Ημερομηνία πληρωμής επιδόματος παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, η έκτακτη πληρωμή του επιδόματος παιδιού Α21 θα γίνει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου (Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023).

Το ποσό του επιδόματος υπολογίζεται να είναι προσαυξημένο κατά μιάμιση μηνιαία δόση, την έκτακτη δηλαδή οικονομική ενίσχυση για όσους δεν είχαν κάνει αίτηση και δεν τους καταβλήθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

 Το δικαίωμα για τη λήψη του επιδόματος ισχύει:

α) Από 1η Ιανουαρίου του έτους υποβολής της αίτησης, για τέκνα γεννημένα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους υποβολής της αίτησης.

β) Από 1η του επόμενου μήνα από αυτόν της γέννησής τους, για τέκνα γεννημένα εντός του έτους υποβολής της αίτησης.

γ) Από 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους εγγραφής τους σε σχολή Ανώτερης ή Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο ίδρυμα του εξωτερικού, στο «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), καθώς και σε αναγνωρισμένα Κολέγια.

δ) Από 1η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους για φοιτητές ή σπουδαστές που μετά την αρχική εγγραφή τους σε σχολή κατά το προηγούμενο έτος, μεταγράφηκαν το τρέχον έτος σε άλλη σχολή ή τμήμα ή εισήχθησαν σε νέα σχολή ή τμήμα με νέα εγγραφή. Το επίδομα καταβάλλεται και για μια μεταβατική περίοδο (αναγκαστικό διάλειμμα) έως τρεις μήνες μεταξύ της λήξης εαρινού εξαμήνου έως την έναρξη νέου εξαμήνου τρέχοντος έτους, στο οποίο εξακολουθεί να φοιτά ή να κάνει πρακτική άσκηση ή εγγράφεται σε επόμενο κύκλο σπουδών.

ε) Από 1η του επόμενου μήνα επέλευσης της αναπηρίας για τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Το επίδομα καταβάλλεται , ανά δίμηνο , στους δικαιούχους κάθε έτους σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα καταβολής. Και πιο συγκεκριμένα, το επίδομα στ’ διμήνου εκάστου έτους καταβάλλεται στους δικαιούχους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού.

Στην παραπάνω περίπτωση η συμπληρωματική πληρωμή του στ΄ διμήνου θα γίνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Τα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσά στους δικαιούχους

epidoma paidiou, επιδομα παιδιου, πληρωμη, οπεκα, επιδομα παιδιου α21, opeka

Ο προσδιορισμός των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:

 1. Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ
 2. Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ
 3. Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ

Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

 1. Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών
 2. Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
 3. Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Επίσης, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου 2023 θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού Α21 2023 του ΟΠΕΚΑ.

Για όσους υποβάλλουν νέα αίτηση, η πρώτη δόση του 2023 θα καταβληθεί στις 31 Μαρτίου, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα (όπως έχει πλέον καθιερωθεί για την καταβολή των επιδομάτων).

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιδόματος παιδιού 2023 θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2023.

Οι επόμενες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΑ αναμένεται βάσει σχεδιασμού να είναι οι ακόλουθες:

 1. 31 Μαΐου 2023
 2. 31 Ιουλίου 2023
 3. 29 Σεπτεμβρίου 2023
 4. 30 Νοεμβρίου 2023
 5. 29 Δεκεμβρίου 2023
 6. 31 Ιανουαρίου 2024

Recommended For You