ΗΠΑ: Ισόβια για τον φόνο της συζύγου και του γιου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενοχο για τη δολοφονία της συζύγου του και του γιου του, Πολ, έκρινε δικαστήριο της Νότιας Καρολίνας τον πρώην δικηγόρο Αλεξ Μέρντο, ύστερα από πολύκροτη δίκη, στην οποία ο κατηγορούμενος επέμεινε στην αθωότητά του. Οι ένορκοι καταδίκασαν τον Μέρντο, η ποινή του οποίου ήταν ισόβια κάθειρξη, όπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα.

Ο 54χρονος Μέρντο κρατείτο σε φυλακές της πολιτείας από τον Οκτώβριο του 2021, αρχικά για κακουργηματικού χαρακτήρα απάτες, αφού υπεξαίρεσε εκατομμύρια δολάρια από αποζημίωση για τον θάνατο οικιακής βοηθού. Η εισαγγελία, που άσκησε στο μεταξύ δίωξη ανθρωποκτονίας κατά του Μέρντο, υποστήριξε ότι ο δικηγόρος πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγο και τον γιο του, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά του αδικήματα. Παρότι ο καταδικασθείς επέμεινε μέχρι τέλους στην αθωότητά του, ουδέποτε αρνήθηκε ευθέως ότι σκότωσε τη σύζυγο και το παιδί του. Η οικογένεια Μέρντο απολάμβανε ευνοϊκής μεταχείρισης από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, αποσιωπώντας παρανομίες τους εδώ και τρεις γενιές.

«Κομητεία Μέρντο»

Μέλη της οικογένειας έχουν υπηρετήσει ως γενικοί εισαγγελείς της Νότιας Καρολίνας, συντηρώντας την επιρροή τους χάρη στην οικογενειακή δικηγορική εταιρεία. Το δικηγορικό γραφείο της οικογένειας Μέρντο είχε ειδικευθεί στην επιδίκαση χρηματικών αποζημιώσεων εις βάρος εταιρειών, με τη φήμη του γραφείου να είναι τέτοια, που οι περισσότεροι εναγόμενοι επέλεγαν εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και την καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων, προκειμένου να αποφύγουν αγωγές. Η κομητεία Χάμπτον, στην οποία έδρευε η οικογένεια Μέρντο, αποκαλείτο μεταξύ των κατοίκων «κομητεία Μέρντο».

Αλλοι ύποπτοι θάνατοι

Ο δικηγόρος Αλεξ Μέρντο, γόνος εύπορης οικογένειας του αμερικανικού Νότου, προχώρησε στις δολοφονίες για να καλύψει τα οικονομικά του εγκλήματα.

Η καταδίκη του πρώην δικηγόρου δεν έδωσε, όμως, απαντήσεις στους ύποπτους θανάτους δύο ατόμων του περιβάλλοντος Μέρντο, της οικιακής βοηθού Γκλόρια Σλάτερφιλντ και του Στίβεν Σμιθ, το 2018 και 2015 αντίστοιχα, οι οποίοι αποδίδονται στον Αλεξ Μέρντο.

Η σύζυγος του δράστη, Μάγκι, 52 ετών, πυροβολήθηκε πέντε φορές με κυνηγετικό τουφέκι, ενώ ο 22χρονος Πολ Μέρντο σκοτώθηκε από δύο πυροβολισμούς καραμπίνας με σκάγια. Και τα δύο θύματα πέθαναν ακαριαία.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δολοφονιών και της άφιξης της αστυνομίας, ο Μέρντο φρόντισε να κατασκευάσει άλλοθι, καλώντας στο τηλέφωνο την ήδη νεκρή σύζυγό του από το σπίτι της μητέρας του, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά. Η εισαγγελία απέδειξε ότι ο δικηγόρος σκότωσε τη σύζυγο και τον γιο του, οδήγησε μέχρι το σπίτι της κατακεκλιμένης μητέρας του και ειδοποίησε τις Αρχές αφού γύρισε σε αυτό, ισχυριζόμενος ότι τα θύματα είχαν σκοτωθεί από άγνωστο εισβολέα.

Αφαίρεση αδείας

Ο Μέρντο είχε χάσει την άδεια άσκησης δικηγορίας το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από δίωξη εναντίον του για πολλαπλά οικονομικά εγκλήματα με συνολικό όφελος για τον ίδιο 8,8 εκατ. δολαρίων. Ο Μέρντο υποστήριξε τότε ότι υπεξαίρεσε τα χρήματα για να ικανοποιήσει τον εθισμό του στα οπιοειδή.

Πηγή: kathimerini.gr

Recommended For You