Η νέα πραγματικότητα της ΑΕΚ και η στιγμή της αλήθειας

Καιρό είχαμε να το ζήσουμε όλο αυτό. Σχεδόν ένα χρόνο. Και προβληματικές νοοτροπίες ετών, δεν ξεριζώνονται εύκολα από τη μία στιγμή στην άλλη. Η ΑΕΚ υπέστη πολλά τα προηγούμενα χρόνια. Δεν αναφέρομαι μόνο στην τελευταία απογοητευτική τετραετία, αλλά και σε προηγούμενα χρόνια. Τότε που φαινομενικά τα πράγματα έδειχναν καλά, αλλά μέσα στον οργανισμό της ομάδας είχαν υπάρξει πολλές αποφάσεις και επιλογές που αλλοίωσαν το dna και τη δυναμική αυτού του συλλόγου.

Εν μέσω μιας τόσο σημαντικής προσπάθειας για δυο τίτλους, δεν έχει κανένα νόημα να πάμε σε παρελθοντολογία. Ετσι κι αλλιώς, με όσα συνέβησαν φέτος – τα ιεραρχώ με την είσοδο στο νέο γήπεδο, την προσωπικότητα του Αλμέιδα, αρκετές από τις αλλαγές μέσα στην ομάδα – η ΑΕΚ κάνει την πρώτη σοβαρή προσπάθεια να φύγει μπροστά. Και θεωρώ δεδομένο, ανεξαρτήτως της συγκομιδής που θα υπάρξει στο φινάλε, πως δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα.

Αυτοί είναι οι στόχοι της ΑΕΚ

Για να μη συμβεί αυτό, απαιτείται να υπάρχει επίγνωση της κατάστασης. Ακούω και διαβάζω συχνά, πως φέτος είναι ευκαιρία για την ΑΕΚ να πάρει το πρωτάθλημα. Αλλά όσοι το υποστηρίζουν, συνήθως δεν στέκονται στην αγωνιστική ανωτερότητα της ΑΕΚ, αλλά στην κακή κατάσταση του ανταγωνισμού, κυρίως του Ολυμπιακού, για κάποιους και του ΠΑΟΚ. Αντιλαμβάνεστε, πως ακόμα και ο όρος «ευκαιρία» είναι προβληματικός, όταν αναφέρεσαι σε ένα μέγεθος όπως είναι η ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ κάθε χρόνο έχει ως στόχο πρωτάθλημα, κύπελλο και ευρωπαϊκή πορεία. Κάθε τι άλλο, συνιστά αποτυχία, δίχως ωραιοποιήσεις και άλλες φανφάρες. Η ΑΕΚ έχει ευκαιρία κάθε χρόνο για το πρωτάθλημα, αρκεί να είναι όπως πρέπει. Το έπραξε σε μεγάλο μέρος της φετινής σεζόν, είναι ήδη στο -2 από την κορυφή και στα ημιτελικά του κυπέλλου, τώρα μένει να ολοκληρώσει τη δουλειά. Βέβαια, είναι δεδομένο πως τώρα είναι και το πιο ζόρικο κομμάτι της διαδικασίας.

Η διαχείριση της πίεσης

Είναι δεδομένο, πως όσα συνέβησαν στα δύο τελευταία παιχνίδια, φαίνεται να σόκαραν σε ένα βαθμό τον οργανισμό της ΑΕΚ. Άλλος λίγο, άλλος πολύ, αυτό τα 14 στα 14 είχε δημιουργήσει την αίσθηση πως η «OPAP Arena» θα τα σάρωνε όλα. Τα σαρώνει, 14 νίκες σε 16 παιχνίδια έχει, αλλά τίποτε δεν είναι δεδομένο. Ακόμα και όταν παίζεις καλά. Γιατί, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, η ΑΕΚ ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο μέρος του ματς με τον Ολυμπιακό και σε όλο το παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει πως υπάρχουν δυσκολίες. Ειδικά όπως έχει έρθει το πρόγραμμα και με τις εύθραυστες ισορροπίες που τηρούνται στον οργανισμό της ΑΕΚ. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσεις και με βάση την πίεση που δημιουργεί αυτή η επίγνωση πρέπει να προχωρήσεις. Δεν είναι τυχαίο, πως όλοι οι αντίπαλοι σε έχουν πρώτη στη λίστα τους. Εκεί θα κριθεί εν πολλοίς η πορεία της ΑΕΚ. Πως θα βγάλει ωριμότητα στη διαχείριση κακών αποτελεσμάτων, ακόμα και εάν βρίσκεται στην 4η θέση μετά την επίσκεψη στην Τούμπα. Η αίσθηση της πίεσης και η σωστή της διαχείριση είναι το βασικό ζητούμενο άμεσα.

