Ιαπωνία: Καμία ευθύνη στην κυβέρνηση για τη ζημιά από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα

Η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο έπειτα από αυτήν του Τσερνόμπιλ

Ηκυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν φέρει ευθύνη, απεφάνθη σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, σε υπόθεση αγωγής για αποζημίωση ανθρώπων που οι ζωές τους καταστράφηκαν από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, σε μια πρώτη απόφαση σε μια σειρά παρόμοιων υποθέσεων.

Τσουνάμι που προκλήθηκε μετά τον σεισμό 9,0 βαθμών που σημειώθηκε ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου του 2011 έπληξε τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Fukushima Daiichi της εταιρείας Tokyo Electric Power (Tepco), προκαλώντας την χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο έπειτα από αυτήν του Τσερνόμπιλ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι ενάγοντες έχουν ζητήσει αποζημίωση από την Tepco και από τη χώρα σε διάφορες ομαδικές αγωγές που έχουν καταθέσει και τον Μάρτιο το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε δικαστική εντολή για την καταβολή αποζημιώσεων από την Tepco ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου γιεν σε περίπου 3.700 ανθρώπους.

Συνολικά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου 470.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή και δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να μην μπορούν να επιστρέψουν ούτε τώρα.

Κατώτερα δικαστήρια είχαν διχαστεί όσον αφορά το μέγεθος της ευθύνης που έφερε η κυβέρνηση στο να προβλέψει την καταστροφή και να έχει δώσει εντολή στην Tepco να λάβει μέτρα για την αποτρέψει.

Πηγή: newsbeast.gr

Recommended For You