Ηλεκτρική ενέργεια: Στα 1,136 δισ. ευρώ η επιδότηση για τον Αύγουστο

Η συνολική επιδότηση από την Κυβέρνηση ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) , το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες. Συγκεκριμένα:

 • Για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και  χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Απορροφάται έτσι, το 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15-17 λεπτών.
 • Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφάται έως και το 100% της αύξησης.
 • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφοφάται έως και το 80% της ανατίμησης.
 • Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.
 • Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ ανά MWh  ώστε να απορροφηθεί έως και το 67% της αύξησης.
 • Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική MWh.
 • Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με την ΡΑΕ το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί στενά τη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από του παρόχους,  ώστε να αποτρέπονται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Η Κυβέρνηση επεκτείνει την πολιτική της για δραστική μείωση των τιμών ενέργειας εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό μηχανισμό που δεσμεύει προς όφελος των πολιτών τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και απενεργοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

 • Το όφελος για τους πολίτες κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του μηχανισμού εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
 • Τα έσοδα αυτά μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας.
 • Να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος μηχανισμός της Ισπανίας έχει μηνιαίο όφελος για τους εκεί καταναλωτές μόλις 250 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, οι πολίτες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως, και με διαφάνεια, την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι πάροχοι υποχρεώνονται να ενημερώσουν για τις τιμές του επόμενου μήνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους. Τώρα όλα είναι καθαρά, όλα είναι διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν, και να επιλέξουν τον πάροχο που επιθυμούν.

Ο «ατομικός κουμπαράς» των νέων η απάντηση στην γκρίζα οικονομία

Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με εργαζόμενους νέους στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου παρουσιάστηκε το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ):

 • Το πιο σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι η έννοια του “ατομικού κουμπαρά”, και ο ίδιος ο νέος θα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επιδιώξει να μην εργαστεί καθόλου στην γκρίζα οικονομία.
 • Με το νέο σύστημα το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας ο κάθε νέος ο οποίος θα εργάζεται έστω και μία ώρα ανασφάλιστος θα γνωρίζει ότι χάνει εισφορές από τον δικό του “ατομικό κουμπαρά”, οι οποίες προστιθέμενες θα του επιτρέψουν μετά από αρκετές δεκαετίες, όταν θα βγει στη σύνταξη, να έχει μία επικουρική σύνταξη πολύ καλύτερη από αυτήν την οποία θα είχε.
 • Οι εργαζόμενοι οι οποίοι υποστηρίζουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς, διαρκώς μειώνονται, ο πληθυσμός σε όλες τις Δυτικές χώρες γηράσκει και υπάρχουν λιγότεροι αναδιανεμητικοί πόροι για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν το σύστημα ασφάλισης των προηγούμενων γενιών. Άρα, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτού του συστήματος είναι ακριβώς ότι γεννά πόρους οι οποίοι πια ανήκουν στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Η εισφορά, δηλαδή, του ασφαλιζόμενου δεν κατευθύνεται για να χρηματοδοτήσει τη σύνταξη του πατέρα ή του παππού ως προς την επικουρική ασφάλιση πάντα, διότι ως προς την κύρια ασφάλιση το σύστημα παραμένει αναδιανεμητικό.
 • Το κράτος εγγυάται τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου. Έχεις την εγγύηση ότι τα λεφτά σου δεν θα χαθούν. Πολύ σημαντικό. Ένας ιδιώτης αποταμιευτής μπορεί να μην την έχει, αυτό νομίζω ότι θα δημιουργήσει μια σωστή κουλτούρα επενδύσεων»

Ανοίγει έως το τέλος της εβδομάδας το Fuel Pass 2

Έως το τέλος της εβδομάδας και κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Fuel pass-2 για την επιδότηση των καυσίμων.

 • Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και θα καλύψει 3,1 εκατομμύρια οχήματα από 3,5 εκατομμύρια συνολικά, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων.
 • Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση στις αρχές του Αυγούστου, ενώ με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας θα έχουν μπόνους 15 ευρώ. Ειδικότερα, η οικονομική ενίσχυση με την ψηφιακή κάρτα, ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα) και την περιοχή της κύριας κατοικίας (ηπειρωτική χώρα ή νησιά), κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ, ενώ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό είναι 45- 80 ευρώ.

 

Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για την αναβίωση της περιοχής στο Μάτι

Τέσσερα χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτιβρισκόμαστε μόλις ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη συνολική αναβίωση της περιοχής. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας η Κυβέρνησή μας, ξεκίνησε το σχεδιασμό ενός νέου οικισμού στην πυρόπληκτη περιοχή. Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης προχώρησε ένα έργο που στο παρελθόν θα απαιτούσε πάνω από 10 χρόνια για να υλοποιηθεί.

