Η Αθήνα αλλάζει «Πρόσοψη» – Πρεμιέρα για το νέο πρόγραμμα επιδότησης

‘Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του efsyn.gr, που υπογράφει ο Στέργιος Ζιαμπάκας, σε εκκίνηση βάζει ο Δήμος Αθηναίων το πρόγραμμα «Πρόσοψη», ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την αισθητική αναβάθμιση ιδιωτικών ακινήτων στην πρωτεύουσα, επιδοτώντας τους ιδιοκτήτες τους για εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης.

Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ δέχεται από εχθές (7 Ιουνίου) αιτήσεις από πλευράς ενδιαφερομένων και θα είναι ανοιχτό μέχρι εξάντλησης των διαθέσιμων κονδυλίων. Στην «Πρόσοψη» μπορούν να ενταχθούν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα. Προβλέπει μέγιστο ποσό επιδότησης ύψους 6.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ ειδικά για τα διατηρητέα η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τις 7.200 ευρώ ανά κτίριο.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Δήμου Αθηναίων, μέσω του προγράμματος επιδοτούνται εργασίες επισκευής, χρωματισμού και συντήρησης των προσόψεων των κτιρίων και επιμέρους στοιχείων αυτών όπως κουφώματα, γύψινα, ορθομαρμαρώσεις, ενώ επίσης επιδοτείται και η φύτευση θάμνων και δέντρων σε προκήπια και άλλους κοινόχρηστους χώρους της πρόσοψης.

Αντίστοιχο πρόγραμμα «έτρεξε» προ 20ετίας και συγκεκριμένα την περίοδο 2003-2006.

Η βασική αλλαγή είναι ότι όλες οι διαδικασίες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-adeies του υπουργείου Ενέργειας που διαχειρίζεται το ΤΕΕ.

Όπως ενημερώνει ο Δήμος Αθηναίων, οι αιτήσεις και οι σχετικές διαδικασίες θα πραγματοποιούνται από ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος θα επιλέγεται από τον πολίτη, μέσω της ιστοσελίδας prosopsi.gr αλλά και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ. «Μάλιστα, ο μηχανικός που θα επιλέγει ο ωφελούμενος δεν θα διεκπεραιώνει απλά τη διαδικασία, αλλά θα παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και θα ελέγχει ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν προκειμένου να καταβληθεί η επιδότηση», περιγράφει σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Από την πλευρά τους οι  ιδιοκτήτες των κτιρίων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να απομακρύνουν ατομικές κεραίες, καθώς και παράνομες διαφημιστικές και επαγγελματικές πινακίδες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα «Πρόσοψη», στην ιστοσελίδα του Προγράμματος www.prosopsi.gr. Επίσης, μπορούν να καλούν στο Help Desk του Προγράμματος, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη διαδικασία των αιτήσεων (2144062540).

Έξι στα δέκα κτίρια είναι πάνω από… 60 χρονών

Σύμφωνα με τον Δήμο το 54% των κτιρίων της Αθήνας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970, ενώ ειδικά στο κέντρο της πόλης έξι στα δέκα κτίρια έχουν ανεγερθεί πριν το 1960. Μάλιστα, πολλά εξ αυτών δεν έχουν υποστεί ποτέ παρεμβάσεις επισκευής στους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την αισθητική και λειτουργική τους υποβάθμιση, αλλά και τη δημιουργία σοβαρών θεμάτων ασφάλειας λόγω των αποκολλήσεων και των πτώσεων.

Το πράσινο «φως» για την εκκίνηση του προγράμματος δόθηκε σε σημερινή συνάντηση στο Δημαρχείο της Αθήνας, του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, του Διευθύνοντα Συμβούλου της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, Χρόνη Ακριτίδη και του προέδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού.

«Τα γερασμένα και φθαρμένα κτίρια της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και πολλά μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και ιστορίας, που εδώ και χρόνια είχαν αφεθεί στην τύχη τους και ήταν «σκεπασμένα» από το γκρι της ρύπανσης, θα μπορέσουν να αποκτήσουν καινούργια ζωή και να μπουν ξανά στον «καμβά» της πόλης, αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα των κατοίκων της. Αυτό είναι για εμάς το μεγάλο στοίχημα. Και το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα. Με ολοκληρωμένο σχέδιο, πολύπλευρες δράσεις, συνεργασίες, υπομονή και επιμονή»  δήλωσε με αφορμή την έναρξη του προγράμματος «Πρόσοψη» ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» Χρόνης Ακριτίδης ανέφερε «Το πρόγραμμα «Πρόσοψη», το οποίο παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και υλοποιείται από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε συνιστά μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων της Αθήνας και κατ΄επέκταση της πόλης μας. Η Αθήνα αξίζει την προσοχή, την φροντίδα και την αγάπη μας. Η αισθητική, είναι πολιτισμός. Και η πόλη μας, είναι η κοιτίδα του πολιτισμού».

«Η ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας είναι ήδη μια πολύ σημαντική προτεραιότητα και η σημασία της θα αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια. Ιδίως σε πόλεις όπως η Αθήνα, που η πλειοψηφία των κτιρίων έχουν ηλικία άνω των 40-50 ετών, η ανακαίνιση αποτελεί ευκαιρία όχι μόνο αισθητικής αναβάθμισης αλλά και βελτίωσης της ασφάλειας. Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο της Αθήνας και την εταιρεία ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ για τη σημαντική πρωτοβουλία για την ανακαίνιση των προσόψεων των κατοικιών και των μικτών κτιρίων της πόλης. Μέσω καλής συνεργασίας, το πρόγραμμα “Πρόσοψη” έχει πλέον μεγαλύτερη ταχύτητα, ηλεκτρονικές και πιο απλές, σε σχέση με άλλα προγράμματα του δημοσίου, διαδικασίες, που υλοποιούνται μέσω μηχανικού που αναλαμβάνει και την ευθύνη. Το πρόγραμμα “Πρόσοψη” του Δήμου Αθηναίων μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλους δήμους στο μέλλον. Οι Αθηναίοι και οι ιδιοκτήτες στην Αθήνα ας μην χάσουν αυτή την ευκαιρία, Μπορούν μάλιστα να τη συνδυάσουν εν τέλει, αργότερα, με άλλα κίνητρα της Πολιτείας για την ανακαίνιση κτιρίων.» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός.

 

Πηγή: efsyn.gr

Recommended For You