ΕΛ.ΑΣ. για misgendering της τρανς γυναίκας από την Κούβα

Η ελληνική αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση μετά τις καταγγελίες ότι έκανε misgendering στην υπόθεση δολοφονίας της τρανς καλλιτέχνιδας, Άννας Ιβάνκοβα η οποία δολοφονήθηκε άγρια μέσα στο σπίτι της στον Άγιο Παντελεήμονα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι αστυνομικοί εξέδωσαν ανακοίνωση παρουσιάζοντας την τρανς γυναίκα από την Κούβα ως άνδρα. Ειδικότερα, τις τελευταίες ώρες η ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλεται ότι αγνόησε τη σχετική νομοθεσία, ενώ επικρίνεται και για έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις ορθές ορολογίες που αφορούν στις ταυτότητες φύλου και στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Ωστόσο, παρά τις οργισμένες αντιδράσεις από το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

«Η Ελληνική Αστυνομία, σεβόμενη την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, έχει αναλάβει δράσεις και προγράμματα για την εκπαίδευση του προσωπικού της, με στόχο να ενισχυθεί η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα και την έκφραση του φύλου»

«Στο πλαίσιο αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα το αστυνομικό προσωπικό να σέβεται τις προτιμήσεις και τα προσωπικά αισθήματα των ατόμων καθώς και να χρησιμοποιεί ορθή γλώσσα αποφεύγοντας την κατάχρηση των φύλων ή την αναφορά σε άτομα με λανθασμένο τρόπο»

H ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι δεν αναφέρθηκε ποτέ σε «άνδρα», αλλά σε άτομο.  «Στην προκειμένη περίπτωση η πρώτη ενημέρωση για το περιστατικό από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ουδέποτε αναφέρθηκε σε “άνδρα” όπως εσφαλμένα περιγράφεται στα δημοσιεύματα αλλά σε “άτομο”.

Ειδικότερα η ενημέρωση που εκδόθηκε την 21:52 ώρα της Δευτέρας, 10 Ιουλίου 2023, ήταν η ακόλουθη, σύμφωνα με την ανακοίνωση:  «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ. ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ Δ.Α.Α.»

«Αυτονόητο είναι ότι ατομικές περιπτώσεις παραβίασης της ορθής γλώσσας ή της αναγνώρισης της ταυτότητας ατόμων από την Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζονται με την απαιτούμενη σοβαρότητα.

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να εργάζεται με σκοπό τη βελτίωση και αναβάθμιση των διαδικασιών της, ώστε να διασφαλίζεται πέρα από κάθε αμφιβολία ότι όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται με σεβασμό, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Άννα Απέργη, πρόεδρος στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών αναφέρθηκε σε ανάρτησή της στο φαινόμενο migendering που παρατηρήθηκε στη γνωστοποίηση της είδησης για τη δολοφονία της τρανς γυναίκας στο διαμέρισμά της στον Άγιο Παντελεήμονα.

Η Άννα Απέργη στάθηκε στη «σιωπή» της ΕΛ.ΑΣ. για τις καταγγελίες misgenendering, αφού μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε εκδώσει καμία επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν. «Δηλαδή το ΑΠΕ έλαβε την πληροφορία μέσω επιφώτισης του Αγίου Πνεύματος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ανάρτησή της: 

«Η ΕΛ.ΑΣ. μέχρι και σήμερα δεν εξέδωσε κάποια επίσημη ανακοίνωση για τη δολοφονία της φίλης μας. Δηλαδή το ΑΠΕ που έβγαλε την είδηση στο φως της δημοσιότητας λανθασμένα μίας και η αρχική είδηση αναφέρονταν σε “άντρα Κουβανό” χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως σεβασμός ως προς την ταυτοτική υπόσταση της δολοφονημένης τρανς φίλη μας, την πληροφορία την έλαβε μέσω επιφώτισης του Αγίου Πνεύματος».

Recommended For You