Ο Μελισσανίδης θα κάνει αίσθηση

Βέβαια, κρίσιμο για όλα αυτά που αναφέρω είναι να υπάρχει πρωτάθλημα και να παίζεται μέσα στο γήπεδο, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Γι’ αυτό και αποδίδω μεγάλη σημασία στη συνάντηση των τεσσάρων με ΕΠΟ και Μπένετ τη Δευτέρα. Είναι δεδομένο, πως η παρουσία και η στάση του Μελισσανίδη θα καθορίσει πολλά και για την στάση άλλων. Πάντως, να θεωρείτε δεδομένο, πως εφόσον ο Μελισσανίδης παραστεί θα μάθετε και πολλά άλλα πράγματα και κάποιες αποκαλύψεις από αυτές που λέμε πως θα προκαλέσουν αίσθηση.

Γι’ αυτό και βλέπετε, πως όλες αυτές τις μέρες σαν κάτι να τους… τρώει και ψάχνουν τρόπο να κάνουν θόρυβο για τα γύρω γύρω. Είδαμε την τελευταία επιστολή του προέδρου της Λίγκας, με την οποία ζητά να παραστούν Αρης και Βόλος. Πέραν του θλιβερού, πως ο Καρυπίδης ήδη έχει δηλώσει απών, για ποιον λόγο θα πρέπει να είναι εκεί; Μήπως για να υπάρχουν «σύμμαχοι» στα όσα θα λέγονται από την πλευρά του Ολυμπιακού; Εάν νοιάζονται για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ας βάλουν μέσα και τις ομάδες των πλέι άουτ.

Τα ερωτηματικά

Βέβαια, η δεύτερη ανακοίνωση της ΕΠΟ, που κάνει λόγο για σύσκεψη των ΕΠΟ -ΚΕΔ με τις ΠΑΕ που διεκδικούν τον τίτλο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Βέβαια, το ζήτημα για την ομοσπονδία παραμένει. Γιατί μπορεί να ανακοίνωσε πως είναι εκτός συζήτησης το αίτημα του Μαρινάκη για «συνδρομή» στον ορισμό διαιτητών, αλλά το έκανε καθυστερημένα, ενώ η κανονιστική πρόβλεψη των FIFA – UEFA είναι ξεκάθαρη και δεν άφηνε κανένα περιθώριο για συζήτηση.

Είναι σαφές, πως ο πρόεδρος της Super League 1, ήξερε πως ζητούσε πραξικόπημα. Και θα επιμείνει σε αυτό. Αλλωστε, είναι ορατά όσα συμβαίνουν σε πιο χαμηλή επίπεδο, στη Super League 2. Εκεί όπου η κυβέρνηση μέσω του Αυγενάκη έθεσε ως όρο για να πάρουν χρήματα οι ομάδες από το στοίχημα, να φύγει από την προεδρία ο Λεουτσάκος. Και τώρα που δεν βγήκε πάλι ο εκλεκτός τους, συνεχίζουν να τραβούν το σχοινί και να κρατάνε τα χρήματα για τυράκι σε όποιον πάει μαζί τους.

Για τη συνάντηση της Δευτέρας, λογικά δεν πρέπει να υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τη στάση των εμπλεκόμενων. Θυμίζω, πως ΑΕΚ και ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκαν επισήμως για το πραξικόπημα ώστε να φορεθεί ο Κλάτενμπεργκ από τον Ολυμπιακό. Θεωρητικά και ο Παναθηναϊκός δεν θέλει τον Κλάτενμπεργκ. Ξέρουν τι σημαίνει Κλάτενμπεργκ σε συνδυασμό με τον Ολυμπιακό. Αφησαν τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και διέρρεαν, πως θα θέσουν τον Μπένετ προ των ευθυνών του. Μια χαρά τους πάει ο Μπένετ άλλωστε, θα ήταν και αχαριστία οτιδήποτε άλλο. Αλλά για να τους δούμε…

Πηγή: sdna.gr

Recommended For You