Τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον προκάλεσε η στήριξη που προσέφερε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ
Τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον προκάλεσε η στήριξη που προσέφερε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, διαβεβαιώνοντας τον Ρώσο ομόλογό του για την ακλόνητη στάση του υπέρ της «κυριαρχίας και ασφάλειας» της χώρας του. «Η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι ουδέτερη, αλλά η συμπεριφορά της καθιστά σαφές ότι συνεχίζει να επενδύει στους στενούς δεσμούς με τη Ρωσία», σχολίασε εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να προσθέσει: «Τα έθνη που στέκονται στο πλευρό του Πούτιν τοποθετούνται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον «παρακολουθεί στενά» τις κινήσεις της Κίνας και την κατηγόρησε ότι «διαδίδει τη ρωσική προπαγάνδα διεθνώς».
Επικοινωνία Πούτιν με Σι
Ο Πούτιν τηλεφώνησε στον Σι με αφορμή την 69η επέτειο των γενεθλίων του και ήταν η δεύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών (ή τουλάχιστον η δεύτερη που δημοσιοποιήθηκε) μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αναβαθμίσουν την ήδη σημαντική οικονομική συνεργασία τους (η Κίνα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα οικονομικός εταίρος της Ρωσίας) απέναντι στις «παράνομες» κυρώσεις της Δύσης.
«Όσοι υποστηρίζουν τον Πούτιν βρίσκονται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», σχολιάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Συμφωνήθηκε να επεκταθεί η συνεργασία στην ενέργεια, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στη βιομηχανία, στις μεταφορές και σε άλλα πεδία, δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία έχει γίνει περισσότερο περίπλοκη λόγω της έκνομης πολιτικής κυρώσεων της Δύσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Η κρατική τηλεόραση της Κίνας CCTV ανέφερε ότι ο Σι εξέφρασε τη βούληση «να εντατικοποιηθεί ο στρατηγικός συντονισμός ανάμεσα στις δύο χώρες» και τη δέσμευσή του ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να προσφέρει πολλαπλή βοήθεια στη Ρωσία σε θέματα που αφορούν κεντρικά συμφέροντα και μείζονες ανησυχίες, όπως η εθνική κυριαρχία και η ασφάλεια».
Χωρίς να προσφέρει ανοιχτή υποστήριξη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και προσπαθεί να εμφανιστεί ως δυνητικός μεσολαβητής για την κατάπαυση του πυρός. ΗΠΑ και Ε.Ε. προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη βοήθεια της Κίνας ώστε η Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις σχέσεις του ασιατικού γίγαντα με τη Δύση.
Πηγή: kathimerini.gr