Η ρωσική διοίκηση στην Ζαπορίζια ετοιμάζει δημοψήφισμα για ένωση με την Ρωσία

Το πρακτορείο Ria Novosti επικαλείται έναν αξιωματούχο ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ρώσος αξιωματούχος εγκατεστημένος στην περιοχή της νότιας Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας ανακοίνωσε σήμερα ότι στις αρχές του φθινοπώρου ενδέχεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής με την Ρωσία.

Η ανακοίνωση του επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης στη Ζαπορίζια, Γιεβγκένι Μπαλίτσκι, σηματοδοτεί ένα περαιτέρω βήμα προς τον εκρωσισμό των περιοχών της Ουκρανίας τις οποίες η Μόσχα έχει καταλάβει με τη βία και στις οποίες ενθαρρύνει τους κατοίκους να ζητήσουν ρωσικά διαβατήρια.

«Οι μηχανισμοί (διεξαγωγής δημοψηφίσματος-σ.σ) βρίσκονται υπό διαμόρφωση. Το δημοψήφισμα θα καθορίσει τι θέλουν οι κάτοικοι της περιοχής Ζαπορίζια και πώς θέλουν να ζήσουν» δήλωσε.

Το πρακτορείο Ria Novosti επικαλείται έναν άλλο αξιωματούχο ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Η Ρωσία έχει πει ότι αναγκάστηκε να στείλει τα στρατεύματα της στην Ουκρανία για να αποστρατιωτικοποιήσει και να «αποναζιστικοποιήσει» τη χώρα, επιχειρήματα τα οποία έχει απορρίψει το Κίεβο και η Δύση θεωρώντας τα ως προφάσεις για την παράνομη αρπαγή εδαφών

Η Ρωσία και οι εντολοδόχοι της έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Ζαπορίζια κατά μήκος της νότιας ακτής της Ουκρανίας, αλλά ο στρατός της Ουκρανίας εξακολουθεί να ελέγχει το βόρειο τμήμα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου αστικού κέντρου, όπου κατοικεί πάνω από το ήμισυ του προπολεμικού πληθυσμού της περιοχής.

Η Ζαπορίζια εκτείνεται πίσω από την περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας όπου η Ρωσία ισχυρίζεται ότι πολεμάει για να στηρίξει τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αποσχισθείσες οντότητες που τις έχουν αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία, η Συρία και η Βόρεια Κορέα.

Οι εντολοδόχοι της Ρωσίας στην Χερσώνα, μια άλλη περιοχή που βρίσκεται υπό κατοχή βόρεια της Κριμαίας, σχεδιάζουν επίσης την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση της με την Ρωσία, αργότερα εντός του έτους.

Το Κρεμλίνο λέει ότι η ψηφοφορία είναι ζήτημα των αξιωματούχων των περιφερειών αυτών και δεν σχολίασε την προοπτική της ένταξης τον οντοτήτων αυτών στην Ρωσία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Βρετανία είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να αποχωρήσουν από τις περιοχές αυτές στην νότια ακτή της Ουκρανίας τις οποίες ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

[Πηγή]

Recommended For You