Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έως 31 Μαΐου η υποβολή των δικαιολογητικών

Προθεσμία έως τις 31 Μαΐου έχουν οι επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις από έναν ή περισσότερους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να αποστείλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σύμφωνα με απόφαση που αναμένεται να εκδώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Μία ακόμη ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 10.000 επιχειρήσεις που μετείχαν σε έναν ή περισσότερους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και οι οποίες ακόμη και σήμερα δεν έχουν αποστείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επί της ουσίας, υπάρχουν ελλείψεις στον φάκελό τους, ο οποίος με βάση την απόφαση που αναμένεται να εκδώσει σήμερα το υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να συμπληρωθεί έως τις 31 Μαΐου και να καταβληθεί η πρώτη δόση έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι ανωτέρω επιχειρήσεις θα έπρεπε σήμερα να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν και μάλιστα εντόκως.

Σύμφωνα με την απόφαση:

– Παρατείνεται έως τις 31/5/2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και

– Παρατείνεται έως τις 30/6/2023 η καταβολή των ποσών.

Παράλληλα, η φορολογική διοίκηση αναμένεται σήμερα να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά για όσες επιχειρήσεις είχαν αποστείλει εντός της προθεσμίας (δηλαδή και της δεύτερης παράτασης του Δεκεμβρίου) τα δικαιολογητικά που όριζε ο νόμος. Για τις επιχειρήσεις αυτές, ο χρόνος καταβολής της πρώτης δόσης θα είναι η 28η Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης ελέγχουν και χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων, οι οποίες ενώ είχαν πληγεί από την υγειονομική κρίση έμειναν εκτός επιστρεπτέων προκαταβολών, παρά το γεγονός ότι είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση και στους επτά κύκλους ενισχύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει κληθεί η γενική διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών να επανεξετάσει το πλήθος των αιτήσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις που αδίκως κόπηκαν από το πρόγραμμα, θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα σχετικά ποσά. Η εξόφληση θα γίνει σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο του 2023.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Recommended For You