γλυπτική τους πράξη, τα βίντεο και τις φωτογραφίες όχι μόνο τη μετάλλαξή του σε ένα ασύνειδο, αυτάρεσκο πλάσμα, αλλά και τις δυνατότητες ανατροπής της παρούσας συνθήκης και της επιβίωσής του μέσα από μια διαφορετική, σεβαστική επαναπροσέγγιση της φύσης.

Ο τίτλος της έκθεσης «Resilient by Nature» αντλείται όχι τυχαία, πιστεύω, από μια ομώνυμη σχεδόν «Climate Resilient by Nature» πρωτοβουλία της αυστραλιανής κυβέρνησης σε συνεργασία με το WWF Australia που προάγει λύσεις για την αποκατάσταση κρίσιμων οικοσυστημάτων στον Ινδοειρηνικό Ωκεανό, βασισμένες στους μηχανισμούς προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας της ίδιας της φύσης αλλά και του ανθρώπου, και για εναλλακτικούς τρόπους διαβίωσης. Ο θεατής της ταξιδεύει με τους ατέρμονους, πλασμένους με ρυθμικές, πηχτές και διάφανες πινελιές και γραμμές κυματισμούς του Ωκεανού, που στο βάθος του αναγνωρίζει την παρουσία του ανθρώπου ως μια μικρή μαύρη κηλίδα. Εισδύει στο ονειρικό σύμπαν της έναστρης νύχτας με τους κοιμισμένους ηλίανθους που φαντάζουν σαν κραυγάζοντα, απελπισμένα όντα μέσα στην αποτύπωση των αγκαθωτών, σκυμμένων κεφαλιών τους. Αναψηλαφεί τις πλαστικά διατυπωμένες σκιές των γυμνών δέντρων και αναζητά μέσα στις τρυφερές τονικότητες τα λυγερά μπαμπού της λίμνης. Αντικρίζει αφαιρετικά σχηματοποιημένα μέσα στις αλλεπάλληλες επικαλύψεις τους τοπία. Και δομημένα με κερματισμένες, πολύχρωμες φόρμες αστικά πάρκα, που η λευκή, αδάμαστη ροή της βροχής μοιάζει να έχει ξεχαρβαλώσει και μορφώσει σε παράταιρους σχηματισμούς. Επιχειρεί να κρατήσει τις εικόνες με προσωρινή μνήμη του υπολογιστή από την αυτόματη απόσβεσή τους. Εικόνες φτιαγμένες με μικροσκοπικές φιγούρες σαν βγαλμένες από βιβλία παιδικά, ζωόμορφα, φανταστικά πλάσματα, ψάρια και ετοιμοπαράδοτα για τον καταναλωτή κομμάτια τους που τοποθετεί στη λεπτοδουλεμένη σαν κέντημα χλωρίδα του βυθού. Έρχεται αντιμέτωπος με το ψευδοαλαζονικό πρόσωπο του σύγχρονου ανθρώπου, το πλαισιωμένο με δείγματα της αμφίσημης μέσα στην πολιτισμική αναγέννηση και στη βιομηχανική ανάπτυξη «δαρβινιστικής» εξέλιξής του. Που δένει σε ρεαλιστικά γραμμένα με στοιχεία ετερόκλητα και υπερβαίνοντα τον ρεαλισμό τους ζωγραφικά κολάζ τον αυταρχισμό του τεταμένου του δείκτη με την πυκνωμένη σε έναν μικρό σκελετό φθαρτότητα της ύπαρξής του. Ενώ από τα μάτια του προβάλλουν απορημένα ένα σκυλάκι κι ένα γουρουνάκι ως χαρακτηριστικά οικόσιτα της κυριαρχίας του.

Έργο τέχνης "The rain park"
Αχιλλέας Παπακώστας “The rain park”

Info

«Resilient by Nature», ομαδική έκθεση, Γκαλερί Ζουμπουλάκη, πλατεία Κολωνακίου 20 Διάρκεια έκθεσης: 6 Ιουλίου-9 Σεπτεμβρίου 2023 / 13 Ιουλίου και τον Σεπτέμβριο προβολή του βίντεο της Ελένης Μυλωνά «Sea monster» Ώρες λειτουργίας: Τρ./Πέμ./Παρ. 11 π.μ.-8 μ.μ., Τετ. και Σάβ. 11 π.μ.-3 μ.μ. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αγγελή Ιώ, Γκολέμας Μίλτος, Εφέογλου Δημήτρης, Θεοδωρίδης Φίλιππος, Κεχαγιόγλου Χρήστος, Κούκου Βασιλική, Μόσχος Νίκος, Μυλωνά Ελένη, Παπακώστας Αχιλλέας, Πάλλη Ιωάννα, Ροζάκη Σοφία, Ρόκκος Στέφανος, Φλέσσα Δέσποινα, Ψυχοπαίδης Γιάννης

Πηγή: avgi.gr

Recommended For You