 • Ήδη η  περιοχή διαθέτει σχέδιο πόλης, δηλαδή ένα πλήρως θεσμοθετημένο -με την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας- Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που περιγράφει αναλυτικά τις χρήσεις γης, την οργάνωση του χώρου και τις πολεοδομικές κατευθύνσεις  για ένα πρότυπο οικισμό.
 • Παράλληλα, με ταχείες διαδικασίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, προχώρησε στο δεύτερο στάδιο του σχεδιασμού, δηλαδή στην εκπόνηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής, που αφορά το σχεδιασμό για κάθε ιδιοκτησία και κοινόχρηστο χώρο στον οικισμό. Το  Σχέδιο ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα -με τη συμμετοχή και των κατοίκων- και αναμένεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση ώστε να προχωρήσει και το τελικό στάδιο που είναι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάτι που θα ολοκληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε επίπεδο οικοπέδου.

Η Κυβέρνηση όπως έχουμε δεσμευτεί μεριμνά για την πλήρη αποκατάσταση της ζωής στο Μάτι, τιμά με τον τρόπο αυτό έμπρακτα τη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας και διαμορφώνει ένα πρόγραμμα-πιλότο τόσο για πληγείσες περιοχές όσο και για την πληρέστερη οχύρωση των αντίστοιχων οικισμών.

 

Νέα προγράμματα επαγγελματικής  κατάρτισης

Η Κυβέρνησή μας -με σχέδιο, επαγγελματισμό και κοινωνική ευαισθησία- έχει ξεκινήσει ένα διαρκή αγώνα για τη μείωση της ανεργίας ο οποίος έχει οδηγήσει στη ραγδαία μείωσή της και έχει δώσει αισιόδοξη προοπτική σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που τόσα χρόνια βρισκόντουσαν εκτός της παραγωγικής διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό:

 • Σήμερα Τρίτη 27 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων 80.000 ανέργων. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 50 εκατ. -που θα καλύψουν 40.000 ανέργους-  διατίθενται στα Κέντρα Εκπαίδευσης και δια Βίου Μάθησης των 12 Α.Ε.Ι. που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν υποβάλει σχετική αίτηση για το πρόγραμμα. Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 179 ειδικώς αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που ανήκουν είτε σε ιδιώτες, είτε σε κοινωνικούς εταίρους, από τα προγράμματα των οποίων θα καλυφθούν οι υπόλοιποι 40.000 άνεργοι.
 • Το Φθινόπωρο θα ακολουθήσει δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που θα αφορά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων 150.000 εργαζομένων και θα έχει προϋπολογισμό 188 εκατ. ευρώ.

 

Ξεκίνησε η 2η φάση του North Evia – Samos Pass

Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για τη δεύτερη φάση του προγράμματος NorthEvia – SamosPass μέσω του vouchers.gov.gr που αφορά σε άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για το διάστημα έως και 31 Αυγούστου για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών  σε Βόρεια Εύβοια και Σάμο.

 • Ειδικότερα, για τη Βόρεια Εύβοια πρόκειται να εκδοθούν 4.050 κάρτες των 100 ευρώ και για τη Σάμο 2.025 κάρτες των 200 ευρώ.
 • Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 32.000 δικαιούχους.

Σημειώνεται, θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις υποβολής αιτήσεων (25-08-2022 έως 31-08-2022 και 26-09-2022 έως 10-10-2022).

 

Νέο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες

Το νέο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες παρουσίασε χθες η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η νομοθετική ρύθμιση:

 • Λαμβάνει υπόψη τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επιπλέον.
 • Έχει βασιστεί, μεταξύ άλλων, στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, στην Ιερονομική Ρήτρα της 25/8/2016 των τριών Μουφτήδων της Θράκης, στο εκτενές υπόμνημα του Τμήματος Μουσουλμανικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, στις προτάσεις – εισηγήσεις των Μουφτήδων της Θράκης, των Διαχειριστικών Επιτροπών Μουσουλμανικής Περιουσίας και των Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας, στην διατήρηση όλων των θετικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν:

 • Ένα πλήρες πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία της Μουφτείας, με προβλέψεις για τη στέγασή τους, για την ασφάλεια, για τη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού, για τις μετακινήσεις, για κάλυψη εξόδων για τις εργασίες τους, για έκδοση εντύπων, για δημιουργία ιστοσελίδων κλπ
 • Μετατόπιση της έμφασης, από το πρόσωπο του Μουφτή στο θεσμό της Μουφτείας.
 • Σαφή περιγραφή της τριπλής ιδιότητας του Μουφτή στη χώρα μας: θρησκευτικού λειτουργού, επικεφαλής δημόσιας υπηρεσίας και λειτουργού με δικαιοδοτικές αρμοδιότητες.
 • Προστασία και σε ατομικό επίπεδο του κύρους των Μουφτήδων.
 • Καινοτομίες σε σχέση με τη διαδικασία επιλογής των Μουφτήδων υπέρ της ευρύτερης δυνατής αποδοχής τους ως προσώπων αυξημένου κύρους, με ιδιαίτερους δεσμούς με τους πολίτες που καλούνται να υπηρετούν.

Recommended For You