ΕΟΔΥ: «Έκρηξη» κρουσμάτων στις ηλικίες 18 έως 24 – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και ο α’ αντιπρόεδρος του οργανισμού Δημήτρης Παρασκευής σε έκτακτη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού.

Ο κ. Ζαούτης αρχικά παρουσίασε πίνακες που δείχνουν, όπως είπε, πως «όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο με την πανδημία, όλα τα κράτη έχουν αύξηση τον αριθμό κρουσμάτων. Αύξηση υπάρχει και στον αριθμό θετικότητας, με βάση των αριθμό των τεστ που διεξάγει το κάθε κράτος».

Όπως παρατήρησε αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των κρουσμάτων στην ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν βρίσκονται στο κόκκινο. Χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνόσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη Όμικρον ΒΑ4 – Α5 «σαρώνουν» σε Ελλάδα και Ευρώπη, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα παρουσιάστηκε και σχετικός πίνακας με τα τεστ στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (μετά την Κύπρο)στον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται ανά 100.000 πληθυσμό.

Οι τέσσερις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα

 

Με τη σειρά του ο κ. Παρασκευής είπε ότι τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στα Ιόνια νησιά, την Αττική, την Κρήτη και τα νησιά Αιγαίου προσθέτοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες 18 έως 24 ετών, ενώ η αύξηση στις άλλες ηλικιακές ομάδες είναι σταθερή.

Όσον αφορά τις επαναλοιμώξεις και σε αυτές καταγράφεται αύξηση ανά εβδομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως αυξημένες είναι και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες.

Ενθαρρυντικό για τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι η αύξηση των νοσηλίων στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Οι καθηγητές παρατήρησαν επίσης μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάζονται σε περιοχές με ενεργή τουριστική δραστηριότητα.

[Πηγή]

Recommended For You