Καταχειροκροτήθηκαν Κοτζιάς – Ζάεφ στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Τον αρχιτέκτονα της Συμφωνίας των Πρεσπών, Νίκο Κοτζιά, και τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ που έδωσαν το παρών στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καταχειροκρότησαν σύσσωμοι οι σύνεδροι του κόμματος όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ έκανε το «πατριωτικό καθήκον» της ψηφίζοντας τη συμφωνία.

«Ναι είμαστε περήφανοι που πιστέψαμε και υλοποιήσαμε με όποιο κόστος την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο μέσον της εναρκτήριας ομιλίας του στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι σύνεδροι του κόμματος χειροκροτούσαν όρθιοι. «Είμαστε περήφανοι που δεν κάναμε πίσω παρά τις πιέσεις και σήμερα ξέρουμε ότι κάναμε το ορθό για τη χώρα, το πατριωτικό μας καθήκον» πρόσθεσε. Υπογράμμισε δε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «ξαναέδωσε ευρωπαϊκή προοπτική σε μια περιοχή που συσσώρευε επικίνδυνα εντάσεις αφήνοντας περιθώρια ενίσχυσης τρίτων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη ότι το μήνυμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ακόμη πιο επίκαιρο τώρα στις μέρες του πολέμου, ως μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης των λαών σε μια ήπειρο που δοκιμάζεται από την φρίκη του πολέμου».

Τσίπρας: Αντισταθήκαμε στις πιέσεις και κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον

Μάλιστα, σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά και τον κ. Ζάεφ από το βήμα του συνεδρίου. «Δεν το είχα σχεδιάσει αλλά μου δίνεται αυτή η ευκαιρία, είναι εδώ μπροστά μου, να ευχαριστήσω και τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νίκο τον Κοτζιά που δώσαμε αυτή τη μάχη. Που αντισταθήκαμε στις πιέσεις, που κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον» είπε ο κ. Τσίπρας την ώρα που ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Ζάεφ, οι οποίοι κάθονταν σε διπλανές θέσεις, σηκώθηκαν όρθιοι και ευχαρίστησαν το πλήθος που τους χειροκροτούσε ζωηρά και παρατεταμένα.

Κοτζιάς: Η χώρα έχει ανάγκη ένα μέτωπο συστράτευσης

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών καταχειροκροτήθηκε και όταν έλαβε το βήμα στο συνέδριο για να εκπροσωπήσει την κίνηση «Πράττω». «Επείγει πιστεύουμε η δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου δημοκρατικού και αριστερού. Ενός μετώπου συστράτευσης. Η χώρα έχει ανάγκη αυτό το μέτωπο» είπε ο κ. Κοτζιάς. «Αν έδειξαν κάτι οι εκλογές στη Γαλλία ήταν ότι μια ενωμένη αριστερά μακριά από αλαζονείες και μικροεγωισμούς με την αξιοποίηση και της πιο μικρής δύναμης θα ήταν στο δεύτερο γύρο» τόνισε και συμπλήρωσε: «η εικόνα της Ευρώπης θα ήταν σήμερα διαφορετική με την Λεπέν ηττημένη». «Ο Μητσοτάκης και η ελληνική συντήρηση πρέπει να ηττηθούν» πρόσθεσε και επισήμανε ότι πρέπει να ηττηθεί μια πολιτική που είναι «τυραννική» με βάση τις αντιλήψεις του Αριστοτέλη, «ο οποίος περιγράφει την τυραννία ως την προσπάθεια να εμποδιστεί η αντιπολίτευση να ξαναγίνει κυβέρνηση».{https://www.naftemporiki.gr/}

Recommended For You