Ιταλία: Απροσδόκητη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο

Υποχώρηση που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις εμφάνισε τόσο το επιχειρηματικό όσο και το καταναλωτικό κλίμα στην Ιταλία τον Μάιο, υποδηλώνοντας αβεβαιότητα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποιητικού κλίματος του εθνικού στατιστικού ινστιτούτου ISTAT υποχώρησε στο 101,4 από το (πτωτικά αναθεωρημένο) 102,8 του Απριλίου, σημαντικά χαμηλότερα από το 102,5 που περίμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι η μέτρηση του Μαΐου είναι η χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2022.

Παρομοίως, το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε επίσης τον Μάιο στο 105,1 από το 105,5 του προηγούμενου μήνα, αν και πιο κοντά στη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 105,2.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο σύνθετος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της ISTAT, που συνδυάζει έρευνες στους τομείς της μεταποίησης, του λιανικού εμπορίου, των κατασκευών και των υπηρεσιών, υποχώρησε στο 108,7 τον Μάιο από το 110,4.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι κλάδοι του δείκτη υποχώρησαν, με τον κατασκευαστικό να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιδείνωση.

Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ της Ιταλία αυξήθηκε κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση να αναβαθμίσει πρόβλεψή της για το σύνολο του έτους στο +1% από το +0,6% προηγουμένως.

Πηγή: capital.gr

Recommended For You