Η αντίδραση Βαρουφάκη στον «μονόλογο» Ζελένσκι στo ελληνικό Κοινοβούλιο

Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, έστειλε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Αφορμή στάθηκε η ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι (την ερχόμενη Πέμπτη 7 Απριλίου) στην Ολομέλεια.

Ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς καταγγέλλει τη διαδικασία που αποφασίσθηκε λέγοντας πως μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε χώρο μονολόγου και όχι διαλόγου.

«Ο σεβασμός του Κοινοβουλίου απαιτούσε, κατ΄ ελάχιστον, να δοθεί η δυνατότητα στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για μια ολιγόλεπτη αντιφώνηση, μια μικρή επιμήκυνση της διαδικασίας, που όμως θα απέτρεπε την ανεπίτρεπτη μετατροπή του Κοινοβουλίου σε χώρο διαγγελμάτων. Αν ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις αντιφωνήσεις σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούσε η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη να τους τις διαβιβάσει», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει:

«Αν επιμείνετε σε αυτή τη διαδικασία, στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση μετατρέπει τους βουλευτές και τη Βουλή σε τόπο μονολόγων. Υπάρχει και μια χειρότερη περίπτωση. Η κυβέρνηση να προσπαθεί να διχάσει περαιτέρω την κοινωνία διαχωρίζοντας κόμματα και βουλευτές σε χειροκροτητές και σε απέχοντες. Ό,τι και να ισχύει, η υπόσταση του Κοινοβουλίου πλήττεται βάναυσα».


Η συντριπτική πλειονότητα των πτερύγων της Βουλής έχει εκφραστεί θετικά (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ.). Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση διαφώνησαν και δήλωσαν ότι θα απέχουν, ενώ το ΜέΡΑ25 συμφώνησε με την ομιλία αλλά όχι με τη διαδικασία και θα εκπροσωπηθεί με έναν βουλευτή μόνο.{https://www.efsyn.gr/}

Recommended For You