Η Ιστορία για την Ημέρα της Γης

Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, η Ημέρα της Γης σηματοδοτεί την επέτειο της γέννησης του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος το 1970.


Η ακόλουθη ιστορική επισκόπηση προέρχεται από EarthDay.org:

Η ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΗ ΗΜΕΡΑ

Ο γερουσιαστής Gaylord Nelson, κατώτερος γερουσιαστής από το Ουισκόνσιν, ανησυχεί εδώ και πολύ καιρό για το επιδεινούμενο περιβάλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τότε τον Ιανουάριο του 1969, αυτός και πολλοί άλλοι είδαν τις καταστροφές μιας μαζικής διαρροής πετρελαίου στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια. Εμπνευσμένο από το φοιτητικό αντιπολεμικό κίνημα, ο γερουσιαστής Nelson ήθελε να εμποτίσει την ενέργεια των φοιτητικών αντιπολεμικών διαμαρτυριών με μια αναδυόμενη δημόσια συνείδηση ​​σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα ύδατα. Ο γερουσιαστής Νέλσον ανακοίνωσε την ιδέα της διδασκαλίας των πανεπιστημιουπόλεων στα εθνικά μέσα ενημέρωσης και έπεισε τον Πιτ ΜακΚόσκι, έναν Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο που διατηρεί το πνεύμα της διατήρησης, να υπηρετήσει ως συμπρόεδρος του. Στρατολόγησαν τον Denis Hayes, έναν νεαρό ακτιβιστή, για να οργανώσουν τα εκπαιδευτικά πανεπιστήμια και επέλεξαν τις 22 Απριλίου, μια ημέρα της εβδομάδας που πέφτει μεταξύ των Spring Break και των Final Exams, για να μεγιστοποιήσουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των μαθητών.

Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές του να εμπνεύσει όλοι οι ΑμερικανοίΟ Hayes δημιούργησε ένα εθνικό προσωπικό 85 ατόμων για να προωθήσει εκδηλώσεις σε όλη τη γη και η προσπάθεια διευρύνθηκε σύντομα για να συμπεριλάβει ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων, ομάδων πίστης και άλλων. Άλλαξαν το όνομα σε Ημέρα της Γης, η οποία αμέσως προκάλεσε την προσοχή των εθνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και έφτασαν σε όλη τη χώρα. Η Ημέρα της Γης ενέπνευσε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς – εκείνη τη στιγμή, το 10% του συνολικού πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών – να βγουν στους δρόμους, τα πάρκα και τα αμφιθέατρα για να διαδηλώσουν ενάντια στις επιπτώσεις 150 ετών βιομηχανικής ανάπτυξης που είχαν αφήσει μια αυξανόμενη κληρονομιά σοβαρών επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Χιλιάδες κολέγια και πανεπιστήμια διοργάνωσαν διαμαρτυρίες ενάντια στην επιδείνωση του περιβάλλοντος και πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις από ακτή σε ακτή σε πόλεις, κωμοπόλεις και κοινότητες.

Ομάδες που αγωνίστηκαν ατομικά εναντίον πετρελαιοκηλίδων, ρυπογόνων εργοστασίων και εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ακατέργαστων λυμάτων, τοξικών απορρίψεων, φυτοφαρμάκων, αυτοκινητόδρομων, της απώλειας άγριας φύσης και της εξαφάνισης της άγριας ζωής που ενώθηκαν την Ημέρα της Γης γύρω από αυτές τις κοινές κοινές αξίες. Η Ημέρα της Γης το 1970 πέτυχε μια σπάνια πολιτική ευθυγράμμιση, ζητώντας υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, πλούσιους και φτωχούς, αστικούς κατοίκους και αγρότες, επιχειρηματίες και εργατικούς ηγέτες. Μέχρι το τέλος του 1970, η πρώτη Ημέρα της Γης οδήγησε στη δημιουργία του Οργανισμού Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών και την έγκριση άλλων πρώτων του είδους τους περιβαλλοντικών νόμων, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Νόμου για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, του Νόμου για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Air Act. Δύο χρόνια αργότερα, το Κογκρέσο πέρασε τον νόμο για τα καθαρά νερά. Ένα χρόνο μετά από αυτό, το Κογκρέσο πέρασε τον Νόμο για τα Απειλούμενα Είδη και λίγο μετά τον νόμο για τα ομοσπονδιακά εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και τρωκτικοκτόνα. Αυτοί οι νόμοι έχουν προστατεύσει εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά από ασθένειες και θάνατο και έχουν προστατεύσει εκατοντάδες είδη από την εξαφάνιση.

1990: Η ΓΗ ΗΜΕΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

Καθώς πλησίασε το 1990, μια ομάδα περιβαλλοντικών ηγετών πλησίασε τον Denis Hayes για να οργανώσει και πάλι μια άλλη μεγάλη εκστρατεία για τον πλανήτη. Αυτή τη φορά, η Ημέρα της Γης έγινε παγκόσμια, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε 141 χώρες και ανεβάζοντας περιβαλλοντικά ζητήματα στην παγκόσμια σκηνή. Η Ημέρα της Γης το 1990 έδωσε τεράστια ώθηση στις προσπάθειες ανακύκλωσης παγκοσμίως και βοήθησε να ανοίξει το δρόμο για τη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Γη του 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Προκάλεσε επίσης τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να απονείμει στον Γερουσιαστή Νέλσον το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας – την υψηλότερη τιμή που δόθηκε στους πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες – για το ρόλο του ως ιδρυτή της Ημέρας της Γης.

ΓΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΙΛΗΝΙΟ

Καθώς πλησίαζε η χιλιετία, ο Hayes συμφώνησε να ηγηθεί μιας άλλης εκστρατείας, αυτή τη φορά επικεντρώθηκε στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην ώθηση για καθαρή ενέργεια. Με 5,000 περιβαλλοντικές ομάδες σε ένα ρεκόρ 184 χωρών που προσεγγίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, η Ημέρα της Γης 2000 δημιούργησε παγκόσμιες και τοπικές συνομιλίες, αξιοποιώντας τη δύναμη του Διαδικτύου για να οργανώνει ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, ενώ διαθέτει επίσης μια αλυσίδα τυμπάνων που ταξίδεψε χωριό σε χωριό στη Γκαμπόν, Αφρική. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στο National Mall στην Ουάσινγκτον, για μια πρώτη συνάθροιση τροποποιήσεων.

30 χρόνια μετά, η Ημέρα της Γης 2000 έστειλε στους ηγέτες του κόσμου ένα δυνατό και σαφές μήνυμα: Οι πολίτες σε όλο τον κόσμο ήθελαν γρήγορη και αποφασιστική δράση για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την καθαρή ενέργεια.

ΗΜΕΡΑ ΓΕΥΣΗΣ 2010

Όπως το 1970, η Ημέρα της Γης 2010 ήρθε σε μια εποχή μεγάλης πρόκλησης για την περιβαλλοντική κοινότητα να καταπολεμήσει τον κυνισμό των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, τους καλά χρηματοδοτούμενους λομπίστες πετρελαίου, τους επιφυλακτικούς πολιτικούς, ένα αδιάφορο κοινό και μια διαιρεμένη περιβαλλοντική κοινότητα με τη συλλογική δύναμη παγκόσμιος περιβαλλοντικός ακτιβισμός. Ενόψει αυτών των προκλήσεων, επικράτησε η Ημέρα της Γης και το Δίκτυο Ημέρας της Γης επανέστησε την Ημέρα της Γης ως σημαντική στιγμή για την παγκόσμια δράση για το περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, το Earth Day Network έχει φέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στο περιβαλλοντικό κίνημα, δημιουργώντας ευκαιρίες για πολιτική συμμετοχή και εθελοντισμό σε 193 χώρες. Η Ημέρα της Γης προσελκύει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο και έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την εμπλοκή γύρω από την προστασία του πλανήτη.

ΓΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα, η Ημέρα της Γης αναγνωρίζεται ευρέως ως η μεγαλύτερη κοσμική εορτή στον κόσμο, που χαρακτηρίζεται από περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο ως ημέρα δράσης για την αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς και τη δημιουργία αλλαγών σε παγκόσμια, εθνική και τοπική πολιτική.

Τώρα, ο αγώνας για ένα καθαρό περιβάλλον συνεχίζεται με αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη, καθώς οι καταστροφές της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς κάθε μέρα.

Καθώς η συνειδητοποίηση της κλιματικής μας κρίσης αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, η οποία φτάνει σήμερα σε έναν πυρετό. Απογοητευμένοι από το χαμηλό επίπεδο φιλοδοξίας μετά την έγκριση της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 και απογοητευμένοι με τη διεθνή περιβαλλοντική λήθαργο, οι πολίτες του κόσμου ανεβαίνουν για να απαιτήσουν πολύ μεγαλύτερη δράση για τον πλανήτη και τους ανθρώπους του.

Τα κοινωνικά και πολιτιστικά περιβάλλοντα που είδαμε το 1970 ανεβαίνουν και πάλι σήμερα – μια νέα και απογοητευμένη γενιά νέων αρνείται να εγκατασταθεί σε πλατύτητες, αντί να βγει στους δρόμους από τα εκατομμύρια για να απαιτήσει έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός. Τα ψηφιακά και κοινωνικά μέσα φέρνουν αυτές τις συνομιλίες, διαμαρτυρίες, απεργίες και κινητοποιήσεις σε ένα παγκόσμιο κοινό, ενώνοντας έναν ενδιαφερόμενο πολίτη όπως ποτέ άλλοτε και καταλύοντας τις γενιές για να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα.

Αξιοποιώντας μερικά από τα διδάγματα, τα αποτελέσματα και την κληρονομιά της πρώτης Ημέρας της Γης, το Δίκτυο Γήινης Ημέρας δημιουργεί μια συνεκτική, συντονισμένη, διαφορετική κίνηση, που πηγαίνει στην καρδιά του τι είναι το EDN και η Ημέρα της Γης – ενδυνάμωση ατόμων με τις πληροφορίες, τα εργαλεία, τα μηνύματα και τις κοινότητες που χρειάζονται για να επηρεάσουν και να οδηγήσουν στην αλλαγή.

Recommended For You