Ενίσχυση του γερμανικού επιχειρηματικού κλίματος τον Φεβρουάριο

Tο ηθικό των γερμανικών επιχειρήσεων βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο για τέταρτο συνεχή μήνα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανακάμπτει παρά την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Το ινστιτούτο Ifo δήλωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στο 91,1 μετά την αναθεωρημένη μέτρηση 90,1 τον Ιανουάριο. Δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ αναλυτών έφερνε τη μέτρηση του Φεβρουαρίου στο 91,2.

«Η γερμανική οικονομία βγαίνει σταδιακά από περίοδο αδυναμίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φούεστ.

Το επιχειρηματικό κλίμα προβλέπεται να συνεχίσει να βελτιώνεται τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Union Investment, Joerg Zeuner.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα οικονομικά μεγέθη αναμένεται να καταγράψουν βελτίωση προς το καλοκαίρι, καθώς η μείωση του πληθωρισμού και οι μειώσεις στις τιμές ενέργειας δεν θα έχουν πλέον ισχυρό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών», δήλωσε ο Zeuner, προσθέτοντας ότι αυτό θα ωφελήσει τον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Ο Jens-Oliver Niklasch της LBBW προβλέπει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, αν και προειδοποιεί ότι «αναμένονται μικρές αναποδιές», ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα και σε τμήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Βελτίωση προσδοκιών

Οι προσδοκίες για τους επόμενους έξι μήνες βελτιώθηκαν σημαντικά, σκαρφαλώνοντας στο 88,5 τον Φεβρουάριο από 86,4 τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η συνιστώσα της τρέχουσας κατάστασης αποδυναμώθηκε, καθώς υποχώρησε στο 93,9 τον Φεβρουάριο από 94,1 τον Ιανουάριο, υπολειπόμενη των προσδοκιών των αναλυτών για άνοδο στο 95,0.

«Η συνεχιζόμενη ελαφρά πτώση στην αξιολόγηση της τρέχουσας επιχειρηματικής κατάστασης μας κάνει σκεπτικούς», παρά την άνοδο του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Joerg Kraemer.

«Η δεύτερη μηνιαία πτώση της συνιστώσας της τρέχουσας εκτίμησης δείχνει ότι ο κίνδυνος ύφεσης το πρώτο τρίμηνο εξακολουθεί να είναι πραγματικός», δήλωσε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο. Εάν συρρικνωθεί και πάλι το πρώτο τρίμηνο, η Γερμανία θα βρίσκεται σε τεχνική ύφεση, η οποία συνήθως ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

«Δεν υπάρχει λόγος να αρχίσουμε να κάνουμε πάρτι», δήλωσε ο Brzeski.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Ifo Klaus Wohlrabe, η ιδιωτική κατανάλωση θα εξασθενήσει τους επόμενους μήνες, αλλά βλέπει και κάποια θετικά μηνύματα: Το ποσοστό των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους κατά τους επόμενους τρεις μήνες μειώθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο και οι στενώσεις στην προσφορά αμβλύνονται.

Ελαφρώς λιγότερες εταιρείες στη Γερμανία – 45,4% – διαμαρτυρήθηκαν για συμφόρηση στην αλυσίδα εφοδιασμού τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, όταν το ποσοστό ήταν 48,4%, είπε.

«Η γερμανική οικονομία δεν θα αποφύγει την ύφεση, αλλά θα είναι ήπια», δήλωσε ο Wohlrabe την Τετάρτη.

Πηγή:liberal.gr

Recommended For You