Ιαπωνία: Ο δολοφόνος του ‘Αμπε συναρμολόγησε το φονικό όπλο με εξαρτήματα που είχε αγοράσει στο διαδίκτυο

Στο μικροσκόπιο των αρχών της Ιαπωνίας βρίσκεται το «αυτοσχέδιο όπλο» με το οποίο ο 41χρονος άνεργος Τετσούγια Γιαμαγκάμι δολοφόνησε τον Σίνζο Άμπε.

Την ώρα που η αστυνομία παραδέχεται ότι υπήρχαν προβλήματα με την ασφάλεια του Σίνζο Άμπε νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο Γιαμαγκάμι συναρμολόγησε το όπλο από εξαρτήματα που είχε αγοράσει στο διαδίκτυο και πέρασε μήνες σχεδιάζοντας την επίθεση, πηγαίνοντας ακόμη και να παρακολουθήσει προεκλογικές εκδηλώσεις του Άμπε, μεταξύ των οποίων και μια την παραμονή της δολοφονίας, 200 χιλιόμετρα μακριά από την Νάρα, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Είχε σχεδιάσει βομβιστική επίθεση προτού καταλήξει στην επίθεση με όπλο, σύμφωνα με τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό NHK. Ο ύποπτος είπε στην αστυνομία ότι κατασκεύαζε όπλα τυλίγοντας μεταλλικούς σωλήνες με ταινία, κάποια από αυτά με τρεις, πέντε ή έξι σωλήνες με εξαρτήματα που αγόραζε ηλεκτρονικά.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι ο ύποπτος είπε στις ανακριτικές αρχές ότι είχε αναζητήσει στο διαδίκτυο οδηγίες για την κατασκευή όπλων και είχε παραγγείλει εξαρτήματα και μπαρούτι επίσης από το ίντερνετ.

Το όπλο του δράστη είχε διαστάσεις 40 επί 20 εκατοστά και ήταν κατασκευασμένο από υλικά όπως μέταλλο και ξύλο, είπαν χθες στους δημοσιογράφους αξιωματούχοι από την αστυνομία της Νάρα, της πόλης όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση.

Η αστυνομία μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμη και οι σφαίρες να ήταν αυτοσχέδιες. Οι ερευνητές κατέσχεσαν πέντε αυτοσχέδια όπλα στο σπίτι του συλληφθέντα, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Mainichi.

Η αστυνομία βρήκε τρύπες από σφαίρες σε μια πινακίδα που ήταν κολλημένη πάνω σε ένα φορτηγάκι της προεκλογικής εκστρατείας του Άμπε κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση και εκτιμά ότι προέρχονται από τον Γιαμαγκάμι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

«Είναι απλό να κατασκευαστεί ένα αυτοσχέδιο όπλο»

Ο ύποπτος για την δολοφονία με ένα αυτοσχέδιο όπλο του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε θα μπορούσε να το έχει κατασκευάσει μέσα σε μια ή δύο ημέρες από τη στιγμή που προμηθεύτηκε τα άμεσης παράδοσης υλικά, όπως οι ξύλινοι ή μεταλλικοί σωλήνες, λένε αναλυτές.

Έχουν υπάρξει κάποιες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, όπου πολίτες κατασκεύασαν παράνομα μόνοι τους όπλα στην Ιαπωνία. Αλλά, ακόμη και έτσι, το έγκλημα με όπλο είναι πολύ σπάνιο στη χώρα αυτή: τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν δέκα περιστατικά με πυροβολισμούς, έξι από τα οποία αφορούσαν συμμορίες κακοποιών, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν.

“Η κατασκευή όπλων με έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή και η κατασκευή βομβών μπορούν σήμερα να γίνουν διαβάζοντας στο ίντερνετ από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου”, λέει ο Μιτσούρου Φουκούντα, ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο Νιχόν, ο οποίος ειδικεύεται στη διαχείριση κρίσεων και την τρομοκρατία.

“Μπορεί να γίνει μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες αφού κάποιος προμηθευτεί εξαρτήματα όπως σωλήνες”, σημειώνει ο Φουκούντα, ο οποίος ανέλυσε τις φωτογραφίες από το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για την δολοφονία του Άμπε.

Από οπτικό υλικό φαίνεται ότι ο συλληφθείς για την δολοφονία κρατούσε μια συσκευή που είχε λαβή πιστολιού και απ΄ό,τι διακρίνεται δύο σωλήνες καλυμμένους με μαύρη μονωτική ταινία.

“Ο καθένας με στοιχειώδη αντίληψη του πως λειτουργούν τα όπλα θα μπορούσε να το κατασκευάσει με τις λιγότερες δυνατές γνώσεις“, εξηγεί ο ειδικός στα όπλα Τετσούγια Τσούντα και προσθέτει ότι ούτε μισή μέρα πιθανόν δεν χρειάστηκε η κατασκευή του όπλου που χρησιμοποιήθηκε.

[Πηγή]

Recommended For You