Ερώτηση Ανδρουλάκη-Παπαδάκη για την ποινή φυλάκισης στον Σενέρ Λεβέντ

Κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- Τι αναφέρουν οι Ευρωβουλευτές

Ο Πρόεδρος και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε από κοινού, με τον Ευρωβουλευτή της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κ. Δημήτρη Παπαδάκη, κατεπείγουσα γραπτή ερώτηση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την ποινή φυλάκισης στον Σενέρ Λεβέντ.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι μετά την απαράδεκτη απόφαση δικαστηρίου της Τουρκίας, να επιβάλει ισόβια κάθειρξη στον ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Οσμάν Καβαλά, το Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με την κατηγορία της προσβολής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον βραβευμένο το 2018 με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο, Σενέρ Λεβέντ.

Πρόκειται για την υπόθεση δημοσίευσης, ενός σατιρικού σκίτσου στην εφημερίδα «Αφρίκα» στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017, για την οποία αθωώθηκε πανηγυρικά από το «επαρχιακό δικαστήριο» Λευκωσίας το 2019. Ωστόσο, η Άγκυρα έδειξε τη δυσαρέσκεια της και ξεκίνησε νέα δίκη, καταδικάζοντας τον κ. Λεβέντ, ερήμην του.

 

Οι Ευρωβουλευτές τονίζουν ότι, αυτά τα γεγονότα καταδεικνύουν ξεκάθαρα, κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας έκφρασης, την απουσία κράτους δικαίου και ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Τουρκία, τον αυταρχικό χαρακτήρα του ισχύοντος συστήματος και απροθυμία μεταρρυθμίσεων, στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω γεγονότα, οι κ. Ανδρουλάκης και κ. Παπαδάκης απεύθυναν τα πιο κάτω ερωτήματαπρος την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Συνάδουν οι παραπάνω ενέργειες της Τουρκίας, με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που οφείλει να σέβεται μία προς ένταξη χώρα στην ΕΕ;

– Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει εναντίον της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να περιφρονεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;

{https://www.cretalive.gr/}

 

Recommended For You