Η APA καταδικάζει την απόφαση του SCOTUS για την άμβλωση

Αμβλωση

Οι περιορισμοί στην πρόσβαση στην αναπαραγωγική φροντίδα θα επιδεινώσουν την ψυχική υγεία


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ — Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία και τη βαθιά απογοήτευση ως απάντηση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

«Αυτή η απόφαση αγνοεί όχι μόνο το προηγούμενο αλλά και την επιστήμη και θα επιδεινώσει την κρίση ψυχικής υγείας που ήδη βιώνει η Αμερική», δήλωσε ο Πρόεδρος της APA Frank C. Worrell, PhD. «Ανησυχούμε ότι οι δικαστές θα ακύρωναν τον Roe παρά τις δεκαετίες επιστημονικής έρευνας που καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι που αρνούνται τις αμβλώσεις είναι πιο πιθανό να βιώσουν υψηλότερα επίπεδα άγχους, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση σε σύγκριση με εκείνους που μπορούν να κάνουν αμβλώσεις.

«Η ικανότητα ενός ατόμου να ελέγχει το πότε και αν έχει παιδί συνδέεται συχνά με την κοινωνικοοικονομική του θέση και την κερδοφορία του. Ως εκ τούτου, ο περιορισμός της πρόσβασης σε ασφαλείς, νόμιμες αμβλώσεις είναι πιο πιθανό να επηρεάσει όσους ζουν σε συνθήκες φτώχειας, έγχρωμους ανθρώπους και μειονότητες σεξουαλικής ταυτότητας και φύλου, καθώς και εκείνους που ζουν σε αγροτικές ή ιατρικά υποεξυπηρετημένες περιοχές».

Η ώθηση των αποφάσεων σχετικά με τη νομιμότητα των αμβλώσεων στα κράτη εγγυάται ότι ένας ανείπωτος αριθμός ανθρώπων δεν θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία, είπε. «Και το γεγονός ότι τουλάχιστον 13 πολιτείες έχουν «νόμους ενεργοποίησης» που εφαρμόζουν αυτόματα τους περιορισμούς των αμβλώσεων θέτει τους ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο», είπε ο Worrell.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η προσθήκη φραγμών στην πρόσβαση στις υπηρεσίες άμβλωσης μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης, σύμφωνα με τον Worrell.

«Ο αριθμός των μη ασφαλών αμβλώσεων είναι πιθανό να αυξηθεί ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης», είπε ο Worrell.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και της διαπροσωπικής βίας. Συγκεκριμένα, η ψυχολογική επιστήμη προτείνει ότι η αδυναμία να επιτύχουν άμβλωση αυξάνει τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής κακοποίησης μεταξύ εκείνων που αναγκάζονται να παραμείνουν σε επαφή με βίαιους συντρόφους, θέτοντας αυτούς και τα παιδιά τους σε κίνδυνο.

Τέλος, ο Worrell σημείωσε ότι καταργώντας το συνταγματικό δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, το Ανώτατο Δικαστήριο ανοίγει την πόρτα στον περιορισμό άλλων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος νόμιμης λήψης αντισύλληψης και του γάμου ομοφυλοφίλων—τα οποία η APA υποστηρίζει με βάση την επιστημονική έρευνα που δείχνει Η άρνηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Η APA είναι από καιρό μια ισχυρή και συνεπής φωνή για την ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας. Ο σύλλογος έχει εγκρίνει τέσσερις πολιτικές ή ψηφίσματα από το 1969 που επιβεβαιώνουν το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή και αναιρούν ισχυρισμούς σχετικά με τις υποτιθέμενες αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις της άμβλωσης. Η APA έχει επίσης καταθέσει 11 υποθέσεις amicus curiae σε υποθέσεις που αφορούσαν άμβλωση. Η πιο πρόσφατη πολιτική (PDF, 72KB) εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή: apa.org

Recommended For You