Η άμβλωση στις Θρησκείες και στο Χριστιανισμό

“Το θέμα διχάζει και πολώνει τις κοινωνίες”

Του Ευτύχιου Σ. Καλογεράκη  

Τελευταία γίνεται λόγος παγκοσμίως για την δυνατότητα τέλεσης της έκτρωσης. Άλλες χώρες τις απαγορεύουν άλλες τις επιτρέπουν, άλλες πολιτείες των ΗΠΑ τις υιοθετούν άλλες όχι, άλλες θρησκείες  τις θεωρούν βαρύτατη αμαρτία  άλλες δεν παίρνουν θέση ή τις δέχονται. Το θέμα διχάζει και πολώνει τις κοινωνίες.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες την επιτρέπουν, εκτός από τη  Μάλτα, όπου ακόμα και σήμερα η τεχνητή διακοπή εγκυμοσύνης αποτελεί αδίκημα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Μάλιστα, η σχετική εγκληματική πράξη  τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 18 μήνες έως και 3 έτη.

        Κράτη στα οποία  απαγορεύεται η άμβλωση σήμερα είναι: Αίγυπτος, Αϊτή, Ανδόρα, Αγκόλα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λάος, Ιράκ, Μαδαγασκάρη, Μάλτα, Μαυριτανία, Νησιά Μάρσαλ, Νικαράγουα, Ονδούρα, Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, Σαν Μαρίνο, Σενεγάλη, Φιλιππίνες κ.ά.

     Οι θρησκείες κατά κανόνα δεν την υιοθετούν.

 

 Το Ισλάμ δεν την αποδέχεται: Αναφέρει στο Κοράνι: «Μην σκοτώνετε τα παιδιά σας επειδή φοβάστε την φτώχια. Εμείς θα προμηθεύσουμε γι’ αυτά και για εσάς. Πράγματι, το να τα σκοτώνεται είναι μεγάλη αμαρτία» {Κοράνι 17:31}

     Η βουδιστική πίστη στη μετενσάρκωση οδηγεί στην πεποίθηση ότι η ζωή αρχίζει τη στιγμή της σύλληψηςΑυτό οδηγεί το Βουδισμό εναντίον της έκτρωσης. 

      Στον Ινδουισμό, επειδή το έμβρυο είναι προικισμένο με θεϊκό πνεύμα, η άμβλωση αντιμετωπίζεται ως ένα ιδιαίτερα εξευτελιστικό έγκλημα και αμαρτία. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η έκτρωση ασκείται ευρέως εδώ και αιώνες.  Σήμερα η άμβλωση είναι διαθέσιμη λίγο πολύ στην Ινδία και δεν  αντιμετωπίζεται ως επαίσχυντη.

      Οι Σίχ (μείγμα Ινδουισμού+Ισλάμ) πιστεύουν ότι η ζωή αρχίζει με τη σύλληψη και ότι η ζωή είναι το δημιουργικό έργο του Θεού. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον, η θρησκεία των Σιχ παίρνει μια πολύ ισχυρή θέση ενάντια στην άμβλωση ως αμαρτία.

      Κομφουκιανισμός: Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι Κινέζοι ασκούσαν την άμβλωση στην αρχαιότητα και ότι τίποτα ούτε στους Ταοϊστικούς ούτε στους Κομφουκιανούς ηθικούς κώδικες την απαγορεύει ρητά. Ταυτόχρονα, όμως, δεν ενθαρρύνεται – συνήθως αντιμετωπίζεται ως απαραίτητο κακό, για να χρησιμοποιηθεί ως έσχατη λύση.

Χριστιανικώς το τέλειο είναι να μην γίνεται έκτρωση σε καμία περίπτωση. Αν υπάρξει δίλλημα (π.χ. βιασμός, αναπηρία, κίνδυνος θανάτου μητέρας κλπ) τότε μεταξύ δύο κακών η Εκκλησία, κατ’ οικονομία επιλέγει το μη χείρον, χωρίς ποτέ να το επιβάλλει. Μακάρι οι εκτρώσεις να γινόταν μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις. Η έκτρωση στο Χριστιανισμό είναι  φόνος και μάλιστα στη χείριστη εκδοχή του, που είναι η παιδοκτονία. 

Μεγάλες προσωπικότητες και Άγιοι γεννήθηκαν ακόμα και από βιασμό, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, που η Ρωσίδα μητέρα του, βιάσθηκε από Τούρκο στρατιώτη σε Ρωσοτουρκικό πόλεμο, δεν έκανε έκτρωση και έγινε ένας Άγιος.

Σέρβες μοναχές που βιάσθηκαν από Μουσουλμάνους στον πόλεμο της Σερβίας, σεβόμενες την αξία της ζωής, δεν έκαναν έκτρωση, τα γέννησαν και τα μεγάλωσαν στο μοναστήρι τους.

 

Ο μεγάλος Έλληνας, Γεώργιος Καραϊσκάκης, που συνετέλεσε όσο κανείς άλλος στην απελευθέρωση από τους Τούρκους δεν θα υπήρχε, αν η καλογριά μητέρα του, προχωρούσε στη έκτρωση για να αποφύγει την κατακραυγή.  

