Ευρωπαϊκές Ημέρες Νεολαίας: Πολλές δράσεις σε Ελευσίνα και Ζάππειο

Συνδιοργανωτές είναι το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης και την ανακήρυξη του 2022 ως Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα συνδιοργανώνουν τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Νεολαίας, με ποικίλες δράσεις σε Ελευσίνα (7/5) και Ζάππειο (8/5).

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Νεολαίας παρέχουν, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες και τις πρωτοβουλίες που ενδιαφέρουν τους νέους. Οι οποίοι, είναι ενεργοί πολίτες, αποτελούν φορείς πολιτισμού, σπουδάζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Νεολαίας έχουν στόχο να προσφέρουν στους νέους πολλές ευκαιρίες για να μάθουν, να μοιραστούν το όραμά τους, να γνωρίσουν ανθρώπους και να δραστηριοποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Μέλλον της Ευρώπης μας αφορά όλους, αλλά κυρίως την νεότερη γενιά.

Το 2022 ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας καλείται ν’ αναδείξει τη σημασία της ευρωπαϊκής νεολαίας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, πιο πράσινου, πιο περιεκτικού και ψηφιακού.

Ελευσίνα, Σάββατο (7/5) 13:00-22:30: Δημοκρατία και Πολιτισμός

Στην Ελευσίνα -με συμμετοχή στη διοργάνωση και από την «2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»- θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων, με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη δημοκρατία στην Ευρώπη του σήμερα. Νέοι από ολόκληρη την Αττική καλούνται να συναντήσουν νέους της περιοχής και να συμμετάσχουν σε πολλές και διαφορετικές δράσεις.

Ενδεικτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παράλληλες συζητήσεις μεταξύ νέων πάνω στα θέματα των βιώσιμων πόλεων, της μετανάστευσης, του πολιτισμού, της καινοτομίας και της δημοκρατίας.

Κεντρική συζήτηση με τους/τις: Εύα Καϊλή (ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αντιπρόεδρο ΕΚ), Κώστα Αρβανίτη (ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ), Μιχαήλ Μαρμαρινό (Σκηνοθέτη, Γενικό Καλλιτεχνικό Διευθυντή, 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης), Θωμά Δοξιάδη (αρχιτέκτονα), Βασίλη Καραμιτσάνη (νομικό και πρόεδρο του «Animasyros»), σε συντονισμό της δημοσιογράφου, Νόρας Ράλλη.

Έκθεση ζωγραφικής σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας, προβολή του animation movie που διακρίθηκε σε διαγωνισμό του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα και του «Animasyros», αλλά και της ταινίας – υποψήφιας για το Βραβείο Κοινού LUX 2022- «Μεγάλη Απόδραση» («Great Freedom»). Η μέρα θα κλείσει με πάρτι και μουσική από καλλιτέχνες της Ελευσίνας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την κεντρική συζήτηση από τους λογαριασμούς του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα YouTube και Facebook.

Το αναλυτικό πρόγραμμα:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 2022-ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Ζάππειο, Κυριακή (8/5) 12:00-20:00: Απασχόληση και επιχειρηματική δράση

Η εκδήλωση στο Ζάππειο (8/5) έχει ως με θέμα την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Πρεσβείες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φορείς όπως «Erasmus», «Creative Europe», OΑΕΔ, «Civis», Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ΕΠΙΣΕΥ, Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης  («Europe Direct») θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με ευκαιρίες σπουδών, εργασίας, εθελοντισμού και εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Επίσης θα παρουσιαστούν συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η εκδήλωση απευθύνεται σε νέους, αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στους σχετικούς τομείς.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Νιόβη Ρίγκου, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ο γενικός γραμματέας Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Βούτσινος, και η γενική διευθύντρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρμόδια για Εκπαίδευση/Νεολαία/Αθλητισμό/Πολιτισμό («DG EAC»), Θέμις Χριστοφίδου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα παρευρεθούν στην εκδήλωση για να μιλήσουν και να συζητήσουν για προκλήσεις και ευκαιρίες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 2022-ΖΑΠΠΕΙΟ

Recommended For You