ΕΝΔΙΣΥ: Η προσωπική διαφορά ταλαιπωρεί 900.000 συνταξιούχους. Χάθηκαν οι φετινές αυξήσεις και όχι μόνο…

 Σύμφωνα με ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τονίζει ότι το 44,33% των συνταξιούχων της χώρας, δηλαδή σχεδόν οι μισοί δεν έλαβαν καθόλου αύξηση ή πήραν πολύ μικρότερη από αυτή που ανέμεναν.

Το ΕΝΔΙΣΥ,  με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους 2.634.786 συνταξιούχους (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας), ενημερώνει με ακρίβεια ποιοι έλαβαν ατόφια την αύξηση 7,75% και ποιοι όχι. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι το 44,33% των συνταξιούχων της χώρας, δηλαδή σχεδόν οι μισοί δεν έλαβαν καθόλου αύξηση ή πήραν πολύ μικρότερη από αυτή που ανέμεναν», αναφέρει η ανακοίνωση και εξηγεί:

  • «Το υπουργείο Εργασίας παραδέχτηκε ότι κατέβαλλε αυξήσεις 7,75% σε 1.724.713 συνταξιούχους. Όμως την ίδια στιγμή, μας έχει ενημερώσει ήδη από την περασμένη Κυριακή ότι ατόφια την εν λόγω αύξηση, θα την λάβουν έως το 85% του ανωτέρω αριθμού δικαιούχων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι προκύπτουν 258.000 συνταξιούχοι περίπου, οι οποίοι θα έχουν την «τύχη» να διαπιστώσουν αύξηση στις συντάξεις τους, όμως την ίδια στιγμή θα έχουν και την «ατυχία» να δουν ότι η αύξηση αυτή δεν είναι 7,75%, αλλά αισθητά μικρότερη. Έτσι, απομένουν 1.466.000 δικαιούχοι περίπου, οι οποίοι πράγματι θα λάβουν το σύνολο της αύξησης. Ο αριθμός αυτός, αντιστοιχεί 55,64% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας.
  • Την ίδια στιγμή προκύπτουν 910.077 συνταξιούχοι, που το ίδιο το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, ότι λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, χάνουν τις φετινές αυξήσεις. Αυτοί αντιστοιχούν στο 34,54% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας. Δηλαδή ο ένας στους τρεις συνταξιούχους, δεν θα λάβει καθόλου αύξηση.
  • Αθροιστικά, οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ από τις αυξήσεις 7,75% στις κύριες συντάξεις (910.077) και οι συνταξιούχοι που έλαβαν αισθητά μικρότερες αυξήσεις από εκείνες που θα έπρεπε (258.000), ανέρχονται σε 1.168.077 άτομα! Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 44,33% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας.>>

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ:

«Η προσωπική διαφορά ταλαιπωρεί 900.000 συνταξιούχους: Χάθηκαν οι φετινές αυξήσεις και όχι μόνο…

Στους 900.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι, οι οποίοι παρέμειναν με προσωπική διαφορά, παρά το γεγονός ότι εφαρμόστηκε η αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις τους. Έτσι, έχασαν για φέτος την αύξηση αυτή, καθώς η προσωπική διαφορά λειτούργησε ως «κόφτης». Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτοί οι συνταξιούχοι, θα χάνουν όλες τις αυξήσεις στο εξής, μέχρι να καταφέρουν να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το 2029, άγγιζαν το 1,5 εκατ. οι συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν διαπιστωθεί τότε, ότι διέθεταν προσωπική διαφορά. Από τότε, έχει καταγραφεί μείωση κατά περίπου 600.000 δικαιούχους. Αρχικά, μετά την εφαρμογή των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης του ν. Βρούτση (ν.4670/20), περίπου 280.000 από αυτούς μηδένισαν την προσωπική τους διαφορά και είδαν αυξήσεις. Άλλοι 320.000 περίπου μηδενίζουν την προσωπική τους διαφορά με τις αυξήσεις του 7,75% που δίνονται αυτές τις ημέρες και θα δουν και αρκετοί εξ αυτών κάποιες αυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά αποτελεί το λογιστικό αποτύπωμα κάθε σύνταξης που εκδόθηκε πριν από το 2016, μετά τον επανυπολογισμό που υπέστη, σύμφωνα με τα νέα, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, που καθιερώθηκαν. Το νεότερο ποσό που προέκυψε για κάθε σύνταξη, παρέμεινε ανενεργό, απλώς πιστώθηκε ως «προσωπική διαφορά» στον κάθε συνταξιούχο. Τώρα, οι φετινές πρώτες αυξήσεις στην μεταμνημονιακή εποχή, δόθηκαν στο ποσό του επανυπολογισμού, δηλαδή σε σχέση και με την προσωπική διαφορά που είχε προκύψει. Άρα, όσοι συνταξιούχοι είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά (από 150 ευρώ και πάνω), τότε απλώς διαπίστωσαν μείωσή της, μέσω της αύξησης που καταβλήθηκε. Όμως στην πράξη, δεν έλαβαν ούτε ευρώ από αυτές τις αυξήσεις. Το υπουργείο Εργασίας, υπολόγισε σε 910.000 αυτούς τους συνταξιούχους.

Σε κάθε περίπτωση είτε αυτούσια είτε μερικώς, έλαβαν την τωρινή αύξηση περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι,  δηλαδή σχεδόν το 55% του συνόλου.

Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε ένα 45% των δικαιούχων που έμειναν χωρίς  αύξηση ή έλαβαν ένα μικρό μέρος αυτής.

Έτσι εξηγείται και η σκληρή τοποθέτηση του Ενιαίου Δικτύου των Συνταξιούχων, που αναφορικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις κάνει λόγο για «εξαπάτηση». Το ΕΝΔΙΣΥ καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας για «εμπαιγμό και δημιουργική λογιστική», καθώς αξιοποιούνται παλαιότερες αυξήσεις που δόθηκαν πριν από τα Χριστούγεννα, για να φανεί ότι είναι λιγότεροι τελικά, οι συνταξιούχοι που θα μείνουν χωρίς να λάβουν τις τωρινές αυξήσεις.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο, οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν την αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις και οι συνταξιούχοι θα λάβουν αισθητά μικρότερες αυξήσεις από εκείνες που θα έπρεπε, ανέρχονται σε 1.168.077, αριθμός που αντιστοιχεί στο 44,3% σε σύνολο 2,6 εκατομμυρίων.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων:

  • Την αύξηση 7,75% θα λάβουν 1.724.713 συνταξιούχοι.
  • Ολόκληρη την αύξηση θα λάβουν 1.466.000 δικαιούχοι, δηλαδή το 55,6% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας.
  • Περίπου 258.000, θα λάβουν μέρος της αύξησης.
  • Παράλληλα, 910.077 συνταξιούχοι, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, χάνουν τις φετινές αυξήσεις. Πρόκειται για το 34,54% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας. Δηλαδή, ένας στους τρεις.

Όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι, με εισόδημα έως 800 ευρώ, έλαβαν πριν από τα Χριστούγεννα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ, δεν έλαβαν αύξηση, άλλα έκτακτο επίδομα, χωρίς μόνιμο χαρακτήρα επί των αποδοχών τους.»

 

Recommended For You