Η άμβλωση χριστιανικώς είναι βαρύτατη αμαρτία γιατί:

1.Απαγορεύεται στις δέκα εντολές με το «ου φονεύσεις», αλλά και  από την Αγία Γραφή, τους Πατέρες της Εκκλησίας, τους Ιερούς κανόνες όπως τον 91ο της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, οι οποίοι την θεωρούν φόνο.

2.Είναι εν ψυχρώ και εκ προμελέτης εκτέλεση ανυπεράσπιστου, αθώου και τόσο συγγενούς ανθρώπου και με τρόπο ειδεχθή.

3.Είναι αμαρτία γιατί έχει τεράστιας βαρύτητας αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοσωματική υγεία της μητέρας κυρίως όπως:

α.Ψυχολογικές: ενοχές, καταθλίψεις, ψυχολογικά τραύματα, ανίατα μερικές φορές.

β.Σωματικές: Δημιουργούνται συχνά συμφύσεις, μολύνσεις, μείωση γονιμότητας, στειρότητα, προδιάθεση καρκίνου μήτρας ή και θάνατος. Έχουμε ευθύνη όταν θέτουμε σε κίνδυνο την ψυχοσωματική μας υγεία.

4.Η αξία της ζωής δεν εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, το βάρος. Είναι μία και ενιαία, είτε είναι μερικά γραμμάρια είτε 100 κιλά.

5.Όταν απαγορεύεται η καταστροφή αυγών σπανίων ή επαπειλούμενων ειδών, χελώνας, αετού κλπ., που έχουν έμβρυα αυτών των ζώων και τιμωρείσαι με πρόστιμο και φυλάκιση, δεν είναι παράλογο να επιτρέπεται η καταστροφή ανθρωπίνων εμβρύων, για οποιονδήποτε λόγο, χωρίς καμία επίπτωση; Κατώτερη η αξία της ανθρώπινης ζωής και από των ζώων; .

6. Είναι παραλογισμός μερικές ώρες πριν την γέννηση το έμβρυο να μην έχει αξία και μπορείς να το σκοτώσεις χωρίς καμία επίπτωση  και λίγες ώρες μετά τη γέννηση του είναι φόνος και πηγαίνεις ισόβια.

7. Είναι δυνατόν ένα μικρόβιο στον Άρη να θεωρείται ζωή και ένα ανθρώπινο έμβρυο στη γη όχι ζωή;

8. Εφόσον από τη σύλληψή του το έμβρυο έχει DNA, είναι ανθρώπινο όν.

9.Κανένας λόγος οικονομικός, προσωπικός, κοινωνικός, αισθητικός, δεν μπορεί να είναι ανώτερος από την αξία της ανθρώπινης ζωής. Χριστιανικώς θυσιάζω τη ζωή μου για τους άλλους και όχι τους άλλους και μάλιστα το παιδί μου για τον εαυτό μου και την καλοπέρασή μου.

Κανένας άλλωστε προγεννητικός έλεγχος  δεν διαπιστώνει και δεν διασφαλίζει απόλυτα 100% μέχρι σήμερα, ότι το έμβρυο θα είναι απόλυτα υγιές. Υπάρχουν παθήσεις που κανένας προγεννητικός έλεγχος δεν μπορεί να τις διαπιστώσει, όπως την τύφλωση, την κώφωση, είδη νοητικής υστέρησης εκτός από το σύνδρομο Dawn κλπ.

   10. Η ζωή υπάρχει άμα τη συλλήψει, κατά τους Πατέρες. Άρα, το σταμάτημά της για οποιονδήποτε λόγω, παραβαίνει την εντολή «οὐ φονεύσεις» και αποτελεί βαρύτατη αμαρτία κατά τη διδασκαλία του Χριστού.  Ο Άγιος Κλήμης Αλεξανδρέας υιοθετεί το ρωμαϊκό δίκαιο, το οποίο ανέβαλε την εκτέλεση της θανατικής ποινής εγκύου, μέχρι να γίνει ο τοκετός. Το ίδιο και ο Αθηναγόρας ονομάζει ανδροφόνους αυτούς που κάνουν αμβλώσεις. Ο Άγιος Ιουστίνος τονίζει ότι στη μέλλουσα κρίση θα αναστηθούν και όσα παιδιά πέθαναν έμβρυα. 

      Ο Χριστιανισμός πάντα αντιμετωπίζει με κατανόηση, αγάπη συμπόνοια, συγχωρητικότητα κάθε άνθρωπο, σε όσο μεγάλα λάθη και αν έχει πέσει. Τον συγχωρεί και τον βοηθά να σηκωθεί. Διαφωνεί με την αμαρτία αλλά αγαπά τον άνθρωπο της αμαρτίας. Δεν καταδικάζει κανέναν, ενημερώνει όμως για το τι είναι κακό και όσο μας είναι δυνατόν να το αποφεύγουμε.

[Πηγή]

Recommended For You