Η Κωνσταντινούπολη είχε ενα θαυμάσιο για την εποχή της πυροσβεστικό σύστημα κατάσβεσης των πυρκαϊών . Σε κάθε έναν από τους 14 Δήμους – Συνοικίες ( Regiones) απο τους οποίους απαρτιζόταν , υπήρχε και από ένας πυροσβεστικός σταθμός.
Συνολικά υπηρετούσαν 500 πυροσβέστες περίπου για την πυροπροστασία της Πόλης όπως αναφέρει το Notitia Urbis Constantinopolitanae ( Έργο της εποχής του Θεοδοσίου Β΄, γραμμένο στα Λατινικά, και απαριθμεί τις συνοικίες και τα σημαντικότερα κτίσματα εντός των ορίων της.)
Σε κάθενα από τους 7 λόφους τησ Πόλης υπήρχαν επί 24 ώρες βάσης 2 φύλακες – παρατηρητές οι επονομαζόμενοι και Vicomagistros . Επίσης υπήρχαν και 2 Βουκελάριοι ιππείς.
Οι δύο φύλακες παρατηρούσαν για τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς στην ευθύνη περιοχής τους. Αν εκδηλωνόταν κάποια στιγμή φωτιά σε κάποιον λόφο η οποία είχε υποπέσει στην αντίληψη τους, αυτομάτως ξεκινούσαν οι Βουκελάριοι έφιπποι και ενημέρωναν ένα κεντρικό «μικρό στρατόπεδο» 28 άλλων Βουκελαρίων.
Αυτοί με την σειρά τους έστελναν ιππείς στους σταθμούς των Collegiatos ( πυροσβεστών ) που ήταν κοντύτερα στην εκδήλωση της πυρκαγιάς αλλά ενημέρωναν και τους σταθμούς των όμορων συνοικιών ώστε να είναι σε επιφυλακή αν χρειαζόταν να επέμβουν.
Οι Collegiatos είχαν δεξαμενοφόρες άμαξες που εσύροντο απο 4-8 άλογα πάνω στις οποίες υπήρχαν τέραστιες αποθήκες ύδατος και εκτοξευτήρες νερού.
Ένα κείμενο εμπνευσμένο από προσεγμένη ανάρτηση του Στυλιανού Καβάζη στην ομάδα Μεσαιωνική-Βυζαντινή Ιστορία.
Πηγή: Byzantine Tales (Facebook Page)
Δείτε την ανάρτηση: