Εκτινάχθηκε το 2021 ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στο φάσμα της πείνας

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε το 2021 ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη που βρισκόταν στο φάσμα της πείνας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, αποδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, που παράγει στρατιές πεινασμένων την ίδια ώρα που η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος κάνουν εφικτή της εξάλειψη αυτού του φαινομένου δια παντός.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το τραγικό αυτό ρεκόρ αναμένεται να «σπάσει» το 2022, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, σχεδόν 193 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 χώρες βίωσαν «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» το 2021 λόγω του «τοξικού τριπλού συνδυασμού» των συγκρούσεων, των ακραίων καιρικών συνθηκών και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Οι συγκρούσεις και η ανασφάλεια ήταν ο κύριος παράγοντας της οξείας πείνας επηρεάζοντας 24 χώρες και 139 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα οικονομικά «σοκ», που επιδεινώθηκαν από τις επιπτώσεις του COVID-19, έπληξαν 30,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε 21 χώρες. Σε οκτώ αφρικανικές χώρες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν ο κύριος παράγοντας οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας για 23,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων χωρίς επαρκή τροφή κάθε μέρα αυξήθηκε κατά 40 εκατομμύρια πέρυσι, επιβεβαιώνοντας μια «ανησυχητική τάση» ετήσιων αυξήσεων για αρκετά χρόνια.

Τα στοιχεία εμφανίζονται στην Παγκόσμια Έκθεση για την Επισιτιστική Κρίση, η οποία συντάσσεται από κοινού από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι χώρες που βιώνουν παρατεταμένες συγκρούσεις, όπως το Αφγανιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), η Αιθιοπία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη, είχαν τους περισσότερους επισιτιστικά ανασφαλείς πληθυσμούς, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν το 2022, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και αλλού, οι ανατιμήσεις βασικών προϊόντων, τα αναμενόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις του κορονοϊού δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα…

{https://www.902.gr/}

Recommended For You