Η Apple πίεσε τη Meta να κυκλοφορήσει συνδρομητική έκδοση του Facebook

Στη συνέχεια προξένησε μεγάλη ζημιά στα έσοδα του Facebook με την εισαγωγή του App Tracking Transparency.

Σύμφωνα με αναφορές, η Apple ήθελε η Meta να προσφέρει μια συνδρομητική έκδοση του Facebook για iOS, χωρίς διαφημίσεις.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Apple «πρότεινε μια σειρά από πιθανούς διακανονισμούς, οι οποίοι θα της έδιναν ένα μερίδιο από τα έσοδα του Facebook.» Αυτό, όμως, συνέβη πριν επέλθει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των Apple και Meta, εξαιτίας των σαρωτικών αλλαγών σχετικά με την ιδιωτικότητα, που έφερε το iOS 14.5.

Εκείνες οι αλλαγές, συγκεκριμένα η εισαγωγή του App Tracking Transparency, που απαιτεί από τους developers για iOS να ρωτούν τους χρήστες αν επιθυμούν τα δεδομένα τους να χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς σκοπούς, θεωρείται ευρέως ότι συνέβαλαν στην πρώτη πτώση κερδών στην ιστορία της Meta, νωρίτερα φέτος.

Αν μη τι άλλο, η πρόταση της Apple μοιάζει κατ’ αντιστοιχία με τη λεγόμενη «πώληση προστασίας». Η Meta θα μπορούσε είτε να εισάγει μια έκδοση του Facebook χωρίς διαφημίσεις με αντάλλαγμα μια μηνιαία συνδρομή, από την οποία θα κρατούσε προμήθεια η Apple, είτε να παρακολουθήσει την πτώση των κερδών της από τις διαφημίσεις.

Καμία εκ των Apple και Meta δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχόλιο.

Η Wall Street Journal μεταφέρει ότι «ένας εκπρόσωπος της Apple είπε πως δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ διαπραγματεύσεων για συνεργασίες και των αλλαγών στις διαφημίσεις που προστέθηκαν αργότερα.» Ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία είχε παρόμοιες συνομιλίες με άλλους developers.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, σύμφωνα με ρεπορτάζ, έλαβαν χώρα από το 2016 έως το 2018, χρόνια πριν εμφανιστεί το App Tracking Transparency, και πριν πέσουν τα έσοδα της Meta για πρώτη φορά από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο, το 2012. Ενδεχομένως ο διαμοιρασμός των εσόδων από μια συνδρομητική έκδοση του Facebook χωρίς διαφημίσεις, να μοιάζει με καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή.

[Πηγή]

Recommended For You